San Remo má slovinského vítěze, ale Pogačar to není. Slaví Mohorič

  16:55
Tradičně až na posledních kilometrech se odehrála úchvatná bitva o krále úvodní monumentální klasiky sezony. Neustále útočil Tadej Pogačar, zkoušel to i Primož Roglič, ale byl to jiný Slovinec, který nakonec na všechny vyzrál. Šampion malé země Matěj Mohorič ujel všem ve sjezdu z Poggia a po 293 kilometrech ovládl 113. ročník Milán-San Rema.

Matěj Mohorič a jeho triumf na Milán-San Remo. | foto: Profimedia.cz

Sluníčko, příjemných 15 stupňů.

Lepší podmínky první monumentální klasika cyklistické sezony už dlouho nezažila.

„Je fajn, že máme konečně hezké počasí, pár ročníků v dešti už jsem odjel a příjemné to nebylo. Bude to hezká sobota,“ říkal před startem i Peter Sagan. „Nejdůležitější bude jíst a pít až do Cipressy. Tam být mezi prvními a pak se uvidí. Ale závod tam určitě začne a bude se tam rozhodovat.“

Prorocká slova.

Jen kdyby na ně slovenský cyklista nedoplatil. On totiž mezi prvními na Cipressu, předposlední kopec na trati, nepřijel.

Třicet kilometrů před cílem – v ten nejhorší moment v závodě – měl technické potíže, které sice vyřešil, ale vlak mu ujel.

Na Cipresse totiž tempo napálili týmoví kolegové Tadeje Pogačara z UAE-Emirates, po kterých to převzala stáj Jumbo-Visma. Dvacet kilometrů před cílem tak v hlavní skupině zůstávalo sotva 40 cyklistů a chybělo v ní řada sprinterů včetně Fabia Jakobsena – asi nejrychlejšího muže letošního jara.

Úchvatnou práci pro Pogačara dělali Davide Formolo s Diegem Ulissim, kteří skupinu dotáhli až pod Poggio. Poslední a často rozhodující kopec před cílem – 3,6 kilometrů dlouhý s průměrem 3,7 procenta.

V tu chvíli byli dojeti i poslední dva muži z původně osmičlenného úniku Rivi s Tonellim a osm kilometrů před cílem přišlo to, na co všichni čekali.

Tadej Pogačar zaútočil.

Rychle se ho chytil Wout van Aert, pak i Mathieu van der Poel a další.

Bylo jasné, že tohle nikam nepovede.

O chvíli později to ale dvojnásobný šampion Tour zkusil znovu, pak ještě jednou, až se Sorenem Kraghem Andersenem, van Aertem a van der Poelem se mu povedlo lehce poodjet na vrcholu Poggia, ale ani to nestačilo.

Skupina 15 lidí tak i ve sjezdu dál zůstávala pohromadě, než poodjel výsostný sjezdař Matěj Mohorič a prakticky okamžitě si udělal náskok dobrých 100 metrů.

Slovinský šampion extrémně riskoval, několikrát málem upadl, ale všechny krizové situace ustál. Skupina za ním pak ne zrovna ideálně spolupracovala a 200 metrů před cílem bylo jasné, že Mohoriče už nikdo nedojede.

V 27 letech se tento vítěz dvou etap na Tour dočkal triumfu i na monumentální klasice. A mezi prvními gratulanty byl i nakonec pátý krajan Pogačar.

„Celou zimu jsem na ten závod myslel. Vyhovuje mi a věděl jsem, že když celou zimu budu trénovat, můžu tady být úspěšný. Na konci jsem riskoval, jasně, ale tenhle plán jsem měl dlouho. Tým pro mě připravil i jiné nastavení kola a vyplatilo se to,“ usmíval se.

Slovinec Matej Mohorič slaví s trofejí pro vítěze závodu Milán-San Remo.

Na druhém místě dojel Francouz Anthony Turgis, třetí dojel při svém debutu v této sezoně Mathieu van der Poel.

Jak se vše odehrálo

Brzký budíček. Už v 10 hodin ráno se na stařičkém velodromu Vigorelli sešli cyklisté na startu první a nejdelší monumentální klasiky sezony. Čekalo je předlouhých 293 kilometrů, ale za příjemného slunečného počasí.

