Blízko obhajobě. Vingegaard zvýšil náskok, Pogačarovi došly síly. Etapu má Gall

  12:25aktualizováno  18:59
Jednoznačný zlom. Středeční 17. dějství jubilejního 110. ročníku cyklistické Tour de France přímo navázala na dění v úterní časovce. Obhájce prvenství Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) ještě navýšil své vedení v celkové klasifikaci na totálně vyčerpaného Tadeje Pogačara (UAE) na sedm minut a 35 sekund. Z vítězství v královské etapě se raduje Felix Gall ze stáje AG2R.
Lídr Tour de France a obhájce prvenství Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) dojíždí...

Lídr Tour de France a obhájce prvenství Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) dojíždí do cíle 17. etapy, ještě navyšuje svůj náskok v celkovém pořadí a z ochozů se dočkává poměrně jasného gesta. | foto: Reuters

„Jsem úplně mrtvý, už nemůžu,“ hlásil Pogačar do týmové vysílačky špatnou zprávu, když začal ztrácet ve druhé polovině ohromně náročného stoupání na Col de la Loze.

Tour de France 2023, 17. etapa

Online reportáž

„Adame, jeď o pódium, bojuj!“ zazněl z opačného konce pokyn pro Adama Yatese, který zrovna atakoval celkově třetí místo. „Marcu, ty zůstaň s Tadejem, pořád buď s ním,“ přišel současně úkol pro domestika Marca Solera.

Na konci etapy dostali členové UAE pochvalu, zadanou práci splnili. „Dobrá práce, kluci. Adam je třetí, Tadej přežil.“

Absolutně vyčerpaný slovinský cyklista Tadej Pogačar (UAE) trpí v cíli 17. etapy Tour de France.

Kdo by ale taková slova na konci 17. etapy dopředu čekal. Pro Pogačara byla středa dnem utrpení. Zatímco Vingegaard se při dojezdu na prudkou rampu k letišti v Courchevelu usmíval a zatínal pěst.

Dánský jezdec právě atakuje jednu z nejjednoznačnějších výher na Tour za posledních takřka čtyřicet let. Jeho průběžnou výhodu převyšují jen zápisy Itala Vincenza Nibaliho z roku 2014 (o 7:37) a Němce Jana Ullricha z roku 1997 (o 9:09).

Dánský cyklista Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) radostně dojíždí do cíle 17. etapy Tour de France, v níž výrazně navýšil svůj náskok v celkovém pořadí.

Náznaky podala už úterní časovka, kde se Tour z titěrných rozdílů klesajícím až k deseti sekundám přehoupla k těm propastným. Po 98 vteřinách chytil Slovinec o den později ještě dalších pět a tři čtvrtě minuty.

Dost asi ukázaly i vystupující linie pod Pogačarovýma očima nebo opar v levém koutku úst. Tělo čtyřiadvacetiletého jezdce možná už ve třetím závodním týdnu neregeneruje tak dobře. K tomu ještě v úvodu etapy v nižší rychlosti spadl a odřel si levé koleno a loket. Do závodního pelotonu se vracel po zranění.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar (UAE) se ve stoupání na Col de la Loze drží za lídrem Tour Jonasem Vingegaardem (Jumbo Visma).

Nic to ale nemění na debaklu, který mu Vingegaard uštědřil a který tím nelze snižovat. Však i v boji proti chronometru Pogačar zaostával, a to jel skvěle. Jenže jeho soupeř se vytáhl s fantastickým výkonem.

Nyní upaloval sám až ke čtvrtému místu v etapě. Třetí Adam Yates ztrácí deset a tři čtvrtě minuty. Čtvrtá příčka patří Carlosu Rodríguezovi (Ineos, +12:01), pátý je Simon Yates (Jayco Alula, +12:19). Jai Hindley z Bory (+13:50) se propadl o dvě místa za nově šestého Pella Bilbaa (Bahrain Victorious, +12:50).

A za Australanem už se nachází středeční vítěz Gall. Rakouský cyklista přidal k letošnímu etapovému vítězství na závodě Kolem Švýcarska jeden další, výrazně cennější.

Rakouský cyklista Felix Gall slaví vítězství v 17. etapě Tour de France.

„Je to neuvěřitelné. Nevím, co mám říct,“ soukal ze sebe v rozhovoru po závodě. „Vyhrát královskou etapu je neuvěřitelné, chci poděkovat týmu, vložili do mě strašně moc důvěry,“ utíral si v totální únavě maličké slzy.

Na Tour se pětadvacetiletý vrchař postupně proměnil v lídra. Pozici převzal od Bena O’Connora, který mu také poskytoval důležitou pomoc v úniku a pak přispěchal do zákulisního prostoru s gratulací.

