JE KONEC. Cyklista František Raboň si musel hledat nové angažmá, jeho tým HTC nenašel sponzora pro další sezonu.

JE KONEC. Cyklista František Raboň si musel hledat nové angažmá, jeho tým HTC nenašel sponzora pro další sezonu. | foto: Profimedia.cz

Raboňův tým končí. Náhradu už mám, tu nejlepší, oddechl si cyklista

  • 23
Crrr. Fery? Máme špatnou zprávu: stáj HTC definitivně končí. Jsi volný, volal Františku Raboňovi jeho týmový šéf. Nejúspěšnější cyklistická formace posledních let, která vyrostla na základech německého Telekomu, nenašla sponzora do dalších sezon. "Náhradu už mám, jen o ní zatím nesmím mluvit," tají český profesionál.

U Marka Cavendishe, suveréna hromadných dojezdů, se spekuluje o přestupu do milionářského týmu Sky, Tony Martin by mohl jít za Kreuzigerem do Astany. Slovenští bratři Velitsové už oznámili přestup za Zdeňkem Štybarem do Quick Stepu.

"A já svoji volbu oznámím do čtrnácti dnů," slibuje Raboň.

V HTC vám stejně letos končila smlouva.
Takže bych asi stál před stejnou otázkou jako dva roky zpět: Setrvat v týmu v pozici domestika a občas si něco zkusit jet na sebe, nebo přestoupit jinam. Dost možná bych přestoupil jinam.

Jste z konce týmu smutný? Vždyť od začátku profesionální kariéry jste vlastně v jiném nepůsobil.
Jo, ale aspoň vedení zvolilo férovou cestu.

Že problémy oznámilo včas?
A nenapínali nás až někdy do října, všichni teď mají dost času najít si nové působiště. Chtěli udržet tým pohromadě a prosili nás, že i kdybychom měli nabídky, abychom vydrželi. Slibovali, že do druhého volného dne Tour de France bude jasno. Jenže nebylo, tak jsme společně s manažerem začali pracovat a během týdne mi přišly nabídky.

Kolik?
Ze začátku jich bylo víc, ve finále zůstaly dva týmy, mezi kterými jsem rozhodoval.

Jaký dres tedy budeme v příští sezoně v pelotonu vyhlížet?
To ještě říct nemůžu. Nemám smlouvu oficiálně podepsanou, takže bych to nerad zakřikl. Navíc ve stávající smlouvě stojí, že nesmím svoje nové působiště oznámit dřív než 1. září. Teď mají smlouvu v rukou právníci, během dvou týdnů by se všichni mohli dozvědět, kam půjdu.

Zůstáváte v kategorii ProTour?
Ano. A smlouva bude na dva roky, takže bych se měl účastnit závodů nejvyšší kategorie.

Jaké jste měl na nový tým požadavky?
Jednak sportovní, jakou roli dostanu. Dost důležitá byla i otázka materiálu - to jsem si vyzkoušel v HTC, kde jsme měli špičkový materiál, testování v tunelech, což je důležité pro časovky, ve kterých já se snažím udělat výsledek. A za třetí jsou to v mém věku i finance, nemůžu jezdit do padesáti let, délka kariéry je omezená.

A všechno to vyšlo?
Nejsem top hvězda, aby se mi přání splnila na sto procent. Ale v rámci možností jsem zvolil to nejlepší.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa