Reportáž skončila

Dénia – Xorret Catí

Vuelta a Espaňa, 8. etapa (164,8 km), start: 2. 9. 2023 13:10

Pořadí týmů po 8. etapě:
1. Jumbo-Visma 92:02:50
2. UAE Team Emirates +1:12
3. Bahrain – Victorious +2:52
4. BORA – hansgrohe +11:19
5. Movistar Team +20:23

Pořadí jezdců do 25 let po 8. etapě (bílý trikot):
1. Lenny Martinez (FRA) Groupama – FDJ 30:52:06 hod.
2. Remco Evenepoel (BEL) Soudal – Quick Step +1:31
3. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +1:52
4. João Almeida (POR) UAE Team Emirates +2:09
5. Cian Uijtdebroeks (BEL) BORA – hansgrohe +3:08

Pořadí vrchařské soutěže po 8. etapě (puntíkatý trikot):
1. Eduardo Sepúlveda (ARG) Lotto Dstny 21 bodů
2. Remco Evenepoel (BEL) Soudal – Quick Step 20
3. Jesus Herrada (ESP) Cofidis 12
4. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma 10
5. Jonas Vingegaard (DEN) Jumbo-Visma 10

Pořadí bodovací soutěže po 8. etapě (zelený trikot):
1. Kaden Groves (AUS) Alpecin-Deceuninck 158 bodů
2. Andrea Vendrame (ITA) AG2R Citroën Team 66
3. Remco Evenepoel (BEL) Soudal – Quick Step 62
4. Andreas Kron (DEN) Lotto Dstny 62
5. Geoffrey Soupe (FRA) TotalEnergies 61

Celkové pořadí po 8. etapě (červený trikot):
1. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma 30:51:06
2. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates +0:41
3. Lenny Martinez (FRA) Groupama – FDJ +1:00
4. Wout Poels (NED) Bahrain Victorious +2:05
5. Mikel Landa (ESP) Bahrain Victorious +2:29
6. Remco Evenepoel (BEL) Soudal – Quick Step +2:31
7. Primož Roglič (SLO) Jumbo-Visma +2:38
8. Jonas Vingegaard (DEN) Jumbo- Visma +2:42
9. Enric Mas (ESP) Movistar Team +2:42
10. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +2:52
---
36. Jan Hirt (CZE) Soudal – Quick Step +23:26
95. Michal Schlegel (CZE) Caja Rural–eguros RGA +1:03:20

Výsledky 8. etapy
1. Primož Roglič (SLO) Jumbo-Visma 4:13:52
2. Remco Evenepoel (BEL) Soudal – Quick Step +0:00
3. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +0:00
4. Enric Mas (ESP) Movistar Team +0:02
5. Jonas Vingegaard (DEN) Jumbo-Visma +0:02
6. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +0:02
7. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma +0:02
8. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates +0:02
9. Wout Poels (NED) Bahrain – Victorious +0:34
10. Aleksandr Vlasov (-) BORA – hansgrohe +0:39
---
39. Jan Hirt (CZE) Soudal – Quick Step +4:00
133. Michal Schlegel (CZE) Caja Rural–eguros RGA +26:25

Vítězství v osmé etapě z Dénie na Xorret de Catí slaví Slovinec Primož Roglič v barvách Jumbo-Vismy! O dnešní etapě se rozhodovalo právě na posledním stoupání na Xorret de Catí, náročném čtyřkilometrovém stoupání, kde se od zbytku pole odpoutala největší skupina favoritů, mezi kterými nescházeli vedle Rogliče ani Remco Evenepoel, Jonas Vingegaard, Marc Soler či Sepp Kuss.

Nakonec výšlap zvládlo nejrychleji osm závodníků, kteří se ve sjezdu zase spojili a pak si to na posledním kilometru rozdali o vítězství. Roglič byl v cíli těsně první před Evenepoelem a Juanem Ayusou.

Sepp Kuss se obléká do dresu lídra celé Vuelty, když byl členem této skupiny a nechal za sebou o více než minutu dosavadního lídra Lennyho Martineze, nejmladšího muže na Vueltě, kterému závěrečný výšlap vůbec nesedl a propadl se.