Bacha na vítr! Po celý den měl vát docela silný vítr do zad, takžese očekával rychlý a agresivní závod. „Pokud to tak bude, můžete stoupání vyloženě proletět,“ říkal i Tadej Pogačar.

Na startu i VDP. Nebylo to jisté, ale nakonec se Mathieu van der Poel skutečně na startu San Rema objevil. Byl to jeho úplně první start v této sezoně po návratu ze zranění zad.

Rychlý útok. Jen co ředitel závodu odmával vlajkou start, vyrazila vpřed osmička cyklistů a peloton neprotestoval. Jeli v něm čtyři Italové, dva Španělé a dva Kazaši. Žádné z velkých jmen ale síly utrácet nevyrazilo.

Nikam daleko. Maximální náskok úniknuvší osmičky se pohyboval kolem sedmi minut. Víc jim peloton, vedený hlavně týmy Jumbo-Visma a Trek, nepovolil. I kvůli zadnímu větru, který závod zrychloval.

Nepříjemný pád. Do cíle chybělo 120 kilometrů, když došlo k pádu v zadní části pelotonu. Byla do něj namočena polovina týmu Bardiani, na zemi skončil i lídr Sacha Modolo. Všichni ale pokračovali dál.

Únik se dělí. Na Capo Berta se z vedoucí osmičky oddělila čtyřka ve složení Gidich, Tonelli, Rivi, a Sevilla, která pokračovala dál spolu. Navíc si stále držela solidní náskok. I třicet kilometrů před cílem to byly tři minuty.

Pidcock končí. Právě v tu chvíli jakékoliv šance na dobrý výsledek ztratil lídr Ineosu – mistr světa v cyklokrosu Tom Pidcock, pro kterého už byl závod jednoduše příliš dlouhý a z pelotonu si vystoupil.

Trable Sagana. Krátce po Capo Berta musel nepříjemné technické potíže řešit Peter Sagan, kterému nefungoval řetěz. V nejhorší fázi závodu se tak musel vracet zpátky do balíku, který už v tu chvíli letěl. Mission impossible.

Jeden útok za druhým. Po vysokém tempu na Cipresse z balíku odpadla většina sprinterů. Na Poggiu pak přišly útoky Pogačara, Rogliče, Kragha Andersena, ale byl to až Mohorič, kdo nakonec ve sjezdu Primaveru rozhodl.

Cyklistický závod Milán-Sanremo (WorldTour)

293 km

1. Mohorič (Slovin./Bahrajn-Victorious) 6:27:49, 2. Turgis (Fr./TotalEnergies), 3. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix), 4. Matthews (Austr./BikeExchange-Jayco), 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 6. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) všichni -2, ...68. Štybar (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl) -2:53.

  • Nejčtenější

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  16.6 22:58

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

6. den ME: Vytoužené zlato pro oštěpaře Vadlejcha, zvítězil posledním pokusem

12. června 2024  20:05,  aktualizováno  13.6

Závěrečný den atletického mistrovství Evropy přinesl české výpravě první medaili – a hned tu...

Kraulařky Seemanová a Janíčková byly na ME nejrychlejší v rozplavbách stovky

17. června 2024  10:59

Kraulařky Barbora Seemanová a Barbora Janíčková postoupily na mistrovství Evropy z prvních dvou...

S Teplicemi trénuje Takács, skláři jednají s Baníkem o jeho návratu

17. června 2024  10:55

Fotbalové Teplice vstupují do letní přípravy se čtyřmi nováčky. Osmému týmu uplynulého ročníku...

Obranu hokejistů Karlových Varů vyztuží další lotyšský reprezentant Mamčics

17. června 2024  10:27

Hokejisty extraligových Karlových Varů posílil lotyšský obránce Roberts Mamčics. S vedením Energie...

Konec Bobrovského kouzla? Škodolibá radost v Edmontonu, kouč gólmana hájil

17. června 2024  10:26

V prvních třech finálových duelech NHL působil dominantně. Brankář Floridy Sergej Bobrovskij...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...