Boční vítr, bláto i chaos v cíli. Hektickou etapu Vuelty ovládl z úniku Kämna

  12:34aktualizováno  18:17
Kvapík, klid, kvapík, klid. A chaos na závěr. Úvodní týden Vuelty vyvrcholil hektickou etapou, s níž si řádně pohrálo počasí. Boční vítr nejprve deváté pokračování závodu ostře zahájil. Bláto zase donutilo pořadatele k druhé neutralizaci dojezdu, která zmátla i nastartovaného Primože Rogliče. Mezi favority na celkové pořadí tak nedošlo k žádným velkým změnám, v červeném pokračuje Sepp Kuss (Jumbo Visma), z vítězství se raduje Lennard Kämna z Bory.

Vítěz deváté etapy Vuelty Lennard Kämna (Bora) dojíždí do cíle a slaví. | foto: Profimedia.cz

Německý cyklista disponuje znaky skvělého vrchaře i tempaře, což právě v neděli potvrdil. Když se dostal do úniku, stačilo si „jen“ vybrat optimální místo pro nástup.

Vuelta 2023, 9. etapa

Online reportáž

„Ale bylo těžké takové místo najít,“ hlásil v cíli šestadvacetiletý rodák z obce Wedel nedaleko Hamburku. „Nějak se to naštěstí povedlo, je to celé otázka citu. Viděl jsem po jedné ze zatáček, že získávám náskok, tak jsem šlapal asi dvě minuty přes vlastní limit a potom si jel optimální tempo.“

Při průjezdu přes cílovou pásku se zvedl z řídítek, ale stejně se pro jistotu ohlédl za sebe, než spustil oslavné gesto. Dělat to nemusel, v tu chvíli držel náskok přibližně patnácti sekund.

Podívejte se na poslední kilometr 9. etapy Vuelty:

Když ale kompletujete sbírku etapových vavřínů ze všech tří Grand Tours, je opatrnost na místě. Kämna nedělní triumf připojil k loňskému vítězství na Giru a také jednomu prvenství z Tour de France před třemi lety.

Do největších obrátek se logicky dostal v závěrečném stoupání na Collado de la Cruz de Caravaca.

Vítěz deváté etapy Vuelty Lennard Kämna (Bora) v závěrečném stoupání na Collado de la Cruz de Caravaca.

To si bohužel závodníci nevychutnali kompletně. Organizátoři se zhruba patnáct kilometrů před finišem rozhodli poslední dva kilometry s prudkou šestnáctiprocentní rampou na konec neutralizovat. Přesný bod pro určení časů do celkové klasifikace vybírali nadvakrát.

Kvůli na severu Murcijské oblasti nezvyklému dešti se totiž po silnici rozlilo bláto. A přestože z obrazovky nevypadal dojezd bůhvíjak dramaticky nebezpečně, závodníci neměli proti rozhodnutí pořadatelů žádných výtek.

„Je dobře, že to udělali, byly tam sjezdy i ostřejší zatáčky,“ povídal v bílém dresu oblečený Francouz Lenny Martinez z FDJ. Obdobně hovořil třeba i Jonas Vingegaard z Jumba.

Jeho stáj se starala o tempo hned v úvodu poslední kopcovité výzvy před dnem volna, kdy na větru nebojácně roztrhala peloton, ale z ataku nic moc nevytěžila. Alespoň pro dnešek ne. Balík se později oddělil ještě jednou, ale i v tomto případě se po pár desítkách kilometrů opět propojil.

Tým Jumbo Visma (ve žlutočerném) zaútočil hned v úvodu deváté etapy na silném větru a vznikl dvanáctičlenný únik. V něm jeli kromě lídra Seppa Kusse v červeném také Jonas Vingegaard, Primož Roglič či Remco Evenepoel (vlevo). Ostatní favorité na celkové pořadí museli stahovat ztrátu.

Roglič zase zkoušel útočit v závěru, získal pár vteřinek a pokračoval i v neutralizované části trati, za což se mu pak při prudkém zpomalení škodolibě vysmál lídr Vuelty a zároveň týmový kolega Kuss.

Ten zůstane v červeném až do úterý, kdy 78. ročník etapového závodu pokračuje důležitou časovkou na necelých šestadvacet kilometrů ve Valladolidu.

Čeští zástupci Jan Hirt (Quick-Step) s Michaelem Schlegelem (Caja Rural) dojeli v neděli do cíle se ztrátou více jak deseti minut. První jmenovaný na 82. místě, ten druhý ještě o šestačtyřicet příček za ním.

Jak se vše odehrálo

Poslední kopce před volnem. Cyklisté se na jihovýchodě Španělska vyhýbají typickým extrémním vedrům, snadná etapa je ale před dnem volna rozhodně nečeká. Zvlněnému terénu, v němž nastoupají takřka 3 000 metrů, dominují dva výšlapy s prudkými pasážemi. Nedělní profil je šancí pro únik, nicméně i favorité na celkové pořadí si musí dávat bedlivý pozor.

