Primož Roglič vítězí v osmé etapě Vuelty

Primož Roglič vítězí v osmé etapě Vuelty | foto: Profimedia.cz

Další skvělý den Jumba. Roglič má etapové vítězství, Kuss červený dres

  • 16
Osmá etapa španělské Vuelty strašila závodníky cílovým stoupáním na Xorret de Catí, ve kterém se sklon zvedal až přes dvacet procent. Náročný výšlap sice nerozhodl o vítězi dne, určil ale nového držitele červeného dresu. Dosavadní lídr Lenny Martinez na nejlepší nestačil, a do průběžného vedení se posunul Američan Sepp Kuss z týmu Jumbo-Visma. Spurt skupiny favoritů pak ovládl jeho slovinský kolega Primož Roglič.

„Kluci z týmu pracovali celý den na čele, tak jsem neměl jinou možnost než vyhrát, ne?“ vtipkoval za cílem nezvykle uvolněný Roglič.

Osmá etapa Vuelty 2023

Podrobná reportáž

Přesně ale shrnul dění sobotního dějství španělské Grand Tour. V úvodu dne se sice vytvořil před pelotonem početný únik, Rogličovi kolegové z Jumba ale za celých 165 kilometrů téměř nenechali kontrolovat peloton žádnou jinou stáj. A třicetičlenná skupina na čele neměla proti soustavnému tlaku žluto-černé letky šanci.

Na rampách Xorret de Catí pak jejich největší soupeř Remco Evenepoel osaměl, žádný z domestiků Quick-Stepu se s ním nedokázal udržet. Za Belgičanem se vezli Roglič, Kuss a Jonas Vingegaard. Který z nich zaútočí?

Nakonec to byl Kuss, který se svým typickým lehkým stylem vzdálil skupině favoritů. Roglič s Vingegaardem se drželi Evenepoelova zadního kola, který náskok Američana cílevědomě mazal.

Vuelta 2023

příloha iDNES.cz

Kilometr před vrcholem byl Kuss zpět mezi favority. Evenepoel dál určoval z prvního místa tempo, za jeli ním Roglič s Vingegaardem, lídr Movistaru Enric Mas a trojice týmu UAE: Juan Ayuso, Joao Almeida a Marc Soler. Nechtěli Evenepoela v tahání skupiny vystřídat, neměli ale ani dost sil mu nastoupit.

„Závěrečné stoupání bylo hodně obtížné a já ho vůbec neznal,“ přiznal Roglič.

Držel se tak za Evenepoelem i v okamžiku, kdy se silnice zlomila do klesání a zbývaly poslední tři kilometry do cíle.

Evenepoel najížděl na prvním místě i do závěrečných metrů a tak jako v pondělí v Andoře i nyní sebevědomě nasadil k dlouhému spurtu. Tentokrát se ale dostal do cíle dřív Roglič. A Evenepoel neskrýval zklamání.

„Je to pro mě hořká pilulka. Místní silnice jsou pro mě druhým domovem, chtěl jsem vítězství,“ svěřil se reportérům.

V oblasti Costa Bianca, ve které se sobotní etapa odehrávala, tráví zimní přípravu většina týmů, spousta cyklistů se tak chtěla předvést.

Podívejte se na poslední kilometr osmé etapy:

Žádní se ale nepředvedli tak jako ti z Jumba. „Už jsme uvolněně jeli, teď ale můžeme jet ještě ve větším klidu,“ říkal se širokým úsměvem Roglič. Etapové vítězství většinou jednomu týmu stačí k velké radosti, Jumbo k tomu v sobotu přidalo i červený dres. Navíc se dvěma různými závodníky.

„Když jsem projel cílem, uvědomil jsem si, že co se mi podařilo,“ zářil Kuss. „Věděl jsem, že můžu červený dres získat. V závěrečném kopci jsem se cítil dobře, tak jsem si řekl, že zkusím nastoupit, dokud jsme v přesile,“ popisoval rozhodující kilometry etapy.

V té chvíli se už dosavadní lídr Vuelty Martinéz propadal a ztrácel téměř minutu. Kussovi, který do etapy startoval z druhého místa, by přitom stačilo na Francouze najet pouhých devět sekund.

Parametry závěrečného stoupání:

Nově Kusse s Martinezem dělí rovná minuta, mezi ně se ještě vklínil Soler se 43 sekundami ztráty. Evenepoel je na šesté příčce, jeho odstup činí dvě minuty a 31 sekund, dalších sedm vteřin na Kusse ztrácí Roglič, Vingegaardovi patří osmé místo se ztrátou dvou minut a 42 sekund.

Martinezovi zůstal alespoň bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce, puntíkatý dál drží Eduardo Sepúlveda (Lotto Dstny). Na rozdíl jednoho bodu se k němu ale prvním místem na vrcholu Xorret de Catí přiblížil Evenepoel. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) má v soutěži o zelený dres na nejbližší soupeře i nadále pohodlný náskok.

Jan Hirt se většinu dne staral o svého lídra Evenepoela, strmé závěrečné stoupání ale bylo nad jeho síly a do cíle dorazil na 39. místě se ztrátou čtyř minut. Michalu Schleglovi (Caja Rural) kopcovitý den vůbec nesedl, etapu dokončil s téměř půlhodinovým mankem na 133. místě. V průběžném pořadí patří Hirtovi 36. místo, Schleglovi 95.

