Utrpení v popředí a mýtický Pogačar. Seriál o Tour nabízí spektákl i bílá místa

  8:58
Největší cyklistický závod světa Tour de France startuje za necelé tři týdny. Pro letošek si organizátoři slibují ještě větší počet fanoušků u tratí a televizí, a to díky dokumentárnímu seriálu, který je od čtvrtka ke zhlédnutí na streamovací platformě Netflix. Novinka s názvem „Tour de France: Bez příkras“ mapuje v osmi epizodách průběh loňského ročníku. Ukazuje sice pády a nekončící bolest opravdu bez příkras, zároveň ale s cílem přitáhnout co nejširší publikum podřizuje většinu vyprávění dramatu.
Lídr bodovací soutěže Wout van Aert v 18. etapě Tour de France ve stoupání na...

Lídr bodovací soutěže Wout van Aert v 18. etapě Tour de France ve stoupání na Hautacam za sebou táhne týmového kolegu a lídra celkové klasifikace Jonase Vingegaarda s jeho hlavním soupeřem Tadejem Pogačarem. | foto: AP

Že pustí do svého zákulisí filmové štáby Netflixu, oznámili organizátoři Tour už loni v březnu. Od spolupráce si slibovali především zvýšení popularity závodu a celého sportu tak, jak se to Netflixu podařilo ve formuli 1 se seriálem „Touha po vítězství“.

Pro zdokumentování se jim dostal do objektivů kamer vskutku vynikající ročník. Vítězná etapa Fabia Jakobsena po téměř fatálním pádu v roce 2020, den na kostkách Pekla severu, návrat Gerainta Thomase do popředí celkové klasifikace, a především strhující souboj o žlutý dres mezi Tadejem Pogačarem a Jonasem Vingegaardem.

Expert Svorada: Krásné momenty a skvělé souboje. Na Tour vyhráli ti nejlepší

Fanoušci si mohou mnohými emocemi projít v nahuštěné podobě znovu.

Seriál, v angličtině nazvaný „Tour de France: Unchained“ (tedy „nespoutaný“) a ve francouzštině „Tour de France: Au cœur du peloton“ („v srdci pelotonu“), mixuje televizní záběry, které viděli diváci během závodu, s těmi ze zákulisí.

Střihem se tak z tratě přesouváme do aut sportovních ředitelů, týmových autobusů, hotelových pokojů a někdy také k jezdcům domů. Co ale přináší dokument nového, jsou rozhovory se závodníky o jejich pocitech, motivacích a jednání.

Tento formát se osvědčil Netflixu už ve formulové Touze po vítězství a zkušenosti s tím mají i členové Movistaru, o kterých točí španělská televize seriál „Nejméně očekávaný den: Zákulisí týmu Movistar“. Jezdci a sportovní ředitelé jsou v bodovém nasvícení potemnělého studia zdánlivě nejupřímnější a dostávají ze sebe překvapivá přiznání.

OBRAZEM: Souboje v horách i létající van Aert. Projděte si momenty 109. Tour

„Občas mám pocit, že jsem spíš oblíbený než talentovaný. Někdy bych si přál míň lásky a víc výher,“ říká například Thibaut Pinot z týmu FDJ. Ve třetí epizodě, která mu je zčásti věnovaná, ukazuje filmařům svou farmu a v tretrách krmí kůzle.

Manažer jeho stáje Marc Madiot následně nemilosrdně konstatuje: „Není prostor dojímat se nad lidmi, kteří kdysi něco dokázali.“

Ve druhé epizodě zase dává Vingegaard, lídr Jumbo-Visma, prostor své frustraci nad tím, že si jel Wout van Aert ve čtvrté etapě pro vítězství, místo aby byl k ruce týmu. A Mathieu van der Poel z Alpecinu sedí po svém odstoupení na hotelové chodbě s krabičkou sushi v ruce a přiznává: „Nemá smysl pokračovat, když nestačím ani těm na konci pelotonu. Tam já nepatřím.“

Drama, drama a zase drama

Nejčastěji ale cyklisté hovoří o utrpení, kterým během etap procházejí. Slovo sadismus zazní téměř v každé epizodě. „Lídrem se staneš tím, že jiným působíš bolest,“ říká Madiot. „Rád ubližuju sám sobě,“ směje se van Aert.

Ne všechno ale v novém seriálu působí přirozeně.

„To je pěkná hloupost,“ utrousí Primož Roglič z Jumba, když je požádán, aby se na kameru představil. Stejně tak některé komentáře sportovních novinářů a bývalých závodníků vyznívají nadbytečně, až příliš na efekt.

Silnému dojmu je podřízena velká část dokumentu. Dramatická hudba zní téměř neustále. K tomu časté zdůrazňování závažnosti situace. A navíc ještě zobrazování pádů a zranění.

„Po tom všem nám bylo trochu nevolno, jako bychom snědli příliš mnoho gumových medvídků,“ konstatovala redakce Cyclingnews.com. The Independent zase naráží na šablonovitost dokumentu, který je svou stavbou zaměnitelný s dalšími sportovními dokusériemi.

KOMENTÁŘ: Síla, rozvaha, skvělý tým. Proč Vingegaard vládne letošní Tour

Netflix ale zjednodušeným vyprávěním a důrazem na gladiátorství cyklistů jasně míří na tu část svého publika, která byla doposud k cyklistice chladná.

„Hned, jak jsem začala s cyklistikou, jsem toužila představit širokému publiku komplexnost tohoto krásného sportu a nuance, které ho dělají tak bohatým,“ píše na svém twitterovém účtu novinářka Orla Chennaouiová, která v seriálu dodává závodnímu dění kontext.

Jeden z fanoušků na její příspěvek reaguje: „Pustil jsem seriál své ženě, která se nikdy o cyklistiku nezajímala. Teď je naprosto závislá!“

Bílá místa

Ve většině případů jsou ale mezi prvními diváky zapálení milovníci Tour. Pro ty je nejspíš trochu rušivé míchání záběrů z různých etap ve jménu spektáklu a přeskakování některých momentů kvůli zvolené dramaturgii.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar v 18. etapě Tour de France po pádu znovu usedá...
Dánský cyklista a lídr celkového pořadí Jonas Vingegaard čeká na hlavního...

Tadej Pogačar (v bílé) se zvedá po pádu ve sjezdu v 18. etapě, Jonas Vingagaard se ohlíží a na svého největšího soupeře čeká.

Jedním z nejsilnějších okamžiků loňské Tour byl například sjezd z Col de Spandelles v 18. etapě, ve kterém se Pogačar snažil dostat Vingegaarda do úzkých, sám ale záhy skončil na zemi. Vingegaard na něj počkal, podali si ruce a na několik následujících kilometrů mezi nimi zavládlo příměří. Obrázek dvou největších rivalů, jak si tisknou ruce, tehdy pronikl i za hranice cyklistického světa a byl ukázkou gentlemanských vztahů, které mezi jezdci panují.

Z nepochopitelných důvodů zrovna tato chvíle v seriálu úplně chybí.

Největším bílým místem dokumentu je ale sám Pogačar.

Jeho stáj UAE Emirates odmítla účast na natáčení, Slovinec se proto objevuje pouze v televizních záběrech. A ve výpovědích ostatních. Diváci tak stále slyší o obávaném a neporazitelném Pogačarovi a přitom vidí jen jeho obrýlený obličej a nečitelný výraz v etapách. Po pár minutách se tím z Pogačara stává téměř mýtická bytost. Monstrum, o kterém všichni mluví se zatajeným dechem.

Jeho i ostatním fanouškům nezbývá než doufat, že pro předpokládanou druhou řadu svolí k natáčení i stáj UAE Emirates, a kamery zachytí také druhou stranu příběhu.

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi si doma zahrají o medaile

10. května 2024,  aktualizováno  23.5 23:11

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

USA - Česko 0:1. Zvládnuté čtvrtfinále, rozhodl Zacha, národní tým držel Dostál

23. května 2024  22:44,  aktualizováno  23:12

Čeští hokejisté si na domácím mistrovství světa zahrají o medaile. Spojeným státům americkým...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zase ti Američané, Čechy čeká odveta. Slováci ve čtvrtfinále vyzvou Kanadu

21. května 2024  15:16,  aktualizováno  22.5

Poslední skupinový den určil čtvrtfinálové dvojice na hokejovém mistrovství. Češi, kteří v...

Kámoši z Bostonu. Lauko o bydlení u Zachy i hokejové škole od Pastrňáka

25. května 2024

Premium Jeho kumpáni z Bostonu teď válí v české reprezentaci. Pro Jakuba Lauka už místo na soupisce nebylo,...

O euroligový titul svedou bitvu basketbalisté Realu a Panathinaikosu

24. května 2024  23:30

O titul v Evropské lize basketbalistů si v neděli zahrají obhájce prvenství Real Madrid a...

Girona deklasovala na závěr historické sezony Granadu, Dovbyk s hattrickem

24. května 2024  23:16

Fotbalisté Girony zakončili nejúspěšnější sezonu v klubové historii demolicí 7:0 sestupující...

Fotbalisté Boloni nedopřáli trenéru Mottovi vítěznou rozlučku

24. května 2024  22:56

Fotbalisté Boloni zakončili úspěšnou sezonu italské ligy porážkou, na hřišti FC Janov prohráli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....