Cíl

Lenny Martinez v cíli ztrácí minutu a devět sekund. Pořadím se propadne nejspíš i za Marca Solera.

Cíl

Třetí je za Rogličem a Evenepoelem Juan Ayuso.

Cíl

Dokonalý den pro Jumbo-Vismu! Primož Roglič vyhrává etapu před Remcem Evenepoelem a Sepp Kuss jde do červeného trikotu!

Roglič a Evenepoel mají nejlepší výchozí pozici pro závěrečný sprint!

500m

Blíží se cílový prostor. Je tu spousta zatáček.

1km

Poslední kilometr! Ze sjezdu se přechází k drobnému stoupání. Je tam zpátky i Sepp Kuss. Také Roglič, Vingegaard, Evenepoel, Almeida a Soler.

2,5km

Prudký, ale nepříliš technický sjezd zatím zvládají favorité výborně. Ovšem následovat bude poměrně špatný povrch silnice, na tom si musí dávat velký pozor.

3,1km

Remco Evenepoel vyhrál vrchařskou prémii na Xorret de Catí, která byla první kategorie.

3,6km

Ayuso má problém s udržením se čelní skupiny. Začíná se propadat i Sepp Kuss. Nicméně Kuss by měl jít do červeného tak jako tak, pokud neztratí až moc.

4,1km

Kuss se vrátil ke svým parťákům Rogličovi a Vingegaardovi. Ve skupině s ním jsou i Evenepoel, Ayuso, Almeida, Soler a Mas. Tato osmička si to rozdá o etapové vítězství.

4,3km

Nicméně, stát se ještě může cokoliv. Sepp Kuss chce také etapový triumf, ale zatím se mu úplně nedaří utrhnout skupinu favoritů, která se k němu zase přibližuje.

4,6km

Sepp Kuss z Jumbo-Vismy má jen drobný náskok před dalšími závodníky, ale má náskok 46 sekund na Lennyho Martineze. Půjde dnes do červeného.

4,8km

Primož Roglič, Jonas Vingegaard ani Remco Evenepoel se za Kussem neženou. Spolu s těmito třemi je ve skupince například Enric Mas.

5km

Sepp Kuss nastupuje, trochu se vzdaluje skupině favoritů a útočí dnes na červený trikot! Lenny Martinez nemá dostatek sil, bojuje sám se sebou.

5,2km

Lenny Martinez vlaje na chvostu skupiny favoritů a nevypadá to s ním vůbec dobře!

5,3km

Na čele stále ještě drží drobný náskok Rui Costa a Oier Lazkano.

5,8km

Jak se dalo očekávat, v tomto náročném stoupání se peloton rozpadá na jednotlivé větší či menší skupiny. Lennymu Martinezovi evidentně toto stoupání nechutná.

6,3km

Remco Evenepoel, Primož Roglič a Jonas Vingegaard se kontrolují pohybem i pohledem. A všechny si pochopitelně hlídají také Lenny Martinez či Sepp Kuss.

6,5km

Peloton už má vedoucí kvartet těsně před sebou. Oier Lazkano zkouší ještě nastoupit a drží se jej Rui Costa. Naopak Andreas Kron a Damiano Caruso už nemají dostatek sil.

7km

Zatímco peloton stáhl ztrátu na půl minuty, vedoucí čtyřka začíná stoupat na Xorret de Catí. Nejnáročnější stoupání dnešní etapy, které sice měří 4 kilometry, ale má průměrné převýšení přes 11 %. A dokonce úsek s 22 %! Tak ne jen 17, jak původně udávaly informace, ale stěna s převýšením 22 %!

10km

Nad závěrečným výšlapem je černá obloha a hrozí bouřka. Vedoucí čtyřka by to ráda stihla ještě předtím, než začne pršet. To ostatně i peloton.

10,5km

Na čele pelotonu se kromě Jumbo-Vismy nyní prezentují i borci Movistaru, kteří by rádi naopak tempo trochu zklidnilo kvůli Oierovi Lazkanovi. Do popředí se tlačí i Groupama a UAE.

