Tour de Doping... Zkáza závodu?

  10:02aktualizováno  14:52
Praha - Letos se přitom začínalo slavnostněji než kdykoliv předtím. Všichni jezdci podepsali antidopingovou smlouvu, organizátoři slibovali čistou hru. Vůbec poprvé v historii Tour se startovalo v Londýně. Jezdci svištěli kolem Buckinghamského paláce a sledoval je při tom milion diváků. Prolog skončil všeobecnou spokojeností.

Sotva kolosální cirkus překročil průliv La Manche, opět vstoupil do temného dopingového stínu. Stará dáma, jak se závodu přezdívá, na svůj 94. ročník rozhodně nebude vzpomínat s pýchou.

Kvůli dopingovým aférám odstupovaly celé stáje, štítivě se od ní odvracely televizní stanice i některé deníky a korunu vší hanbě nasadilo odvolání Dána Michaela Rasmussena, dosud dominantního muže závodu.

Cyklističtí bossové se skutečně s nikým nepárali. Vždyť Pat McQuaid předem prohlašoval, že jeho lidé budou pět největších stájí sledovat dnem i nocí a zasáhnou při náznaku podezření.

Jenže jezdci a jejich manažeři se začali bouřit proti šikaně ze strany organizátorů. O napětí bylo postaráno. Novináři se mohli předhánět ve vymýšlení originálních titulků. Tour de Doping, Mafia Tour, Tour de Farce (Tour de fraška), God Save Le Tour (Bůh ochraňuj Tour)...

Skandály v historii Tour

P r a h a (tm) - Závod v minulosti přečkal víc skandálů, než byste předpokládali. Posuďte sami...

1904 - MAURICE GARIN

Vítěz premiérového ročníku 1903 dojel do Paříže opět na prvním místě, později byl však s dalšími osmi jezdci diskvalifikován za to, že se část etapy svezli v doprovodném voze. Vítězem se stal původně pátý Henri Cornet. Garin nesměl dva roky závodit.

1907 - STÁJ ALCYON

Přední tým z počátků Tour byl prvním, který celý odstoupil ze závodu. Manažer Edmont Gentil tak protestoval proti příliš nízkému trestu za nepovolenou výměnu kola pro Émile Georgeta z konkurenční stáje.

1911 - PAUL DUBOC

Skončil druhý, ač byl údajně otráven. Na vrcholu Aubisque hodinu zvracel, než se dotrápil do cíle. Důkazy směřovaly k manažerovi jeho největšího rivala.

1920 - HENRI PÉLISSIER

Diktátorský ředitel závodu Henri Desgrange udělil dvouminutovou penalizaci favoritu Pélissierovi za to, že na trati odhodil prasklou galusku. Podle pravidel měl dojet do cíle se vším, co měl na startu. Rozzlobený Pélissier odstoupil, někteří jezdci hrozili stávkou. Desgrange odpověděl: "Máte od nás postel, jídlo a plat. Chceme po vás jediné: abyste za to platili fyzickou prací."

1967 - TOM SIMPSON

Zemřel těsně pod vrcholem Mt. Ventoux. Pitva prokázala, že se předávkoval amfetaminem. Dehydratace, úžeh a celkové vyčerpání organismu pak vedly k selhání srdce. Po tomto případu byl na Tour zaveden rozsáhlý systém dopingových testů.

1978 - MICHEL POLLENTIER

Získal žlutý trikot v Alpe d’Huez, ale vzápětí byl vyloučen ze závodu a potrestán pokutou 5000 švýcarských franků. Při dopingové kontrole totiž u něj objevili cizí moč v nádobce s hadičkou, kterou chtěl při kontrole nepozorovaně podstrčit komisařům.

1998 - STÁJ FESTINA

Lékař Willy Voet byl zatčen v autě přeplněném erytropoetinem (EPO), růstovými hormony, testosteronem či amfetaminy. Stáj Festina byla vyloučena ze závodu, její ředitel a Voet byli podmíněně vyloučeni. Richard Virenque, lídr Festiny, napsal knihu, ve které dokazoval, že byl čistý. Stejně jako mnozí další však později přiznal: "Dopoval jsem."

1998 - STÁJ TVM

Francouzská policie našla spoustu nepovolených látek v hotelu a automobilech stáje TVM. Závod byl po další sérii razií narušen, některé týmy odstoupily, jiné protestovaly proti zákrokům policie přerušením etap.

2005 - LANCE ARMSTRONG

Sedminásobný šampion Tour vyhrával bez větších kontroverzí, v roce 2005 však vyšel francouzský deník L’Equipe s obviněním, že Armstrong v roce 1999 užíval EPO. Údajně bylo objeveno v jeho vzorcích po provedení nových testů zdokonalenou metodou. V říjnu 2005 zahájila cyklistická unie UCI vyšetřování, jež však Američana neusvědčilo.

2006 - OPERACION PUERTO

Akce španělské policie odhalila mezi zákazníky "dopingového" lékaře Fuentese řadu cyklistů. Proto bylo těsně před startem Tour ze startovní listiny vyškrtnuto několik stájí včetně favoritů Ullricha a Bassa.

2006 - FLOYD LANDIS

V jedné etapě kolaboval, v další povstal a Tour vyhrál. Kontrola však odhalila v jeho vzorcích z 16. etapy nadměrné množství testosteronu a Landis byl diskvalifikován. Případ dosud nebyl uzavřen, protože cyklista napadl postup antidopingové laboratoře.

2007 - BJÄRNE RIIS

Současný šéf týmu CSC se na jaře přiznal, že při triumfu na Tour v roce 1996 bral zakázané EPO. "Byla to běžná část mého závodnického života. Chyboval jsem a je mi to líto," řekl. Organizátoři Tour vyškrtli Dána z listiny vítězů a dali mu najevo, že letos je v konvoji Tour osobou nežádoucí.

2007 - VINOKUROV A RASMUSSEN

Největší hvězdy zhasly. Alexander Vinokurov dostal "vyhazov" po pozitivním testu na krevní doping. Ve žlutém trikotu jedoucího Michaela Rasmussena vyloučila po nátlaku vlastní stáj Rabobank. Za to, že opakovaně lživě udával místa tréninku, čímž se mohl vyhýbat dopingovým kontrolám.

A francouzské trio recesistických muzikantů (mimochodem stejných, kteří před rokem bodovali s písní Hlavička o slavném skandálu fotbalisty Zidana na mistrovství světa) přišlo s novým hitem. V romanticky znějící písni EPO, miluji tě! za zvuků cyklistických zvonků vyznávají lásku nedovolenému podpůrnému prostředku EPO.

Slůňata místo cyklistů

Po loňském skandálu Američana Floyda Landise, který Tour nejprve vyhrál a pak o svůj triumf přišel kvůli podezření z dopingu, opravdu málokdo čekal, že letošní Tour se obejde bez afér. Skutečnost však jasně překonala očekávání. Pořadí se neustále mění nejen kvůli výkonům na trati, ale i podle toho, která stáj toho dne právě s ostudou opustila peloton.

Silnice sice stále ještě lemují statisíce nadšených (a někdy nebezpečných) fanoušků, nicméně média a sponzoři jsou napružení a jasně dávají najevo, že podporovat špinavé praktiky rozhodně nebudou.

Jak takové rozhodnutí převést do praxe, jednoznačně ukázaly německé televize ARD a ZDF. 18. července agentury zveřejnily zprávu, že německý jezdec stáje T-Mobile Patrik Sinkewitz měl pozitivní test na testosteron. Obě televizní stanice reagovaly rychle a rozhodně. Obětovaly velké reklamní zisky a zrušily pravidelné přenosy z Tour.

Na ZDF tak třeba místo 11. etapy běžel na obrazovkách přírodopisný film o životě slůňat, což mimochodem vyvolalo monstrózní protesty německých sportovních fanoušků. "Doufáme, že tak přispějeme k razantnímu postupu proti všem viníkům," pravil šéfredaktor ZDF. Od té chvíle zvažuje odchod od prohnilé cyklistiky i společnost T-Mobile. Ale to byl teprve začátek.