Profil 9. etapy cyklistické Vuelty

Okamžitý útok. Obzvlášť když v Murcijském regionu fouká vítr s nárazy v rychlosti až 50 kilometrů za hodinu. Konstantního čerstvého větru využívá okamžitě po startu tým Jumbo Visma, jenž trochu překvapivě zrychluje a hned peloton trhá na kusy.

Nezvyklý únik. Na čele vykrystalizuje třináctičlenná skupinka se sedmi jezdci Jumba, která se kvůli píchlému kolu akorát zužuje o maďarského mistra z nizozemské stáje Attilu Valtera. Nechybí ale červený Kuss, dále Roglič, Remco Evenepoel (Quick-Step), Aleksandr Vlasov (Bora) i Vingegaard. Ostatní favorité se s odstupem snaží skupinu nervózně dojet.

Chytrý plán. Odvážná taktika, s níž se Jumbo tasí, dává smysl. V jednu chvíli jede vedoucí dvanáctka před celky jako Movistar, Bahrain-Victorious nebo UAE s náskokem necelé minuty. Teď se jen vydat na úpatí prvního hodnoceného kopce a tam výhodu klidně i rozšířit. Nepustit další velká jména zpátky do hry.

Neúspěch a další útok. To se však nedaří, situaci komplikují různé zástavby, které na rovince kryjí závodníky před větrem. Náskok klesá, není důvod se dál vysilovat. Ve stoupání na Puerto Casas de Marina la Perdiz se hodně protříděný peloton opět spojuje a zakrátko nastupuje osm cyklistů, kteří utvoří únik dne.

Složení osmičlenného úniku:

Hromadné zvolnění. Uprchlíci dostávají velmi rychle a jednoduše osmiminutový polštář. Zatímco v úvodní hodině rychlost oscilovala mezi 50 až 60 km/h, v kopci balík dlouho jede tempem ani ne desíti kilometrů v hodině. Deset bodů na vrcholu bere závodník týmu Caja Rural Jon Barrenetxea. Dění na trati se na určitou dobu uklidňuje.

Selekce číslo dvě. Než se do závodníků na otevřené silnici za polovinou trasy opět opře silný boční vítr. Tentokrát spolu drží většina favoritů, až na v bílém jedoucího Martineze či průběžně čtvrtého Wouta Poelse (Bahrain). Rozdělený balík se však opět skládá zpět dohromady. A hlavně stahuje náskok úniku pod čtyři minuty.

Bláto kazí závěr. Odstup pak zůstává stejný, postupně ještě výhoda osmičky uprchlíků narůstá a je jasné, že vítězem se stane někdo z nich. Únik pomalu překonává sprinterskou prémii i zablácené cesty, když pořadatelé hlásí změnu: Kvůli těžce zašpiněným silnicím v cíli se čas etapy bude počítat z bodu 2,6 kilometru před finišem.

Chaotické změny. Jenže za pár minut přichází další úprava. Časy do celkové klasifikace se počítají 2 050 metrů před cílem, zbytek etapy bude neutralizován, bonifikace padají. O vítězi se přesto rozhodne na kopci, kam tedy únik i přes údajně nepříliš optimální podmínky pojede naplno.

Bezkonkurenční tempo. Ještě před nejzablácenějšími pasážemi ovšem nastupuje výborně jedoucí Kämna a konstantním šlapáním s vysokou kadencí si vytváří náskok, jenž mu vynáší výhru i na poslední chybějící Grand Tour. Mezi favority útočí Joao Almeida (UAE) nebo Roglič, jedná se ale jen o zisk pár drobných sekund.

Vuelta 2023

9. etapa (Cartagena - Collado de la Cruz de Caravaca, 180,9 km)

1. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) 4:28:59, 2. Sobrero (It./Jayco-AlUla) -13, 3. Hamilton (Austr./Team dsm-firmenich) -1:12, 4. Gehbreigzabhier (Erit./Lidl-Trek) -1:00, 5. Barrenetxea (Šp./Caja Rural-Seguros RGA), 6. Fernández (Šp./Cofidis) oba -1:37, ...82. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -12:12, 128. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -16:46.

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 35:23:30, 2. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -43, 3. Martinez (Fr./Groupama-FDJ) -1:02, 4. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -2:24, 5. Landa (Šp./Bahrajn Victorious), 6. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) oba -2:29, ...38. Hirt -32:13, 103. Schlegel -1:16:41.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

West Ham remizoval s Liverpoolem, prvním sestupujícím je Sheffield

27. dubna 2024  13:25,  aktualizováno  18:37

Fotbalisté West Hamu, kde působí i čeští reprezentanti Souček s Coufalem, promluvili do boje o...

Pět gólů v derby. Fotbalistky Slavie porazily Spartu, v Edenu padl rekord

27. dubna 2024  18:27

Slávistické fotbalistky jsou na dosah třetího mistrovského titulu v řadě. V derby porazily Spartu...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Napoleaová a Melecká jsou na turnaji LET v Kapském Městě jedenácté

27. dubna 2024  17:12

Kristýna Napoleaová a Jana Melichová jsou před závěrečným čtvrtým kolem golfového turnaje Ladies...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...