Duel v cíli. Poels přetlačil Evenepoela a slaví, titul z Vuelty patří Kussovi

  11:55aktualizováno  18:21
Byl to nezvyklý závěr cyklistické Vuelty. Dvacátá etapa připomínala spíše ardenské klasiky a nakonec se proměnila ve sprinterský duel favorizovaného Remca Evenepoela (Quick-Step) s Woutem Poelsem (Bahrain). Vítězství z úniku však těsně oslavuje druhý jmenovaný, který v závěrečných kilometrech vyvíjel největší aktivitu. Celkové pořadí nedoznalo výraznějších změn, novým šampionem Vuelty se v neděli stane Sepp Kuss ze stáje Jumbo Visma, která na Grand Tours kompletuje unikátní hattrick.
Nizozemský cyklista Wout Poels (Bahrain) v cíli dvacáté etapy Vuelty těsně...

Nizozemský cyklista Wout Poels (Bahrain) v cíli dvacáté etapy Vuelty těsně přetalčil Remca Evenepoela (vlevo). | foto: Profimedia.cz

„Vypadalo to, že Remcovi už nezbývaly síly,“ vycítil jeden z členů početné skupiny uprchlíků – Geraint Thomas z Ineosu.

Vuelta 2023, 20. etapa

Online reportáž

Viditelně nebyl jediný. Fenomenálního Belgičana řádně prozkoušel i Poels. Nejprve v posledním z deseti hodnocených stoupání, kdy v mimořádně prudkých dlážděných pasážích nastoupil.

A poodjel klidně šlapajícímu Evenepoelovi. Tomu ještě vypomáhal Mattia Cattaneo, jeden ze tří parťáků, které měl lídr stáje v úniku k dispozici. Díky němu se z původní družiny o počtu dvaceti mužů vyškrábal do pořádně očesané pětičlenné skupiny. Ač se mu Poels pokusil několikrát „cuknout“.

Zkušenému Nizozemci ale ataky nevycházely podle představ, s výrazně mladším i slavnějším protivníkem bojoval do posledních metrů.

Podívejte se na poslední stovky metrů 20. etapy Vuelty:

Psychicky mu možná pomohlo, že jeho soupeř nic nezkusil ještě dál od cíle, aby se etapa nerozhodovala na poslední možnou chvíli. A tak za to vzal sám, více jak 350 metrů před finišem. Padl na čelo, pořádně zrychlil a vytvořil si mezeru.

„Chtěl jsem začít na jeho zadním kole, protože to byl vážně dlouhý spurt, ale jak jsem viděl, že všichni váhají, šlápl jsem do toho,“ popisoval vítěz jedné etapy z letošní Tour de France a šampion klasiky Lutych–Bastogne–Lutych z roku 2016.

Nizozemský cyklista Wout Poels (Bahrain) vítězí v dvacáté etapě Vuelty.

Evenepoel, jenž věhlasný monument ovládl hned dvakrát, se za Poelsem postupně dotahoval, posouval se vedle něj, ale až před něj se nedostal. Útok na čtvrté etapové prvenství nevyšel.

Po loňském červeném dresu si však ze španělské akce odveze puntíkatý trikot za suverénní triumf ve vrchařské soutěži.

Z boje o celkové pořadí vypadl při 13. etapě na Tourmalet, kde výrazně ztratil. Právě tam si skvěle počínal Kuss, který dojel druhý.

Mimořádně těsný dojezd do cíle dvacáté etapy Vuelty mezi Woutem Poelsem (vlevo) a Remcem Evenepoelem.

Americký domestik prokazoval, že i když měl v nohách Giro i Tour, kde pomáhal kolegům Jonasu Vingegaardovi s Primožem Rogličem, dojet do Madridu v červeném by mohl.

A pokud nedojde k nějaké výraznější komplikaci, v neděli se mu to skutečně podaří. Proti všem původním předpokladům a dohadům, kdože z tandemu Vingegaard, Roglič zastane roli lídra...

Teď si Kuss mezi dvěma zmíněnými hvězdami současné cyklistiky, tedy slovinským šampionem Gira a dánským králem Tour de France, vychutnával poslední stovky metrů. Dotáhl tak historický zápis v podání Jumba se třemi ovládnutými Grand Tours v jedné sezoně. Navíc s oběma zmíněnými muži nastoupí i na pódium.

„Bylo skvělé si s nimi v závěru takhle oddechnout. Pořád mi to ještě nedochází, tohle jsem si nikdy ani nepředstavoval,“ usmíval se nadšený devětadvacetiletý vrchař.

Americký šampion Vuelty Sepp Kuss (v červeném) dojíždí do cíle 20. etapy mezi svými týmovými kolegy ze stáje Jumbo Visma – Jonasem Vingegaardem (vlevo) a Primožem Rogličem (vpravo), kteří s ním obsazují kompletní pódium.

Zelený dres zůstává v držení Kadena Grovese z Alpecinu, který vede o devatenáct bodů před Evenepoelem a vítězství v bodovací soutěži má ve svých rukou. Bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce do 25 let patří celkově čtvrtému Juanu Ayusovi z UAE.