„Ty jsi opravdový šampion!,“ křičel nadšeně na kolegu, který se celý den cítil báječně a nastoupil v prudké pasáži brutálního stoupání třináct kilometrů před cílem.

Unavený rakouský cyklista Felix Gall po vítězství v 17. etapě Tour de France.

„Dostal jsem roli lídra po pár dnech, cítil jsem se vystresovaný, ale poslední dobou to bylo lepší a lepší,“ ulevil si Gall.

Udržel za sebou i dotírajícího Simona Yatese, na nějž stejně jako první den zbyl druhý flek. „Strašně jsem se ještě bál, že mě doženou v závěru, ale naštěstí jsem to udržel.“

K posunu v celkovém pořadí, kde toužil po top desítce, tak ještě přidal další radost: „Jsem za tohle všechno tak moc vděčný, nemůžu říct, že je to dětský sen, ale třeba před rokem a půl jsem o tomhle snil.“

Vedoucí muž soutěže o krále hor Giulio Ciccone se občerstvuje v 17. etapě Tour de France.

Navíc může stále bojovat i o puntíkatý dres. S 82 body je druhý za Giuliem Cicconem, který dosud posbíral o šest bodů víc i díky středeční vysoké aktivitě v uprchlé skupině. O bod zpět za Gallem číhá Vingegaard.

Závod ve čtvrtek pokračuje v Alpách, a to mírně zvlněnou etapou do Bourg-en-Bresse, v níž by se měli opět ukázat sprinteři.

Jak se vše odehrálo

Nejtěžší z testů. Po úterní časovce, která zamíchala s celkovým pořadím, je na programu brutální královská etapa. Cyklisté na necelých 166 kilometrech nastoupají 5 100 výškových metrů, zdolají čtyři kategorizovaná stoupání i nejvyšší bod letošní Tour – Col de la Loze s dvojnásobným počtem bodů do vrchařské soutěže. Zkrátka velká výzva pro boj o žlutý i puntíkatý dres.

Profil 17. etapy Tour de France

Útoky a Pogačarovy komplikace. Hned od začátku také velkou aktivitu jeví Ciccone s Neilsonem Powlessem (EF Education), dva nejvýše postavení muži v soutěži o krále hor, ale napoprvé se jejich úprk v pětičlenné skupině neujme. V pelotonu naopak ve stoupání padá Pogačar, jenž se dotkne závodníka před sebou a pokračuje se zkrvaveným kolenem.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar s odřeným levým kolenem po pádu pokračuje v 17. etapě Tour de France.

Nástup Jumbo Visma. Jakoby snad Slovincovy nepříjemnosti chtěla využít konkurenční stáj z Nizozemska. Dylan van Baarle najednou ve stoupání Col des Saisies padá na čelo a pekelně šlape. Možná i kvůli tomu, že dopředu se k některým útočícím členům elitní desítky celkového pořadí přidává Rafal Majka – Pogačarův pomocník z UAE.

Rozštípaný balík. Vysoká rychlost okamžitě znamená konec pobytu v pelotonu pro desítky jezdců. Skupina favoritů se blíží k uprchlíkům, na vrcholu triumfuje Ciccone, kterému Powless ani zdaleka nestačil a odpadl už v průběhu výšlapu. Při sjezdu se jednotlivé soubory spojí, načež se vytváří zřejmě únik dne.

Průběžný lídr celkové klasifikace Jonas Vingegaard se veze za kolegou z týmu Jumbo Visma Dylanem van Baarlem, který hned v úvodním stoupání 17. etapy Tour de France rozjel pekelné tempo.

Minimální výhoda. Ten čítá až 34 jezdců a nemá na Vingegaardovu stejně početnou skupinu k dispozici více jak dvě minuty. Z nejvýraznějších jmen se tu nachází členové top 10 Bilbao, Simon Yates a Gall, dále samozřejmě Ciccone a pomocníci UAE s Jumbem. Zde platí skóre 2:2 – Majka se Solerem proti Tiesji Benootovi s Wilcem Keldermanem.

Hlídání puntíků. Tým Trek odvádí perfektní práci i na vrcholu Cormet de Roselend. Explozivní Ciccone bez problému inkasuje dalších deset bodů a před Powlessem vede o pětadvacet. Při obou sběrech ho navíc z druhé pozice jistí kolega Mattias Skjelmose.

Lídr soutěže o nejlepšího vrchaře Giulio Ciccone jede v úniku 17. etapy Tour de France.

Stále v kontaktu. Odstup čelní skupiny šplhá pod prudším Côte de Longefoy ke třem minutám. To před supertěžkým závěrem nic neznamená. Družinu kolem Vingegaarda táhne logicky Jumbo, v pozoru je i Bora s Ineosem. Jejich lídry Hindleyho s Rodríguezem totiž přímo ohrožují Bilbao se Simonem Yatesem. Na vrchol se jako první zase škrábe Ciccone.

