Prokletí druhých míst zlomeno. Žlutý van Aert slaví po sólo útoku vítězství

  13:20aktualizováno  18:36
Velké představení předvedl v závěrečných deseti kilometrech čtvrté etapy Tour de France držitel žlutého dresu Wout van Aert. Belgický cyklista z týmu Jumbo-Visma se od pelotonu odpoutal na poslední vrchařské prémii poté, co peloton vysokým tempem roztrhali jeho týmoví kolegové. Van Aert dojel v předchozích třech etapách na druhém místě, celkově je úterní úspěch v Calais jeho sedmým vítězstvím na Tour.
Wout van Aert slaví vítězství ve čtvrté etapě Tour de France

Wout van Aert slaví vítězství ve čtvrté etapě Tour de France | foto: AP

Jak konečně získat na této Tour etapové vítězství, když se to už třikrát těsně nepodařilo?

Nečekaným útokem!

Takovou strategii si před čtvrtou etapou z Dunkerku do Calais vytyčil tým Jumbo-Visma muže ve žlutém Wouta van Aerta, který po dalším druhém místě v neděli hlásil: „Už to ani není vtipné.“

Čtvrtá etapa Tour

Sledovali jsme podrobně

Proto se jeho kolegové seřadili před poslední vrchařskou prémií dne, která byla pouhých deset kilometrů před cílem, na čelo pelotonu a rozjeli zběsilé tempo.

Záhy dojeli osamoceného uprchlíka Anthonyho Pereze (Cofidis), který přes třicet kilometrů srdnatě hájil minimální náskok, a pokračovali dál v páchání škod.

Z kompaktního pelotonu zbyly potrhané skupinky a hlavně – největší soupeři van Aerta zůstali daleko vzadu. Belgičanovi rozjel tempo Tiesj Benoot a van Aert vzápětí navázal nástupem, na který nenašel odpověď ani jeden z adeptů na celkové vítězství Adam Yates (Ineos).

Van Aert si tak připsal jeden bod na vrcholu kategorizovaného stoupání a pokračoval ve vysokém rytmu osamocen dál do cíle. Za ním brzdili snahy o snížení rozestupu jeho týmoví kolegové, po pár set metrech tak měl muž ve žlutém výhodu už téměř půl minuty.

Až na posledních třech kilometrech začal jeho náskok klesat, to když se do skupiny pronásledovatelů dostal tým Quick-Step vítěze druhé etapy Fabia Jakobsena. Ale tentokrát už neměl van Aertovi vítězství nikdo vzít.

Wout van Aert slaví vítězství ve čtvrté etapě Tour de France

Svůj náskok dovezl v bezpečí až do cíle. Na pásce pak pohybem rukou naznačil křídla, která mu žlutý dres dal.

„Už jsme zkrátka nechtěli riskovat,“ prohodil s mrknutím za cílem k týmové strategii. „Před stoupáním jsme byli v perfektní pozici. Když jsem v rádiu slyšel, že naše tempo napáchalo v pelotonu škody, hodně mě to povzbudilo. Dnes se očekával hromadný dojezd, ujet sám v takové chvíli je opravdu složité,“ říkal vítěz čtvrté etapy.

Svým nástupem navíc zvýšil svůj náskok v celkovém vedení o osmnáct sekund na 25 vteřin před Yvesem Lampaertem. Ve středu čeká cyklisty etapa z Lille do Arenbergu přes obávané sektory na kostkách.

Jak se vše odehrálo

Snadný únik. Ředitel závodu Christian Prudhome ani nedomával svým praporkem k odstartování etapy, před peloton už vystřelil Anthony Perez (Cofidis) následovaný Magnusem Cortem (EF Education). Nikdo další neměl chuť se k úniku připojit, a tak dvojice uprchlíků získala během úvodních deseti kilometrů více než čtyři minuty náskoku.

Profil 4. etapy Tour de France 2022

Den mezi přístavy. Ačkoliv ze startovního Dunkerku je to do cílového Calais pouhých 41 kilometrů, cyklisté si ve čtvrté etapě udělali odbočku do vnitrozemí a museli absolvovat 171,5 kilometru se šesti vrchařskými prémiemi.

Ochutnávka Roubaix. Jako malá upoutávka na středeční etapu, jejíž úseky povedou po trase Paříž-Roubaix, sloužilo stoupání na první vrchařskou prémii dne. Na kočičích hlavách se Perez pokusil zaskočit Corta, muž v puntíkatém dresu pro nejlepšího vrchaře ale nástup Pereze zachytil a dojel si pro další bod do své sbírky.