Se žlutými čísly pro největšího bojovníka předešlé etapy vyrazil do kopcovité výzvy český cyklista Michal Schlegel (Caja Rural), který dojel na 112. místě. Výrazně lépe si počínal jeho krajan Jan Hirt, jenž kousek za největšími favority obsadil 45. příčku.

Závěrečná oslavná jízda do Madridu startuje v neděli od 17.19 a představuje prestižní šanci pro ty největší rychlíky.

Jak se vše odehrálo

Poslední kopce. Na první dobrou favorité hlásí, že stoupání nejsou dostatečně dlouhá. Pokud ale někomu nesednou, těžce to odnese. Předposlední dvacátá etapa je zároveň tou nejdelší v rámci Vuelty a na Grand Tour působí nevšedně. Na 208 kilometrech nabízí deset hodnocených stoupání, 4 270 výškových metrů a hodně zatáček. Útok může přijít kdykoliv, kdekoliv.

Profil 20. etapy cyklistické Vuelty

Zase ten v puntících! Mezi uprchlíky se také touží zařadit snad polovina pelotonu. Největší aktivitu jeví Marc Soler (UAE) s Evenepoelem, který chce do šestého úniku na Vueltě.

Ostré tempo. Problém je, že se pokouší dohromady odtrhnout jen čtveřice jezdců. A tak kompletní balík zrychluje, Soler v prvním kopci ještě přidává, jenže je zase rychle pohlcen.

Spokojenost. Klid nastává ve chvíli, kdy se po více jak dvaceti kilometrech odtrhne skupinka 31 závodníků, v níž má takřka každý tým někoho. Není tak větších důvodů dál naplno šlapat.

Složení úniku:

Postupný růst. Vepředu se Solerem a Evenepoelem jedou borci jako Andreas Kron (Lotto-Dstny), Wout Poels (Bahrain), Romain Bardet (DSM), Hugh Carty (EF Edcuation), Lennard Kämna (Bora) nebo Geraint Thomas (Ineos). Jejich náskok nejprve prudce roste, místy stagnuje, a zase stoupá. Zbývá sto kilometrů a odstup činí šest minut.

První nástupy. Útoky přichází v sedmém hodnoceném stoupání, úsilí vydává Ben Zwiehoff (Bora) a vzápětí Ivan García Cortina (Movistar), zapojuje se i Soler. Quick-Step ale situaci záhy kontroluje, Evenepoel má po ruce tři týmové kolegy.

Déšť při sjezdu. Když už třicetičlenná uprchlá družina valí dolů z Robledonda, ze stahujících se mračen padá déšť, jezdci se tak cpou na čelo. Totéž platí o osm minut později i pro peloton. Počasí závod naštěstí nijak nekomplikuje.

„Vlčí smečka“ udává tempo:

Naplno! To udávání tempa v podání Quick-Stepu dává zabrat podstatně víc. Belgická stáj rozjíždí vylučovačku. Počet Evenepoelových konkurentů klesá. Ztrácí Cortina a překvapivě i Kron. Do prudkého Escorialu s až dvacetiprocentními pasážemi najíždí dvacet cyklistů.

Nizozemsko–belgický duel. Symbolický souboj pro klasikářskou etapu. V prudkém místě útočí Poels, a jakmile vidí přibližujícího se Evenepoela, zvedá se z pedálů znovu. Belgičan ve sjezdu míří do čela, ale také neodjíždí. Zbývající tři závodníci oběma borcům spíš jen sekundují. A to platí i v cíli, kde se nakonec velice těsně raduje Nizozemec.

Vuelta 2023

20. etapa (Manzanares El Real - Guadarrama, 207,8 km):

1. Poels (Niz./Bahrajn Victorious) 4:59:29, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step), 3. Sánchez (Šp./Burgos-BH), 4. Van Eetvelt (Belg./Lotto Dstny) všichni stejný čas, 5. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -4, 6. Costa (Portug./Intermarché-Circus-Wanty) -26, ...45. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -11:26, 112. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -19:02.

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 74:23:42, 2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -17, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:08, 4. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) -3:44, 5. Landa (Šp./Bahrajn-Victorious) -4:03, 6. Mas (Šp./Movistar) -4:14, ...60. Hirt -2:28:44, 114. Schlegel -3:42:19.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Baník - Liberec 2:2, domácí udrželi elitní čtyřku, v utkání dvakrát vedli

28. dubna 2024  17:14

Aktualizujeme Ačkoliv dvakrát vedli, ztráta je nakonec mrzet nemusí. Fotbalisté Baníku Ostrava uhráli ve 30. kole...

Hr. Králové - Slavia 1:2, hosté rozhodli v závěru první půle. Snížení přišlo pozdě

28. dubna 2024

Do ligového finiše vstoupí se čtyřbodovou ztrátou. Slávističtí fotbalisté zvítězili ve 30. kole v...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Aktualizujeme Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Zlín - Karviná 0:1, záchranářský souboj rozhodl hned v úvodu Regáli

28. dubna 2024  16:56

Aktualizujeme Karvinští fotbalisté zvládli důležitý zápas ve Zlíně a po výhře 1:0 ve 30. kole Fortuna ligy...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...