Dlouhé utrpení. Aspoň chvilička oddechu a pak nájezd na obra. Délka 28 kilometrů, 1 704 výškových metrů, průměrný sklon 6 %. To je stoupání na Col de la Loze vedoucí až do nadmořské výšky 2 304 metrů. Závěrečných pět kilometrů pak nabízí sklon v průměru okolo deseti procent se 24procentním maximem. A obě skupiny okamžitě řídnou, odpadávají třeba i Ciccone se Solerem.

Stoupání mimořádné kategorie na Col de la Loze v 17. etapě Tour de France

A teď ta těžší část... Přibližně v polovině stoupání se čelo etapy dostává do klidnější pasáže a kratičkého sjezdu. Drží si stále výhodu takřka dvou a půl minut před „žlutým“ souborem, jenž táhne Ineos. Blíží se velké finále, ve hře o vítězství zůstává poslední třicítka jezdců. Uspěje někdo z uprchlíků, nebo je pohltí útoky Pogačara?

„I’m gone, I’m dead.“ Druhá varianta rychle odpadá. Stejně jako Slovinec, jehož mezera za dalšími jezdci se zvyšuje. Domestik Sepp Kuss (Jumbo Visma) seshora vše vidí a zrychluje. Je jasné, že Pogačar má dost, jak v angličtině hlásí do vysílačky ve zmíněných dvou větách. A začne nabírat minuty.

Vysíleného Tadeje Pogačara dotahuje až do cíle 17. etapy Tour de France jeho kolega z UAE – Marc Soler

Gallovo vsazení. Krátce nato nastupuje z čelní skupiny Gall, který využívá prudší pasáže v kopci. Pronásleduje ho Simon Yates, jenž jede o zhruba pětadvacet sekund zpět. Rakušan se však drží, ač jeho postupně vydobytá výhoda klesá. Na vrcholu bere 40 bodů a řadí se na třetí místo vrchařské soutěže. Ještě sjezd a pak rychle na letiště do Courchevelu.

Vingegaardův let. Na něj směle míří i obhájce prvenství, jenž ve stíhací jízdě míjí jednoho uprchlíka za druhým a využije pomoci čekajícího Keldermana. Také přes zaseknuté auto v davech fanoušků, kde se v tandemu s kolegou na chviličku zdrží, letí dál. Naštěstí nejde o nic vážného.

Dánský cyklista Jonas Vingegaard se na chvíli zasekl v davu fanoušků ve stoupání na Col de la Loze.

Závěrečná rampa. Gall se zakusuje do brutální cílové stěny s 18procentním závěrem a zapisuje první výhru na Grand Tours. Za ním dojíždí Simon Yates. Vingegaard jede v triu s Bilbaem, který skončí třetí, a Davidem Gauduem (FDJ). Ten zase dojede za Dánem pátý. Pak už se jen skoro šest minut čeká na dvaadvacátého Pogačara v doprovodu Solera. Španěl vyčerpaného lídra alespoň poplácává po zádech.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar dojíždí do cíle 17. etapy Tour de France po boku domestika Marca Solera, jenž svého lídra utěšuje.

Tour de France 2023

17. etapa (Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel, 165,7 km)

1. Gall (Rak./AG2R-Citroën) 4:49:08, 2. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -34, 3. Bilbao (Šp./Bahrain Victorious) -1:38, 4. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -1:52, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -2:09, 6. Johannessen (Nor./Uno-X Pro Cycling) -2:39.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 67:57:51, 2. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) -7:35, 3. A. Yates (Brit./UAE Team Emirates) -10:45, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -12:01, 5. S. Yates -12:19, 6. Bilbao -12:50.

Autor:
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Po Tokiu slýchal kritiku, Jacobs se ale změnil. Na Zlaté tretře to chce ukázat

28. května 2024  10:27

Jsou to už skoro tři roky, co se mu změnil život. V olympijském Tokiu Ital Marcell Jacobs získal...

Seemanová a Gracík zaplavali na mítinku v Londýně další české rekordy

28. května 2024  10:02

Plavci Barbora Seemanová a Daniel Gracík završili třídenní mítink v Londýně třetím českým rekordem....

Z VOLEJE: Velký pako a sen o NBA. Stačí, když vám věří jeden člověk, říká Balvín

28. května 2024  9:59

Zatímco páníček potřebuje po utkání odpočinout, hladkosrstý retrívr Charlie naopak. Basketbalový...

Souček před Eurem: Zopakovat úspěch hokeje? To asi ne, ale je to inspirace

28. května 2024  9:28

Euforie z vítězného hokejového mistrovství světa nejspíš ani nestačí pořádně vyprchat a už přijde...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...