Bouřlivá oslava. Pogačar vítězí v etapě, Vingegaard na Tour obhajuje titul

  13:25aktualizováno  18:24
Na místě, kde se Tour de France poprvé v historii vydala do hor, její 110. ročník v sobotu vrcholil. A to hvězdným comebackem. Dvacátá etapa ve Vogézách totiž přinesla jedenácté etapové vítězství na slavném cyklistickém závodě Tadeji Pogačarovi z UAE, který se po středeční krizi ukázkově vrátil. Celkové pořadí přesto suverénně ovládl Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), který si Slovince pohlídal. Puntíkatý trikot ukořistil Giulio Ciccone z Treku.

„Dnes jsem to byl konečně zase já!“ usmíval se Pogačar v cílovém prostoru. „Jsem moc a moc šťastný.“

Tour de France 2023, 20. etapa

Online reportáž

Už dopředu vyhlašoval, že se pokusí o etapu. Do závěrečných metrů najížděl s dalšími hvězdami Tour. S Vingegaardem, celkově osmým Felixem Gallem (AG2R) a dvojčaty Yatesovými.

Mladší z nich, Adam, který je Pogačarovým týmovým kolegou, rozjel svému lídrovi závěrečný sprint. I když to asi nebylo tak potřeba, explozivita čtyřiadvacetiletého sympaťáka se nedala srovnávat s jeho konkurenty.

On sám ale parťáka vyzdvihl: „Čekal jsem na něj, aby se i s bráchou vrátili. Díky němu jsem se necítil tak nervózní, byl jsem sebevědomější. A skvěle mi to připravil.“

Týmoví kolegové z UAE ovládají pódium Tour de France. Celkově druhý slovinský cyklista Tadej Pogačar ovládl dvacátou etapu, Adam Yates končí třetí.

Druhý dojel Gall, jenž ještě těsně před páskou přespurtoval jasného šampiona Vingegaarda, který se už jen v neděli musí dostat do Paříže. Dán s vedením o sedm minut a 29 sekund zaznamenává druhý nejvýraznější triumf od takzvané dopingové éry.

Jeho hlavní rival si ale po velké středeční krizi ve stoupání na Col de la Loze nasadil hojivou náplast, kterou si tak přál. „A tak můžeme jet dál, ne?“ vtipkoval. „Ne, je čas jet domů.“

Další dobrou zprávu pro tým Emirátů je pak třetí místo, které Adam Yates udržel. A pro jednu britskou rodinu z Bury zase vynikající novinku představuje posun o pár minut staršího Simona na čtvrtou příčku před Carlose Rodrígueze z Ineosu.

Benjamínek pelotonu ze Španělska alespoň udržel pozici v elitní pětce, navzdory nepříjemnému pádu, z nějž si odnesl krvavý šrám u levého oka a na lokti.

Zraněný španělský jezdec Carlos Rodríguez (Ineos) se zakrvaveným obličejem ve dvacáté etapě Tour de France, velvo vedle něj jeho týmový kolega Egan Bernal

Na zemi se ocitl i původně devátý Sepp Kuss, Vingegaardův superdomestik v horách, za pád zaplatil a opustil elitní desítku, v níž ho nahradil Francouz Gillaume Martin z Cofidisu, před ním figuruje jeho krajan David Gaudu (FDJ) na deváté příčce, dále zmíněný Gall, Australan Jai Hindley (Bora) a Španěl Pello Bilbao (Bahrain Victorious).

Těsně za hranami elitní společnosti končí loučící se Thibaut Pinot (FDJ). Domácí miláček najížděl ještě do posledního hodnoceného stoupání na Col du Platzerwasel sám a nechal na trati všechno.

Největší bojovník dvacáté etapy Tour de France, Thibaut Pinot (FDJ), zdraví domácí diváky.

„Ničeho nelituju, bylo to super! U silnice stálo tolik lidí, na Petit Ballon jsem měl husí kůži, bylo to elektrizující a nelze to nijak popsat,“ hlásil po závodě, kde měl o parník nejvýraznější podporu ze všech.

Vyloženě pohádkový odchod do cyklistického důchodu si sice nedopřeje, přesto může být spokojený. Odnáší si i zaslouženou trofej pro největšího bojovníka dne.

Velké emoce už na trase vypustil Ciccone, který si z úniku při přejetí průsmyku Col de la Schlucht zajistil puntíkatý trikot.

Italský cyklista Giulio Ciccone (Trek) zdraví fanoušky v cíli dvacáté etapy jako nový král vrchařské soutěže Tour de France.

Zelený dres jednoznačně patří Jasperu Philipsenovi (Alpecin). Belgičan v náročné etapě také zdárně dojel do cíle. Bílý trikot od začátku do konce závodu nikomu nepůjčil Pogačar.

Velká slavnost čeká držitele jednotlivých trikotů zítra. Na Elysejských polích se rozloučí se 110. ročníkem velkolepé akce. Stejně jako všichni ostatní, kteří třítýdenní muka zvládli. O nejprestižnější etapový vavřín se ještě poperou sprinteři. Tedy s největší pravděpodobností, pokud je někdo nepřekvapí.

Startuje se v nedělních 16.40.

Lídr bodovací soutěže Jasper Philipsen (v zeleném dresu) dojíždí do cíle dvacáté etapy Tour de France.

Jak se vše odehrálo

Rychlá a náročná. Organizátoři pojali předposlední etapu tak trochu jako horský sprint, poněvadž trasa měří pouhých 133,5 kilometru, nabízí šest vrchařských prémií a je koncipovaná ve stylu „sjeď z vrcholu a vzápětí vyjeď na další“. Prostor na odpočinek se hledá opravdu těžce. Ideální pobídka pro útoky v celkovém pořadí i na puntíkatý trikot.

Profil 20. etapy Tour de France

Startovní výstřel. Když ředitel závodu Christian Prudhomme odmává začátek etapy, vypálí dva jezdci Lotto Dstny, samozřejmě dopředu upaluje neúnavný Victor Campenaerts, největší bojovník posledních dvou dnů se ale jen na úvodních dvaceti kilometrech „vyvětrá“ a odpadá.

Pro Cicconeho. Na vrchol prvního hodnoceného kopce Ballon d’Alsace, jenž je od 11. července 1905 také známý jako první oficiální výšlap v historii slavné akce, se derou závodníci Treku. A pro pět bodů letí Ciccone, ještě zajištěný kolegy Mattiasem Skjelmosem a Madsem Pedersenem. Vingegaard s Gallem nevyvíjí velkou snahu.

Dánský cyklista Mattias Skjelmose (Trek) táhne peloton před kolegou v puntíkatém dresu Giuliem Cicconem ve dvacáté etapě Tour de France.

Pády favoritů. Hned z následného sjezdu zabírá Neilson Powless (EF Education), jenž dlouho puntíkatý dres vezl, ale už nemá šanci jej získat zpět. Balík se natahuje a v jedné ze zatáček padá průběžně čtvrtý muž celkového pořadí a benjamínek závodu Rodríguez, jenž si odnáší krvavou stopu u levého oka. Stejně jako devátý Kuss, který spadl také.

Rozdělení. Oba členové top desítky se vrací do pelotonu, zatímco na čele vykrystalizuje šestičlenná skupinka, v níž vedle Cicconeho se Skjelmosem figurují Maxim Van Gils (Lotto Dstny), Thomas Pidcock (Ineos), Warren Barguil (Arkéa) a Krists Neilands (Israel-Premier Tech). Dalších pět bodů na vrcholu si samozřejmě bere první jmenovaný.

Lídr soutěže o krále hor Giulio Ciccone (v puntíkatém dresu) jede v úniku dvacáté etapy Tour de France.

Domácí hrdina se zvedá. Italský jezdec se vítězstvím také na třetí prémii výrazně přibližuje definitivnímu triumfu v soutěži o krále hor. Francouzské diváky však zajímá, co se děje o kousek zpět. Loučící se Thibaut Pinot (FDJ) útočí a dotahuje se do vedoucí skupiny. Ta se nakonec rozšíří na deset lidí s minutou náskoku před hlavním polem.

Oslava jak v cíli. Ciccone se zvedá i pod čtvrtým hodnoceným kopcem, pouští ruce z řídítek, zvedá ruce a pumpuje pěstmi. Raduje se ze zisku dvou bodů, které mu zajišťují puntíkatý trikot. Veškerá snaha z předchozích úniků a etap se vyplatila!

