STOUPÁNÍ. Diváci ženou cyklisty ve  dvanácté etapě Tour de France.

STOUPÁNÍ. Diváci ženou cyklisty ve dvanácté etapě Tour de France. | foto: AP

Horko a velehory. Koho z favoritů Tour de France zničí alpský test?

  • 11
St. Etienne (Od našeho zpravodaje) - Po 185 závodních kilometrech do St. Etienne usedl ve čtvrtek za cílem Leopold König na trenažér a vyjížděl se. „Dám si deset minut, aby se mi trochu uvolnily nohy, protože v závěru etapy bolely,“ říkal kapitán týmu NetApp. V pátek a v sobotu je bude potřebovat. Tour de France už vzhlíží k Alpám.

Teplota šplhá nad 30 stupňů, asfalt teče. Po studeném i mokrém týdnu v sedle se rázem jezdci pečou na slunci. Portugalský mistr světa Rui Costa léčí bronchitidu a jen s obtížemi dýchá. Další favorité mají v pelotonu obličeje popsané únavou. „To vedro vyčerpává,“ říká König.

Lídr stáje NetApp si po etapě do St. Etienne znovu o místo polepšil, předstihl Francouze Gallopina, znaveného i ze středečního odvážného útoku. Nyní je devatenáctý, pouze 1:38 minuty od patnácté příčky (což je cíl, který mu vytyčil jeho tým NetApp) a 3:54 minuty od elitní desítky (a to je cíl, který si vytyčil on sám).

Debut na Tour je pro 26letého cyklistu z Moravské Třebové bojem o prestiž, o váhu svého jména, ale také o budoucí smlouvu. Může setrvat v druhodivizním NetAppu, jenže zároveň přiznává, že má nabídky od čtyř prvodivizních stájí. A třeba tým Trek, zklamaný z vleklé krize bratří Schlecků, už vyhlásil: „Sháníme nového lídra pro celkovou klasifikaci.“ V hledáčku má Trek nizozemského mladíka Mollemu, ten však na Planině krásnýchdívek ve Vogézách dojel až za Königem.

„Pokud bude mít někdo z favoritů v Alpách špatný den, chytne tam třeba i pět minut,“ tuší Čech. Hlavní velehorské menu je letos nachystáno až do čtyř pyrenejských etap, ovšem i dva alpské dny přeskupí pořadí. Třebaže letos nezavedou jezdce ani na legendární Galibier, ani do 21 serpentin Alpe d´Huez. Nabídnou naopak vydatnou směs klasiky s novými vrcholy.

Fotogalerie z 12. etapy

V pátek to bude nejprve Col de Palaquit, kam se poprvé v historii Tour vydrápou od Saint Egréve. Vzápětí následuje cílové stoupání k lyžařskému středisku Chamrousse. Na 18kilometrovém kopci nejvyšší kategorie se zatím konala jen horská časovka Tour 2001, ve které Armstrong o minutu porazil Jana Ullricha.

Půjde navíc jen o předkrm k sobotnímu menu, kterým bude etapa ve stylu horské dráhy, při níž slovo rovina zůstane cizím pojmem. V sobotu jim v cestě stanou starý známý Lautaret i obávaný Izoard, dvacetikilometrové kladivo, bušící do svalů cyklistů, s obávanou Cassé Desertte, kde kdysi excelovaly i trpěly italské superstar Coppi a Bartali.

Vedro vysaje síly, obtížný sjezd z Izoardu straší cyklisty nebezpečím pádu. Přitom to stále nebude vše, protože na samém konci dne čeká nováček na trase Tour, výšlap do Risoulu, sice kratší a jen šestiprocentní, zato vybízející k neustálému stupňování tempa.

König dostane po oba dny k ruce jen prořídlý podpůrný tým. Ze čtyř vrchařů, kteří mu měli pomoci v kopcích, musel De La Cruz vzdát a Machado je rád, že vůbec jede. „Snad je zastoupí José Mendés a Bartosz Huzarski,“ věří.

A pokud ne... Je připraven bít se sám. „Budou to dva dny, kdy se můžete hodně vyhoupnout pořadím... ale taky hodně ztratit,“ moc dobře si uvědomuje. 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa