Pogačar na Puy de Dôme útočil, Vingegaard ztrácel, ale ve žluté zůstává

  13:35aktualizováno  18:57
Dramatickou podívanou až do konce nabídl návrat Puy de Dôme do itineráře Tour de France po třech dekádách. V závěrečném kilometru nastoupil ze skupiny favoritů Tadej Pogačar a dokázal se vzdálit muži ve žlutém Jonasi Vingegaardovi. Slovinec z týmu UAE sice získal na Dána ze stáje Jumbo-Visma několik sekund, o průběžné vedení ho ale nepřipravil. Pro vítězství si v deváté etapě dojel po velkém zvratu na posledních metrech kanadský cyklista Michael Woods ze stáje Israel-PremierTech.
Jonas Vingegaard (vlevo) a Tadej Pogačar při závěrečném stoupání deváté etapy...

Jonas Vingegaard (vlevo) a Tadej Pogačar při závěrečném stoupání deváté etapy Tour de France | foto: Reuters

Většinu dne vládl v pelotonu klid. Až do posledních 1300 metrů jeli favorité spořádaně za sebou, i když mnozí z nich pekelnému tempu stáje Jumbo-Visma nestačili. Odpadl Romain Bardet (DSM), odpadl David Gaudu (FDJ), nestačil ani Jai Hindley (Bora-Hansgrohe).

Devátá etapa Tour de France

Podrobná reportáž

Až přišel nástup, na který všichni čekali.

Tadej Pogačar se zvedl ze sedla, Jonas Vingegaard se chytl jeho zadního kola a po pár šlápnutích byli několik metrů před všemi ostatními.

Jenže pak začal ztrácet i žlutý Vingegaard. Pogačar se ohlédl a vypadal téměř překvapeně, že za sebou nemá žlutý stín. Dlouho se rozestup mezi nimi držel na několika metrech. Na poslední pětistovce ale Slovinec znovu zabral a Dánovi se vzdaloval. Vyškrábal se na prudkou stěnu u cíle, zuby vyceněné námahou. Proťal pásku a počítal.

Tadej Pogačar odjíždí Jonasi Vingegaardovi v závěru deváté etapy Tour

Potřeboval 26 sekund, aby svlékl Vingegaarda ze žlutého dresu. Ale Dán se v posledních metrech obdivuhodně vzmohl a dopřál Pogačarovi pouhých osm. První část Tour proto končí za stavu sedmnáctisekundové ztráty Slovince na žlutý dres.

Štípněte mě

Pár minut před favority proběhl na svazích ikonické sopky jiný velký souboj. Američan Matteo Jorgenson (Movistar) už téměř padesát kilometrů šlapal osamoceně na čele a nikdo z původně početného úniku se k němu nedokázal přiblížit. Měl minutový náskok, do cíle mu zbývaly dva kilometry. Zdálo se, že si neohroženě jede pro největší vítězství kariéry.

Exkluzivní 25% sleva na startovné závodů Kolo pro život 2023. Pro nadšence i rodiny

Ale pro to si nakonec dojel někdo jiný. Šestatřicetiletý Woods byl sice v úniku dne, Jorgensonův nástup 48 kilometrů před cílem ale nezachytil a nedokázal se ani přidat ke čtveřici, která se vydala ho stíhat. Zůstal ve skupině mezi čelem a pelotonem, která ještě na začátku stoupání na Puy de Dôme ztrácela na Jorgensona dvě minuty.

Matteo Jorgenson ve stoupání na Puy de Dôme

Jenže pokud jde o prudká stoupání, je na nich Kanaďan ve svém živlu. A závěrečné čtyři kilometry ikonického kopce neklesal sklon pod 11 %. „Nemyslel jsem ani na vítězství. Pojal jsem to prostě jako časovku do cíle a čekal, na co mi to vyjde,“ vracel se k okamžiku, kdy vyrazil na zteč.

Lehce dojel trápící se skupinku před ním a pokračoval k Jorgensonovi. Ten na strmé vozovce viditelně trpěl a neměl kde brát zbytky sil. Na metě 500 metrů před cílem pak přišel neodvratný moment. Woods mladého Američana dojel a bez zastavení pokračoval na vrchol.

Michael Woods přijíždí do cíle deváté etapy Tour de France

Ve výšce 1412 metrů nad mořem se stal novým králem Puy de Dôme.

„Pořád se musím chvilkami štípnout, jestli se mi to nezdá,“ usmíval se v televizním rozhovoru. „Jsem na sebe vážně hrdý, stejně jako na celý tým. Toto vítězství je opravdu speciální. Je mi 36 let, mladší už nebudu. Mám opravdu velké štěstí, že se mi konečně podařilo vyhrát etapu na Tour.“

Spolu se žlutým se nemění ani žádní jiní držitelé trikotů. Neilson Powless z EF si pojistil vedení soutěže o puntíkatý dres, Jasper Philipsen z Alpecinu-Deceuninck dál neohroženě vede pořadí bodovací soutěže a Pogačar zůstává v bílém dresu pro nejlepšího mladého jezdce.

Jak se vše odehrálo

Vzpomínka na Pou Pou. Devátá etapa startovala v městečku Saint-Léonard-de-Noblat, ve kterém prožil téměř celý život Raymond Poulidor. Na Puy de Dôme zase v roce 1964 svedl ikonickou bitvu loket na loket se svým věčným rivalem Jacquesem Anquetilem. Není proto divu, že minuty před startem nepatřili nikomu jinému než právě věčně druhému miláčkovi Francie. Tým jeho vnuka Mathieu van der Poela Alpecin-Deceuninck si na neděli dokonce přivezl speciální rámy kol.