Příběh příběhů. Italský závodník má splněno a nakonec zacouvá do pelotonu. Ještě když v úniku zvyšuje tempo Valentin Madouas (FDJ), který se obětuje pro Pinota. Ten zaútočí a hnán obrovským davem fanoušků jede sám. Že by příběh jednoho domácího miláčka dostal šťastnou tečku? Na ostatní uprchlíky má k dispozici půlminutu.

Francouzský cyklista Thibaut Pinot (FDJ) jede v úniku dvacáté etapy Tour de France.

Blbost v zatáčce. Pinotova stáj musí řešit i problémy. V hodně prořídlém balíku, který šlape minutu a půl za vedoucím jezdcem, se k zemi poroučí Gaudu, jenž si v zatáčce zbytečně sahá do kapsy, čeká na nové kolo a pak s pomocníky stahuje nepříjemné manko. Není ale v takové krizi jako Kuss, který po pádu těžce ztrácí a zřejmě top 10 opustí.

Poslední velké stoupání. Průsmyk Col de Platzerwasel představuje poslední nepříjemné kilometry letošní Tour. Jako první se do něj vrhá Pinot, jenže jej stahují Pidcock s Barguilem, pak se ale do boje o etapové prvenství hlásí top favorité. Stačí jeden Pogačarův nástup...

Počkej! Slovince musí klidnit přes týmovou vysílačku, tahá za sebou Vingegaarda a jinak nikoho. A tak následuje taktická vyčkávaná, do níž přiletí Gall. Nadějný Rakušan dvojici vyveze až na vrchol, pospolu minou kompletní trio před sebou a za nimi jedou dvojčata Yatesové. Pro Simona to znamená posun před Rodrígueze.

Zleva Felix Gall (AG2R), Tadej Pogačar (UAE) a Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) jedou na čele dvacáté etapy Tour de France.

Velcí bojovníci. Když organizátoři vyhlašují Pinota bojovníkem dne, právě dvaadvacetiletý Španěl by si cenu zasloužil zrovna tak, nastupuje totiž rovněž Bilbao, ale mladík z Ineosu se s podporou Pidcocka drží.

Hvězdný dojezd. Dvojčata Yatesové se také dostanou před Barguila s Pinotem a připojují se k vedoucí trojici, s níž směřují až do finiše. Blíží se velké finále. V něm má ale nejvyšší šanci Pogačar, když mu závěr optimálně rozjede mladší z bratrů Adam. Daří se. A Slovinec prožívá možná nejsladší etapovou výhru v kariéře.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar (UAE) bouřlivě slaví vítězství ve dvacáté etapě Tour de France.

Tour de France 2023

20. etapa (Belfort - Le Markstein Fellering, 133,5 km)

1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 3:27:18, 2. Gall (Rak./AG2R-Citroën), 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 4. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) všichni stejný čas, 5. A. Yates (Brit./UAE Team Emirates) -7, 6. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic) -33.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 79:16:38, 2. Pogačar -7:29, 3. A. Yates -10:56, 4. S. Yates -12:23, 5. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -12:57, 6. Bilbao (Šp./Bahrain Victorious) -13:27.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Baník - Liberec 2:2, domácí udrželi elitní čtyřku, v utkání dvakrát vedli

28. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  17:54

Aktualizujeme Ačkoliv dvakrát vedli, ztráta je nakonec mrzet nemusí. Fotbalisté Baníku Ostrava uhráli ve 30. kole...

Olomouc - Sparta 1:4, k jasné výhře zavelel slepenými góly kapitán Krejčí

28. dubna 2024  16:54,  aktualizováno  17:49

Aktualizujeme Sparťanští fotbalisté vyhráli v Olomouci s přehledem 4:1 a v posledním kole před nadstavbovou částí...

Jablonec - Ml. Boleslav 1:1, alespoň remízu zajistil hostům v závěru Júsuf

28. dubna 2024  17:33

Aktualizujeme Dlouho prohrávali, nakonec ale berou alespoň bod. Mladoboleslavští fotbalisté ve 30. kole Fortuna...

Zlín - Karviná 0:1, záchranářský souboj rozhodl hned v úvodu Regáli

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:32

Aktualizujeme Karvinští fotbalisté zvládli důležitý zápas ve Zlíně a po výhře 1:0 ve 30. kole Fortuna ligy...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...