Kazašský cyklista Alexandr Vinokurov byl velkým favoritem Tour. V 5. etapě měl ošklivý pád a sedřel si obě kolena. Přesto nevzdal. Stehy, kterými byla kolena sešitá, se při každé další etapě přetrhaly, jezdec prožíval muka, ale dokázal zvítězit v sobotní časovce. Svět na něj hleděl s obdivem a Kazaši doufali, že z nich konečně někdo sejme prokletí jménem Borat.

Pohádka o bohatýrovi z Východu skončila v úterý, kdy byl Vinokurov vyloučen pro důvodné podezření z krevního dopingu. Zatímco kazašská média jsou jednoznačně na jeho straně a stále se drží hesla In Vino veritas (volně přeloženo pravdu má Vino), zbytek světa neměl slitování s mužem již dříve podezřelým ze styku s Michelem Ferrarim, přezdívaným Dottore EPO.

Celá jeho stáj Astana, která měla v elitní desítce celkového pořadí dvě esa Klödena a Kašečkina, své působení na Tour ukončila. Ale Vinokurov se brání ze všech sil. Vše svádí na kombinaci spiknutí organizátorů či jiných temných sil a překrvení stehen následkem nedávného vážného pádu.

Skoro nikdo mu však nevěří. Policie hned provedla razii v autech a prostorách pěti významných stájí, ale nic neobjevila. Jediný, kdo se Vinokurova zastal, byl loňský hříšník Floyd Landis.

Nepohodlný král

Největší povyk způsobil středeční vyhazov pro hubeného dánského vrchaře Rasmussena. Pro rostoucí podezření z dopingových podvodů se ho zbavila jeho stáj Rabobank. Ostatně šéf závodu Christian Prudhomme jasně prohlásil: "Udělali jsme, co jsme mohli, abychom se ho zbavili."

Už na začátku Tour totiž Rasmussena vyloučila z reprezentace Dánská cyklistická federace. Důvod? Rasmussen opakovaně udával falešná místa svého pobytu, a tak se vyhýbal dopingovým komisařům.

Rasmussen věděl, že nebude smět závodit na blížící se olympiádě v Pekingu, ve Francii si však dál užíval žlutý trikot, zvyšoval náskok a mířil za celkovým vítězstvím. Až do středy. Těsně po vítězství v královské 16. etapě ho bossové Rabobanku poslali do pekel. Na nátlak sponzorů, veřejnosti a cyklistických šéfů.

Následovala další policejní razie v hotelu, kde tým Rabobank přebýval. A jeden z největších skandálů v dějinách Tour de France byl na světě. Byl to teprve druhý případ v historii, kdy byl vedoucí jezdec usvědčen a odvolán v průběhu závodu. V přívalu šokujících zpráv skoro zaniklo, že ve středu skončil závod ještě pro Itala Cristiana Moreniho. Samozřejmě kvůli dopingu.

Parte: Tour zemřela

Noviny po celém světě se začaly ptát, jakou má ještě Tour de France budoucnost. List France Soir uveřejnil na titulní straně parte, v němž se píše, že "Tour zemřela ve čtvrtek ve věku 104 let po dlouhé nemoci".

Libération volal po okamžitém zastavení závodu: "Peloton se změnil v karavanu šašků. Pokud chtějí organizátoři skutečně zachránit cyklistiku, měli by zastavit závody a rozhodnout se pro několikaletou pauzu, dost dlouhou na vyléčení těchto atletů-narkomanů."

K věci se vyjádřil i francouzský premiér Francois Fillon: "Tato aféra zjevně vrhá špatné světlo na Tour de France, ale zároveň si musíme uvědomit, že když teď dodáme organizátorům odvahu, můžeme vyčistit francouzský sport a zvláště cyklistiku."

Skandály ukazují, že cyklistika po letech váhání začala skutečně ostře bojovat proti užívání zakázaných látek. Otázka je, zdalipak budou mít s očistným obdobím trpělivost ti, bez nichž se žádná světová sportovní akce neobejde.