Mathieu van der Poel s portrétem a kolem svého dědečka Raymonda Poulidora na startu deváté etapy Tour

Dřina ve výhni. Také v neděli museli cyklisté zvládnout 182 kilometrů dlouhou trasu ve vysokých teplotách. V Centrálním masivu na ně čekaly dvě vrchařské prémie čtvrté kategorie, jedna třetí kategorie a pak vrchol mimořádné kategorie v podobě závěrečného Puy de Dôme.

Profil deváté etapy Tour de France 2023

Rychlé rozhodnutí. Mnozí předpokládali, že o místo v úniku bude tradičně velký boj a že se skupina uprchlíků bude tvořit desítky kilometrů, jako tomu bylo v sobotu. Překvapivě se ale perspektivní únik vytvořil téměř hned po startu, což mnohé týmy v pelotonu zaskočilo a marně se snažili mezi čtrnáctku na čele ještě dostat.

Seznamte se. Skupina v úniku měla ale hned dvojnásobné štěstí. Od začátku perfektně spolupracovala a nebyl v ní nikdo, kdo by ohrožoval týmy na celkové pořadí. Proto měla během chvíle minutový náskok, který postupně narostl až na deset minut. Mezi uprchlíky byli například puntíkatý Neilson Powless (EF), Michael Woods (Israel-PremierTech), Alexej Lucenko (Astana) nebo Matěj Mohorič (Bahrain-Victorious).

Neilson Powless v puntíkách vede početný únik

Bod pro Philipsena a Powlesse. Na rychlostní prémii si pro první místo dosprintoval z úniku Jonas Abrahamsen (Uno-X). Po průjezdu čtrnáctky na čele zbýval na prémii jediný bod, pro který svědomitě dojel lídr bodovací soutěže Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). Následovala první vrchařská prémie dne Côte de Felletin, na které jediný dostupný bod zapsal dosavadní král vrchařů Powless.

Konec spolupráce. Stejná situace se opakovala i na zbylých dvou vrchařských prémiích. Po té třetí zbývalo do cíle 56 kilometrů a příměří ve skupině uprchlíků definitivně skončilo. Jezdci začali nastupovat, vytvářely se více či méně početné skupinky a vysoké tempo zvýšilo náskok úniku na peloton na čtvrt hodiny.

Nedostižný Jorgenson. Po sérii nástupů téměř bez povšimnutí z čelní skupiny odjel Američan Matteo Jorgenson, kterému zbytek úniku nevěnoval mnoho pozornosti. Až když měl přes dvacet sekund náskoku, začali se ostatní pokoušet o stíhací jízdu. K ní měli ale dostatek sil už jen Powless, Mohorič, Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) a David de la Cruz (Astana). Ani ve čtyřech se ale nedokázali k Jorgensonovi přibližovat a při nájezdu do závěrečného stoupání měl Američan už minutovou výhodu.

Neilson Powless a další jezdci v obležení fanoušků během deváté etapy Tour de France

Zdrcující finiš. Jorgenson si počínal na svazích Puy de Dôme skvěle a svůj náskok stále držel na jedné minutě. Stíhat se ho vydal Mohorič, ale nedokázal se k němu přiblížit blíž než na čtyřicet sekund. Pak se zdánlivě odnikud vynořil Woods a svou ztrátu rychle mazal. Za ním si s prudkým stoupáním skvěle počínal také Pierre Latour (TotalEnergies). Ten dokázal Jorgensona na posledních metrech ještě předjet a před zcela vyčerpaného Američana se těsně před páskou dostal také Mohorič.

2:1 pro Tadeje. Pár minut na to ze skupiny favoritů vyrazil Pogačar, který dokonale osekal všechny ostatní kromě Vingegaarda, i tomu ale nakonec dokázal ujet. Sice na něj nenajel rozhodující náskok, zasadil ale tvrdou ránu Dánově psychice. Už podruhé během prvního týdne Pogačar nastoupil a Vingegaard nedokázal reagovat. Lepší pozvánku do druhého týdne Tour si snad ani nelze přát.

Cyklistický závod Tour de France

9. etapa: Saint-Léonard-de-Noblat – Puy de Dôme (182,5 km)

1. Woods (Kan./Israel-Premier Tech) 4:19:41, 2. Latour (Fr./TotalEnergies) -28, 3. Mohorič (Slovin./Bahrain Victorious), 4. Jorgenson (USA/Movistar) oba -35, 5. Berthet (Fr./AG2R-Citroën) -55, 6. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -1:23.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 38:37:46, 2. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) -17, 3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -2:40, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:22, 5. A. Yates (Brit./UAE Team Emirates) -4:39, 6. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -4:44.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Evropský fotbal mizí z ČT, hlavní duel pohárových soutěží získala Nova

30. dubna 2024  16:14

Nejatraktivnější fotbalový zápas českého klubu v Evropské či Konferenční lize si od příští sezony...

Hokej pod širým nebem v Praze. V prosinci se na Letné představí nejen Sparta

30. dubna 2024  15:40,  aktualizováno  16:02

Na pražské Letné se na začátku prosince odehrají dva zápasy hokejové extraligy pod širým nebem....

Šotola má s Berlínem potřetí v řadě domácí titul, vyhrál i Bartůněk v Nizozemsku

30. dubna 2024  13:47,  aktualizováno  15:58

Reprezentační univerzál Marek Šotola získal s Berlínem potřetí za sebou německý titul. V...

Hancko a Liverpool? Podle médií by měl přijít z Feynoordu s trenérem Slotem

30. dubna 2024  15:40

Fotbalista Dávid Hancko by se podle britských médií mohl v létě stát posilou Liverpoolu. Bývalý...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...