Pavel Bittner

Pavel Bittner | foto: Jan Brychta, svetcyklistiky.cz

Bittner ovládl závod Regionem Orlicka. Nejtěžší byla časovka, přiznal cyklista

  • 0
Nohy i tým celý víkend skvěle fungovaly. Vítěz mezinárodního závodu juniorů Regionem Orlicka Pavel Bittner proto v cíli neskrýval radost. Závodník stáje Mapei Merida Kaňkovský v etapách na Lanškrounsku dostál úloze jednoho z top favoritů.

V „Nepomucké“ časovce jednotlivců na 9,2 kilometru byl Bittner druhý za Němcem Gebhardtem a královskou etapu „Kolem Křížové hory“ na 71 kilometrů i závěrečnou „Region Orlicka“ na 90 kilometrů vyhrál.

Ukořistil díky tomu jak nejcennější žlutý trikot, tak i bílý s modrými puntíky pro šampiona bodovací soutěže.

„Nejtěžší pro mě byla sobotní časovka. Cítil jsem, že jsem po ránu trochu ztuhlý, a byl to horký den. Nakonec ale vše dopadlo podle plánu,“ radoval se 18letý jezdec, jenž byl loni v Lanškrouně druhý.

Tentokrát už se připojil po bok Petera Sagana nebo Leopolda Königa, kteří v minulosti závod Regionem Orlicka rovněž ovládli.

Cyklistický talent Bittner sbírá v šestnácti triumfy doma i ve světě

Stříbrnou pozici letos obsadil Němec Roman Duckert z LV Brandenburg, bronzovou pak Rakušan Paul Buschek z LRV Tirol. Jejich souhrnný odstup na Bittnera činil 1:31, resp. 1:40 minuty.

Nejlepším vrchařem se v závodě stal Němec Moritz Kretschy (Junioren Schwalbe Team Sachsen), modrý dres pro prvního kadeta v cíli si odvezl Pavel Novák (Tufo Pardus Prostějov) a prvenství v soutěži týmů dobyl tým Výběr cyklokros.

Dlužno podotknout, že cyklisté byli klasifikováni jen na základě výsledků tří etap z původně zamýšlených čtyř. Hned tu první, „Výprachtickou“ na 75 kilometrů, museli totiž organizátoři v pátek v jejím průběhu zrušit z důvodu kuriózní havárie doprovodných motocyklů.

V Lanškrouně startovaly silné zahraniční stáje

„V historii závodu jsme poprvé zažili dopravní nehodu takového charakteru, kvůli které musela být etapa předčasně ukončena a anulována,“ konstatoval jeho ředitel Petr Bucháček.

„Po smolném prvním dni byly ty následující bez chyby. Jsem rád, že se závod obešel bez vážných úrazů. Naše krajina je úžasná a všem se tu líbí,“ pokračoval. Sportovní úroveň podle něho byla velmi solidní.

„Měli jsme tu ty nejlepší týmy: skvělé stáje z Belgie, ale i další kvalitní družstva. Závod tomu odpovídal. Vítěz Pavel Bittner předvedl skvělý výkon. Ocenil bych také výsledek Pavla Nováka, nejlepšího kadeta, který skončil celkově šestý, což je známka, že i kadeti zde mohou startovat a jejich výkonnost je vysoká,“ poznamenal Bucháček.