11km

Peloton dojel dvojici Van Eetvelt, Camargo. Před hlavním balíkem tak už zůstávají pouze Damiano Caruso, Andreas Kron, Rui Costa a Oier Lazkano.

14km

Zatím se stále udržují na rovince konstantní odstupy. Stíhací dvojice ztrácí kolem půl minuty, peloton zhruba minutu.

19km

Peloton je hodně rychlý. Stáhl své manko k jedné minutě a začíná být velmi nepravděpodobné, že by dnes slavil etapové vítězství někdo z úniku.

22km

Nyní se Caruso, Kron, Costa a Lazkano dostávají ke sjezdu. Pak bude zmíněný přejezd pod Xorret de Catí, drastickému závěrečnému výšlapu první kategorie s průměrným převýšením přes 11 procent se stěnou, která bude mít dokonce přes 17 procent.

23km

Ze stíhací skupinky se utrhli Diego Camargo a Lennert van Eetvelt, kteří se přibližují k vedoucí čtveřici. Zbytek této už bývalé skupiny byl dojet pelotonem. Peloton ztrácí na čelo 75 sekund, stíhací dvojička 27 sekund.

25km

Na čele se Caruso, Krom, Costa a Lazkano potřebují vybičovat k nějakému nástupu. Kromě toho, že peloton sjíždí skupinu za nimi, tak výrazně zmenšil ztrátu i na tuto čtveřici.

29km

Peloton dál postupně sráží ztrátu na čelo závodu. Na vedoucí čtyřku už ztrácí jen něco málo přes dvě minuty. Podstatné je, že pelotonu zbývá už jen nějakých 40 sekund k početné skupině, ve které je Cristian Rodriguez. Ten se nyní snaží trochu rozpohybovat tempo své skupiny, ale nevypadá to, že by měl naději na úspěch. Nic ze své ztráty v celkovém pořadí Vuelty nejspíš neodmaže.

32km

Vypadá to, že Pierre Latour z TotalEnergies odstoupil z Vuelty. Po včerejším pádu pravděpodobně neodhadl své možnosti a v dnešní etapě se fyzicky trápil.

34km

Ve stíhací skupině zajímavě pracuje Nelson Oliveira, který se snaží likvidovat všechny nástupy závodníků, kteří by se rádi vypravili směrem za vedoucím kvartetem.

35,5km

Peloton pod taktovkou Dylana van Baarleeho výrazně stahuje své manko a dál se přibližuje. Fanoušci Remca Evenepoela pak mohou mít radost, že jejich oblíbenec je zpět v pelotonu mezi ostatními favority Vuelty.

37km

Vedoucí kvartet si vypracoval už minutové vedení před stíhací skupinou. K té se blíží peloton, jenž ztrácí už jen dvě minuty. Šance Cristiana Rodrigueze na červený trikot se rozplývají.

40km

Pořadí v popředí se opět promíchalo. Oier Lazkano nechal Tiberiho mimo hru, ale naopak jej zase dojeli Andreas Kron, Damiano Caruso a Rui Costa. Na programu jsou nyní tři kratší neklasifikované stoupání, pak táhlý sjezd a zhruba desetikilometrový přejezd na takřka finálovou rampu na Xorret de Catí, kde se nejspíš definitivně rozhodne o vítězi dnešní etapy.

44km

V pelotonu mezitím maká dvojice Robert Gesink a Dylan van Baarle z Jumbo-Vismy. Ztráta pelotonu se nyní drží jen těsně nad třemi minutami.

45km

Antonio Tiberi z Bahrain Victorious zkouší nastoupit, ale ne s valným úspěchem. Oier Lazkano ho rychle dostihl.

48km

Moniquet a Costa se nechali dojet Damianem Carusem, Antoniem Tiberim, Welayem Berhem, Oierem Lazkanem, Romainem Bardete a Cristianem Rodriguezem.

50km

Na čele závodu se ve sjezdu osamostatnili Rui Costa a Sylvain Moniquet!