Sponzoři. Jednomu z nejdůležitějších, mladoboleslavské Škodovce, vyprší příští rok sponzorská smlouva a při přemýšlení o podpisu nové bude aktuální řešení dopingové situace hrát velmi významnou roli.

Jiná evropská automobilka, firma MAN, rovnou prohlásila, že do cyklistiky pošpiněné dopingovými skandály svoje peníze dávat nebude. Stejný krok zvažují i Adidas nebo Audi. A zmíněný T-Mobile.

Americké firmy jsou zdrženlivější. "Tour je evropská obdoba Super Bowlu v americkém fotbale. Přímé přenosy běží celý den a sleduje je celý kontinent," řekl Mike Sinyard, prezident společnosti Specialized, která bicykly a jejich součástkami vybavuje téměř polovinu jezdců v pelotonu.

Znechucení některých sponzorů vyvažuje ohromný zájem diváků fandících podél trati. Ukazuje se, že věhlas Tour asi nezničí žádný skandál. Většina médií o ní referuje dál, byť často negativně.

Její šéf Prudhomme zůstává optimistický: "Všechno se zlepšuje. Před deseti lety jezdci před startem seděli na zemi na protest proti dopingovým testům, dnes sedí, protože chtějí protestovat proti dopingu," naráží na akci části závodníků, kteří demonstrativně startovali dvě minuty po jezdcích z podezřelých stájí.

Jenže lze doping skutečně vymýtit? Toť otázka. Zatím se zdá, že při každém dalším ročníku Tour může aspoň potichu znít rozverný francouzský hit EPO, miluji tě!

Zprávy o dalším dopingu na Tour organizátoři popřeli

A n g o u l e m e (ČTK) - O třetí dopingový případ na Tour de France se údajně postaral kolumbijský cyklista Juan Mauricio Soler, který vede soutěž vrchařů a celkově mu patří deváté místo. Organizátoři však na tiskové konferenci před dnešní předposlední etapou tyto informace popřeli. "Nic nemáme. Všechno jsou to jen plané dohady," uvedl ředitel závodu Christian Prudhomme.

Podle belgického listu Het Laatste Neuws neprošel Soler dopingovou kontrolou po pyrenejské čtrnácté etapě. V ní obsadil čtyřiadvacetiletý jezdec stáje Barloworld třetí místo za nynějším lídrem Španělem Albertem Contadorem a Dánem Michaelem Rasmussenem, jenž byl vyloučen z průběžného prvního místa v závodu kvůli podezření z dopingu.

Francouzská policie podle stejného zdroje prohledala hotelové pokoje Solerova britského týmu, který startuje na Tour díky divoké kartě od pořadatelů.

Z dopingu byli v průběhu Tour usvědčeni Kazach Alexander Vinokurov a Ital Cristian Moreni. Němec Patrik Sinkewitz byl ze závodu vyloučen kvůli pozitivnímu testu krátce před Tour. Rasmussen porušil dopingová pravidla, když během přípravy opakovaně nenahlásil místo svého pobytu a zmeškal několik mimosoutěžních odběrů.

Majitel Tour vyzval šéfa cyklistické unie k rezignaci

C o g n ac (ČTK) - Majitel společnosti pořádající Tour de France Patrice Clerc vyzval k odstoupení prezidenta Mezinárodní cyklistické unie Pata McQuaida. Podle něj není schopen očistit sport, jehož pověst kvůli dopingovým aférám během slavného závodu notně utrpěla.

"V každé normální společnosti by odpovědné osoby odstoupily," řekl Clerc agentuře AP. Vedení UCI v čele s McQuaidem podle něj nebojovalo s dopingem
dostatečně tvrdě. "Musíme se spojit v boji za lepší cyklistiku. Ale ne pod vlajkou UCI. Nebudeme spolupracovat s neschopnými lidmi, nebo s lidmi, kteří chtějí Tour ublížit," dodal.

"Jeho prohlášení jsou skandální," reagoval McQuaid. "Cyklistika potřebuje pevnou vládu. Přece nemůžeme vymýšlet pravidla za pochodu, když se zrovna hodí. Šéfové Tour by si měli uvědomit, že nemají patent na cyklistiku. Cyklistika je hlavně pro fanoušky," dodal s tím, že odstoupit rozhodně nehodlá.