Jak se vše odehrálo

Arensman bez zlomenin. Dojezd páteční sedmé etapy poznamenal pád Nizozemce Thymena Arensmana. Jezdec Ineosu zůstával ležet bez hnutí na vozovce a dlouho nepřicházely žádné zprávy o jeho stavu. Ve večerních hodinách pak belgická televize Sporza a španělští novináři informovali o zlomenině klíční kosti a zraněních obličeje. V sobotu se ozval svým příznivcům sám Arensman. „Chybí mi pár zubů, bolí mě krk, oko a stehy v obličeji,“ sděloval ve videu. „Byl jsem na nějakou dobu mimo, tři nebo čtyři hodiny si vůbec nepamatuji. Naštěstí ale nemám nic zlomeného.“ Zpráva o zlomené klíční kosti se tak nepotvrdila.

Od moře do hor. S ujištěním, že Arensmanovi nehrozí žádné trvalé následky, mohli cyklisté vyrazit do osmé etapy o něco klidněji. Čekalo je 165 kilometrů z přímořského města Dénia oblastí Costa Bianca do Xorreta de Catí. Úvod etapy vedl po rovině, jakmile se ale cyklisté odvrátili od, vjeli do zvlněného terénu, který je dovedl až do cíle.

Profil osmé etapy Vuelty 2023

Konec lenošení. Páteční etapu vzal peloton v poklidu a projel ji o dvacet minut pomaleji, než s čím počítala nejpomalejší predikce. Že další odpočinkový den není v plánu, bylo jasné hned po startu. O účast v úniku byl velký zájem, nástup střídal nástup, týmy favoritů na celkové pořadí ale nechtěli pustit na čelo příliš silné jezdce. Během první hodiny závodění tak překonal peloton 38 kilometrů včetně stoupání druhé kategorie Aldo de Vall d’Ebo.

Početná společnost. Nakonec se před pelotonem ocitlo v různých skupinkách třicet jezdců. Mezi nimi Romain Bardet (DSM), vítěz druhé etapy Andres Kron (Lotto Dstny), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Bauke Mollema (Lidl-Trek) nebo Jesús Herrada (Cofidis), jehož bratr byl v úniku v pátek. Uprchlíci se dokázali dostat až na pětiminutový odstup na peloton.

Démon úniků při chuti. Když se všechny odjeté skupinky pospojovaly, osamostatnil se Thomas De Gendt (Lotto Dstny), kterému se jízda v tak velkém úniku nezamlouvala. Belgičan prožil před pelotonem snad většinu své kariéry a pro téměř všechna vítězství si dojel po dni mezi uprchlíky. Nyní se velké skupině za sebou vzdaloval a velmi rychle si vypracoval náskok přes jednu minutu.

Na chvíli v červené. Na čele byl nejlépe postaveným jezdcem Cristián Rodríguez, který na 21. místě celkového pořadí ztrácel na červený dres čtyři minuty. Proto vyrazil společně s dalšími čtyřmi jezdci za De Gendtem, aby šance na získání červené posílil. Pětice De Gendta dojela 77 kilometrů před cílem, za dalších dvacet kilometrů se k ní dotáhli i zbylí členové v úniku. V tu chvíli už byl ale jejich náskok jen těsně nad třemi minutami a Rodríguezův virtuální červený dres vybledl.

Puerto de la Carrasqueta úřaduje. První a druhou vrchařskou prémii dne vyhrál Herrada, na třetí díky sólo akci bodoval De Gendt. V předposledním stoupání dne zůstalo na čele už pouze 21 jezdců. Z této skupiny se snažili před vrcholem kopce mnozí závodníci nastoupit, nakonec se to povedlo až v následném sjezdu pouze Kronovi, Carusovi, Rui Costovi (Intermarché-Wanty) a Oieru Lazkanovi (Movistar). Ještě předtím dokázal Kronův týmový kolega Sylvain Moniquet získat body na vrcholu stoupání.

Jumbo chce vítězství. V přejezdu mezi Puertem de la Carrasqueta a posledním stoupáním Xorreta de Catí zvýšili rychlost hlavního pole domestici týmu Jumbo-Visma, který se staral o tempo pelotonu většinu etapy, a pod neúprosným tlakem především nizozemského šampiona Dylana van Baarleho výhoda jezdců v úniku rychle klesala. 24 kilometrů před cílem byla většina uprchlíků pohlcena a Kronově čtveřici zbývalo posledních devadesát sekund náskoku.

Plán naplněn. I když se poslední uprchlíci udrželi před pelotonem až do závěrečného stoupání, neměli proti rozjeté skupině favoritů šanci. Ještě v nájezdu do cíle se zdálo, že po celodenní dřině Jumba spadne vítězství do klína Evenepoelovi, který se jako první pustil do spurtu, pak ale roztočil nohy Roglič a neohroženě si dojel pro jedenáctý etapový triumf na Vueltě. Perfektní den Jumba dovršil Kuss, který si skvělým výkonem vysloužil červený dres.

Cyklistický závod Vuelta

8. etapa (Dénia - Xorret de Catí, 164,8 km):

1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:13:52, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step), 3. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) oba stejný čas, 4. Mas (Šp./Movistar), 5. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 6. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) všichni -2, ...39. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -4:00, 133. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -26:25.

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 30:51:06, 2. Soler (Šp./UAE Team Emirates) -43, 3. Martinez (Fr./Groupama-FDJ) -1:00, 4. Poels (Niz./Bahrain Victorious) -2:05, 5. Landa (Šp./Bahrain Victorious) -2:29, 6. Evenepoel -2:31, ...36. Hirt -23:26, 95. Schlegel -1:03:20.