53km

Každopádně na vrcholu Puerto de la Carrasqueta byl jako první Sylvain Moniquet před Damianem Carusem a Oierem Lazkanem. Moniquet bere 5 bodů, Caruso 3 a Lazkano 1.

53km

Remco Evenepoel trochu na tomto stoupání ztrácí kontakt s pelotonem.

55km

Pořadí se nyní dost promíchává, dochází k nástupům a naopak zaváháním a ztrátám.

55,5km

Ale vypadá to, že zmíněná trojice se zase mírně odpoutala od balíčku na čele a míří na vrcholekCarrasqueta.

56,6km

Damiano Caruso a Welay Hagos Berhe se zachytili Lennerta Eetvelta, jejich krátký nástup a mírný náskok ale byl opět smazán.

58km

A začíná se tedy znovu nastupovat a útočit. Zkouší to Lennert van Eetvelt z Lotto Dstny.

59km

A vše je náhle jinak. Osmičlenná skupina výrazně zpomalila a nechala se dojet stíhacím balíkem. Ten se sice trochu smrsknul o pár jmen, ale nyní je tedy na čele zase 21 mužů, kteří mohou pomýšlet v dnešní etapě na úspěch. A je tam opět Thomas De Gendt.

61km

Táhle a mírné stoupání dál pokračuje. Nyní osmičlenná vedoucí skupina má náskok zhruba 50 sekund na stíhací skupinu, ve které je 20 závodníků. Od pelotonu činí odstup vedoucích závodníků tři a půl minuty.

63km

A k tomuto spojení skutečně nyní došlo!

64km

Kenny Elissonde, Andreas Kron a Nicolas Prodhomme už mají na dosah vedoucí skupinku, ve které jsou Antonio Tiberi, Rui Costa, Oier Lazkano, Cristian Rodriguez a Javier Romo. Byla by to poměrně silná osmičlenná skupina, kdyby došlo ke spojení.

67km

Thomas De Gendt se neudržel ani ve skupince s Andreasem Kronem. Je otázkou, jestli mu došly síly, nebo měl nějaké mechanické problémy.

68km

Sjezd se pomaličku blíží ke svému konci. Vedoucí pětičlenná skupina je už takřka dostižena čtyřčlennou skupinkou zezadu. Na programu nyní bude stoupání na Puerto de la Carrasqueta. Není to ostré stoupání, má převýšení 4,6 %, ale měří 11 kilometrů.

75km

Pozor, Thomas De Gendt si vystoupil z této skupiny a zapojil se naopak do další skupinky vzadu, kde je jeden z jeho týmových kolegů. Jedná se o Andrease Krona.

77km

De Gendt se nechal dojet stíhací skupinkou, do které se připojil také Rui Costa.

80km

Ve sjezdu se k De Gendtovi stále trošičku přibližuje stíhací skupinka, ze která se ale ještě trochu promíchala a nyní v ní jsou Tiberi s Romem a také Oier Lazkano a Cristian Rodriguez. To je důležitá informace z toho hlediska, že Rodrigueze si peloton nenechá ujet a nenechá ho útočit na etapové vítězství s výraznějším náskokem.

83km

Druhý za De Gendtem dojel Antonio Tiberi a třetí Javier Romo. Tiberi získává tři body, Romo jeden.

83km

Thomas De Gendt vystoupal na Puerto de Benifallim jako první s náskokem kolem 45 sekund. Kromě toho získává 5 bodů do vrchařské soutěže. A začíná sjíždět do údolí.

83,5km

Jenže De Gendt před závěrem tohoto výšlapu ještě zkouší nastoupit a zase trošičku navýšit náskok, aby byl na vrcholu a ve sjezdu první s výraznějším odstupem.

84km

Ze stíhací skupiny se odpoutali Damiano Caruso, Kenny Elissonde, Nicolas Prodhomme, Cristián Rodriguez a Javier Romo. Tato pětice se snaží nyní stíhat vedoucího De Gendta.

86km

De Gendtův náskok se začíná zužovat. Stíhací skupina stáhla manko v tuto chvíli na rovnou minutu.