Clerc nicméně hodlá napříště pořádat Tour bez spolupráce s UCI. V říjnu chce o reformě závodu jednat "se všemi, kteří mají zájem v cyklistice něco změnit". "UCI postrádá srozumitelnost, transparentnost a svědomitost," tvrdí Francouz.

Organizátoři Tour vyčítají cyklistické unii například to, že už před startem závodu měla k dispozici podklady, které nakonec vedly k vyloučení vedoucího Dána Michaela Rasmussena podezřelého z dopingu. Pořádající společnost ASO chce zavést nezávislý systém s vlastním etickým kodexem. "Samozřejmě bychom si přáli, aby to podepsalo co nejvíce týmů. Ale když se jich sejde na startu méně, tak to tak bude," uvedl Clerc.

PROTEST. Fanoušci cyklistiky protestují v injekčních stříkačkách proti dopingu při Tour de France.

Autoři: ,

Někdo se pokusil dostat do lékařských záznamů Kate. Prověřují to úřady

Princezna z Walesu Kate (Windsor, 22. září 2022)

VIDEO Úřady prošetřují pokus o stažení zdravotních záznamů princezny Kate. Nejméně jeden zaměstnanec...

Kate natočili na nákupech. Agentury řeší další upravenou fotku od princezny

Princ William a vévodkyně Kate na návštěvě Irské fotbalové asociace (Belfast,...

Princeznu Kate (42) vyfotili a natočili u farmářského obchodu ve Windsoru. Jde zřejmě o první...

Princezna Kate se poprvé po operaci břicha ukázala na veřejnosti

Princezna Kate (Windsor, 10. září 2022)

VIDEO Princeznu Kate (42) po více než dvou měsících poprvé vyfotili na veřejnosti. V pondělí ji matka...

Princ William zrušil na poslední chvíli z osobních důvodů účast na akci

Princ William a princezna Kate (Londýn, 21. listopadu 2023)

VIDEO Britský princ William (41) odřekl svou účast na úterní vzpomínkové slavnosti na hradě Windsor. Na...

Pitva odhalila příčinu smrti manžela lady Gabrielly Windsorové

Thomas Kingston a lady Gabriella Windsorová se vzali ve Windsoru 18. května...

VIDEO Koroner v pátek oznámil výsledky pitvy, kterou úřady nařídili po smrti finančníka Thomase...

Karel III. prodělal zákrok na prostatě. K témuž povzbuzuje další muže

Britský král Karel III. a jeho choť Camilla (2023)

VIDEO Britský král Karel III. v pátek podstoupil zákrok kvůli nezhoubnému zbytnění prostaty a po operaci...

Zdrtilo mě to, říká o úmrtí Alžběty II. její představitelka ze seriálu Koruna

Herečka Imelda Stauntonová jako královna Alžběta II. v závěrečné řadě seriálu...

VIDEO Seriál Koruna mapuje život Alžběty II. (†96) od jejího mládí a nástupu na trůn až po současnou...

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Slavia - Baník 5:0, exhibici řídili Chytil se Schranzem, hosté dohrávali v deseti

4. května 2024  17:16,  aktualizováno  19:59

Aktualizujeme Slávističtí fotbalisté se na úvod nadstavbové části první ligy rivalovi ze Sparty důrazně...

Mrázek měl skvělou rozehrávku, ocenil Rulík. A góly? Nevyhověli jsme si, řekl

4. května 2024  19:56

Jediný gól zůstává ve statistice českého výběru na brněnském turnaji, posledním před začátkem...

Svůj krásný gól neviděl. Všichni slavili, tak jsem se přidal, smál se Icha po Zlínu

4. května 2024  19:37

Ve správnou chvíli ukázal, že umí být platný na obou koncích hřiště. Pardubický obránce Marek Icha...

Hromadná nehoda i zábavné souboje. Zkrácený sprint v Miami vyhrál Verstappen

4. května 2024  19:26

Nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu vyhrál sprint na Velké ceně Miami formule 1 a navýšil...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...