Větrný chaos. Po projetí kategorizovaného stoupání se dostal peloton na boční vítr, na což reagoval tým Quick-Step ostrým tempem a hlavní pole se záhy rozdrobilo na několik skupin. Po pár kilometrech zběsilého závodění se ale situace uklidnila a peloton byl opět pohromadě.

Magnus Cort (v puntíkách) a Anthony Perez v úniku čtvrté etapy Tour de France

Pohodový sprint. Během zmatku v pelotonu spadl náskok uprchlíků z pěti na tři minuty, po obnovení pořádku ale zase začal růst až k sedmi minutám. Díky tomu mohli Perez s Cortem projet sprinterskou prémií v Lumbres 108 kilometrů před cílem zcela v poklidu. I když v pelotonu došlo na sprint mezi Wouten van Aertem, Fabiem Jakobsenem a Peterem Saganem, stále se hlavní favorité na vítězství v etapě šetřili na závěr dne.

Uprchlíci gentlemani. Na druhém kategorizovaném stoupání se Perez, který předtím bez boje vyhrál sprinterskou prémii, už nesnažil Cortovi znepříjemnit cestu za dalším bodem do vrchařské soutěže, naopak na Corta zakroutil hlavou, aby bylo jasné, že mu nechce nic komplikovat. Po projetí prémie pak Cort Perezovi podáním ruky poděkoval.

Žádné riziko. 90 kilometrů před cílem mělo duo na čele náskok téměř sedm a půl minuty, to ovšem byl maximální odstup, na který Corta s Perezem peloton pustil. Sprinterské týmy v hlavním poli nechtěly nechat sjíždění úniku na poslední chvíli, a tak začaly záhy jeho výhodu stahovat. Během patnácti kilometrů spadl náskok uprchlíků o tři minuty a klesal stále dál.

Peloton ve čtvrté etapě Tour de France

Další body pro Corta. I když se jejich výhoda zmenšovala závratným tempem, třetí, čtvrtou i pátou vrchařskou prémií absolvovali Perez a Cort stále před pelotonem. Dánský jezdec týmu EF Education znovu projel všemi na prvním místě. Všech jedenáct stoupání od začátku Tour tak ovládl jeden jezdec.

Perez jde dopředu. Padesát kilometrů do cíle náskok dua v úniku nebezpečně padal až k minutě a čtvrt, 45 kilometrů před cílem se proto od Corta odpoutal Perez, aby svůj pobyt před pelotonem ještě prodloužil. Cort byl vzápětí dojet hlavním polem, Perezovi se ale dlouho dařilo držet náskok kolem 1:20 minuty.

Peloton ve čtvrté etapě Tour de France

Nervozita stoupá. Když se peloton dostal k pobřeží a čekalo ho posledních třicet kilometrů do Calais, měl Perez stále k dobru jednu minutu. Nervozitou z bočního větru se ale vystupňovalo tempo hlavního pole a záhy zbylo z výhody pouhých třicet sekund.

Hrdina dne. Perez se svého času na výslunní nechtěl vzdát a hájil svůj drobný náskok až do stoupání na poslední vrchařskou prémii dne, kde se přes něj převalil vláček týmu Jumbo.

Žlutá křídla. Domestici z Jumba odvedli pro svého lídra na vítězství v etapě van Aerta maximum práce, když vysokým tempem zcela roztrhali peloton. S takovou situací se ale van Aert nespokojil, a pokračoval osamocen dál. Vstříc svému sedmému vítězství v kariéře na Tour de France.

Tour de France

4. etapa (Dunkerque - Calais, 171,5 km):

1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 4:01:36, 2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Laporte (Fr./Jumbo-Visma), 4. Kristoff (Nor./Intermaché-Wanty-Gobert), 5. Sagan (SR/TotalEnergie), 6. Mozzato (It./B&B Hotels-KTM), 7. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe), 8. Hofstetter (Fr./Arkéa-Samsic), 9. Matthews (Austr./BikeExchange-Jayco), 10. Thomas (Fr./Cofidis) všichni -8.

Průběžné pořadí: 1. Van Aert 13:02:43, 2. Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) -25, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -32, 4. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) -36, 5. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) -38, 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -40, 7. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -41, 8. Yates (Brit./Ineos Grenadiers), 9. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) oba -48, 10. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -49.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pro svoje lidi vše. Kdo je obžalovaný šéf českých lyžařů Trávníček

19. března 2024  5:58

Coby sportovní manažer a předseda představenstva společnosti Sport Invest Marketing David Trávníček...

Součkův rok na houpačce. Saúdská Arábie? Radši Slavia. Vyhlíží novou repre i Haalanda

19. března 2024  3:03

Už žádná děkovná zdravice přes mobil. Tomáš Souček převzal své třetí ocenění pro Fotbalistu roku...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...