87km

Peloton stáhl ztrátu na stíhací skupinu za De Gendtem a do červeného trikotu se ve virtuálním pořadí zase vrátil Lenny Martinez. Je jasné, že Groupama FDJ nedovolí Rodriguezovi z dnešního úniku ukořistit dres pro lídra Vuelty.

88km

Na zcela opačné straně celé etapy, tedy na čele, dál řádí De Gendt z Lotto. Stoupání na Puerto de Benifallim navyšuje svůj náskok na více než minutu a půl. Pokud zvládne v tomto tempu celý výšlap, následovat bude nějakých 17 kilometrů sjezdu a možnost si aspoň trošičku odpočinout. I když na této úrovni asi moc o odpočinku ve sjezdu nelze hovořit.

89km

Aleksandr Vlasov si prochází obrovskou krizí, je mimo peloton, jeho ztráta se navyšuje a z pouhého pohledu na něj začínají panovat obavy, jestli vůbec dnešní etapu dokáže dokončit.

91km

Mezitím se Thomas De Gendt dostal na úpatí další horské prémie. Jedná se o dlouhé stoupání na Puerto de Benifallim (9.1 km à 5.1%). K dobru má před stíhací skupinou více než minutu.

93km

Silný vítr dělá problémy i pelotonu. Ten se začíná docela trhat. Ono se to nemusí zdát, ale když silně fouká a někdo v roztaženém pelotonu nechá menší díru, tak mu rázem silný vítr znemožní se docvaknout a rázem začne nabírat nepříjemnou ztrátu, kterou při zvýšeném tempu není snadné dotáhnout.

95km

Mezi odpadlíky jsou momentálně i oba z Lidlu-Trek Kenny Elissonde a Bauke Mollema.

96km

Jede se skutečně rychle a naplno. Sice je slunečno a naštěstí neprší, ale hodně zlobí silný vítr, což dost tíží situaci mnoha závodníků. A vypadá to, že ze skupiny uprchlíků odpadají první ze závodníků, kteří nestačí stíhacímu tempu.

98km

De Gendt se snaží přitápět pod kotlem a osamocen na čele si vybudoval vedení přes celou minutu. Je to od Belgičana z Lotto Dstny odvážný počin, ale během kariéry už dokázal podobnými sólo úniky dosáhnout na prvenství v etapách.

104km

De Gendt udržuje náskok okolo 40 sekund na skupinu uprchlíků, kterých je stále 29. Peloton ztrácí na De Gendta v tuto chvíli přes pět minut.

107km

Trať se nyní poměrně dost vlní. Chvíli se sjíždí, chvíli stoupá. Tento rytmus naruší až další vrchařská prémie druhé kategorie, která je naplánována zhruba za necelých 20 kilometrů.

110km

A to byl vážně výrazný útok De Gendta, který si v krátkém stoupání vypracoval k dobru více než půl minuty!

111km

Thomas De Gendt nastupuje a uniká přednímu balíku!

113km

Podle informací mělo ve vedoucí skupině dojít k pádu na krátkém sjezdu před dalším krátkým stoupáním. Bližší informace zatím nejsou k dispozici.

113km

Vedoucí skupina si vypracovala před pelotonem vedení přes čtyři minuty. Virtuálně se tak do čela Vuelty dostává Cristián Rodríguez, který zahajoval etapu se ztrátou čtyř minut a jedné sekundy na Lennyho Martineze.

114km

Jako první byl na vršku dalšího stoupání Jesus Herrada, který získává tři body a posouvá se v pořadí vrchařské soutěže s 12 body už na druhé místo za vedoucího Eduarda Sepúlvedu. Dva body bere Thomas De Gendt a jeden bodík Pelayo Sanchez.

117km

Vedoucí třicítka si vybudovala už takřka čtyřminutový náskok na peloton. A blíží se k vrcholu další prémie.

120km

Kompletní složení vedoucí skupiny
Finn Fisher-Black (UAE), Jonathan Castroviejo (INEOS), Damiano Caruso a Antonio Tiberi (Oba Bahrain), Kenny Elissonde a Bauke Mollema (oba Lidl-Trek), Ben Zwiehoff (BORA), Thomas De Gendt, Andreas Kron, Sylvain Moniquet a Lennert van Eetvelt (všichni Lotto), Diego Andres Camargo a Julius van den Berg (oba EF Education).
Dále Nicolas Prodhomme (AG2R), Welay Hagos Berhe a Callum Scotson (oba Jayco), Rui Costa (Intermarché), Oier Lazkano a Nelson Oliveira (oba Movistar), Jesus Herrada a Ruben Fernandez (oba Cofidis), Romain Bardet (DSM), Cristian Rodriguez (Arkéa), Fabien Doubey a Paul Ourselin (oba Total Energies), Javier Romo a Vadim Pronskij (oba Astana), José Díaz a Pelayo Sanchez (oba Burgos) a posledním je Joel Nicolau (Caja Rural).

124km

Pomaličku se blíží úpatí dalšího výšlapu, tentokrát třetí kategorie na Puerto de Tollos. Toto stoupání má 4 kilometry s průměrným převýšením 5,8 %.

126km

Naopak hned čtyři zástupce má v popředí Lotto Dstny. Jedná se o Andrease Krona, Thomase De Gendta, Sylvaina Moniqueta a Lenneta van Eetvelta.

126km

V přední skupině nemají své zastoupení pouze tři týmy. Jedná se o Jumbo-Vismu, Soudal – Quick Step a Alpecin. Schází také jakýkoliv člen Groupamy – FDJ, tedy stáje, za kterou jede aktuální lídr Vuelty Lenny Martinez.

127km

Přední skupina se rozrostla už na tři desítky jmen! A takto početný balík se nyní vzdaluje pelotonu, který ve své stíhací jízdě zpomalil.

128km

Dobrou zprávou je, že Joao Almeida neodstoupil. Zatím. Momentálně jede vedle lékařského vozu a nechává se za jízdy ošetřovat.

132km

Po krátkém sjezdu se čelní skupina, ve které je nyní hned 20 borců, dostala k dalšímu ostřejšímu stoupání. Byť tentokrát neklasifikovanému. Změny rytmu v této etapě dají jezdcům pořádně zabrat.

136km

Nejrychleji na Alto de Vall d'Ebo vystoupal Jesús Herrada z Cofidisu, který bere pět bodů. Za ním byl Andreas Kron, jenž získává tři body, a bod si vyjel Pelayo Sánchez.

137km

V pelotonu došlo k pádu, byl početnější. Informace hovoří, že mezi muži, kteří byli v kolizi, byl rovněž Joao Almeida z UAE.

140km

Jak se peloton poměrně přiblížil k vedoucí skupině, zkouší to nyní z něj další a další jezdci, kteří se odpoutávají z hlavního balíku a dotahují se k čelu.

144km

Máme tu první vrchařskou prémii! Stoupání na Alto de Vall d'Ebo (8km à 5.6%), což je druhá kategorie.

150km

Peloton se snaží stahovat svou ztrátu, nechce dopřát této uprchlické skupině nějaký delší pobyt na čele.

155km

Teď to dokonce zkouší skupina, ve které je hned 13 cyklistů! Povede se konečně stanovit únik osmé etapy?

157km

Nakonec však bez úspěchu. Peloton je znovu kompaktní.

163km

Osmička statečných vyráží k prvnímu pokusu o úprk po startu etapy.

Hlavními favority této etapy jsou tzv. puncheři. Do širšího seznamu favoritů na vítězství můžeme počítat závodníky jako Wout Poels, Romain Bardet, Egan Bernal, Einer Rubio, Jesús Herrada, Santiago Buitrago, Steff Crass či Lennert Van Eetvelt. Nepůjde ale pouze o etapové vítězství, rozhodně se dá počítat s tím, že se bude dost promíchávat pořadí v elitní desítce a na čele celé Vuelty. K tomu pomůže právě závěrečná rampa těsně před cílem.

Etapa z Dénie do Xorret de Catí patří sice k těm kratším (měří 165 kilometrů), ale zároveň těm náročnějším. Po úvodních dvaceti kilometrech, kdy se pojede relativně po rovině, to přijde. Na programu bude celkem pět vrchařských prémií, z toho jen jedna třetí kategorie, tři druhé kategorie a jedna, ta poslední, první kategorie.

Vše začně zhruba po zmíněných dvaceti kilometrech výšlapem na Alto de Vall d'Ebo (8 km à 5.6%). Následovat bude Puerto de Tollos (4 km à 5.8%) a zhruba v polovině celé etapy Puerto de Benifallim (9.1 km à 5.1%). Po táhlém úseku, kdy bude peloton klesat do údolí, se dojede na úpatí nejdelšího stoupání, kterým bude Puerto de la Carrasqueta (11 km à 4.6%) s vrcholem zhruba 55 kilometrů před cílem. Další průběh etapy bude zvlněný se dvěma výraznějšími sjezdy. Nejnáročnějším úsekem ale bude samotný závěr. Zhruba sedm kilometrů před cílem přijde výšlap na Xorret de Catí (3.8 km à 11.4%), kde je i úsek se sklonem kolem 17 %! A to je skutečná stěna, která na závěr etapy dá pořádně zabrat. Kdo jako první vystoupá na tuto rampu, má prakticky vyhráno. Následovat bude dvoukilometrový sjezd a pak zhruba kilometr s mírným kopečkem až do cíle.

Pořadí týmů po 7. etapě:

1. Bahrain Victorious 79:21:07 hod
2. Jumbo-Visma +0:03
3. UAE Team Emirates +1:15
4. BORA – hansgrohe +4:04
5. Ineos Grenadiers +10:15

Pořadí jezdců do 25 let po 7. etapě (bílý trikot):

1. Lenny Martinez (FRA) Groupama – FDJ 26:37:04 hod.
2. Remco Evenepoel (BEL) Soudal – Quick Step +2:47
3. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates +3:06
4. Cian Uijtdebroeks (BEL) BORA – hansgrohe +3:08
5. João Almeida (POR) UAE Team Emirates +3:17

Pořadí vrchařské soutěže po 7. etapě (puntíkatý trikot):

1. Eduardo Sepúlveda (ARG) Lotto Dstny 21 bodů
2. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma 10 bodů
3. Remco Evenepoel (BEL) Soudal – Quick Step 10 bodů
4. Matteo Sobrero (ITA) Team Jayco AlUla 6 bodů
5. Javier Romo (ESP) Astana Qazaqstan Team 6 bodů

Pořadí bodovací soutěže po 7. etapě (zelený trikot):

1. Kaden Groves (AUS) Alpecin-Deceuninck 158 bodů
2. Andrea Vendrame (ITA) AG2R Citroën Team 66 bodů
3. Geoffrey Soupe (FRA) TotalEnergies 61 bodů
4. Marijn Van Den Berg (NED) EF Education–EasyPost 57 bodů
5. Edward Theuns (BEL) Lidl-Trek 55 bodů

Celkové pořadí po 7. etapě (červený trikot):

1. Lenny Martinez (FRA) Groupama – FDJ 26:37:04 hod.
2. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma +0:08
3. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates +0:51
4. Wout Poels (NED) Bahrain Victorious +1:41
5. Steff Cras (BEL) Total Energies +1:48
6. Mikel Landa (ESP) Bahrain Victorious +1:58
7. David De La Cruz (ESP) Astana Qazaqstan Team +2:23
8. Jefferson Cepeda (ECU) Caja Rural-Segguros RGA +2:30
9. Remco Evenepoel (BEL) Soudal – Quick Step +2:47
10. Jonas Vingegaard (DEN) Jumbo- Visma +2:50
...
40. Jan Hirt (CZE) Soudal – Quick Step +19:36
74. Michal Schlegel (CZE) Caja Rural–eguros RGA +37:05

Vuelta pokračuje v sobotu už svou osmou etapou. Tentokrát bude na programu horská etapa plná vrchařských prémií a hodně náročného závěru, během něhož se bude bojovat i o červený trikot pro lídra celého závodu.

Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:10.