Grafická podoba trasy Gira pro rok 2016, která předčasně unikla na veřejnost.

Grafická podoba trasy Gira pro rok 2016, která předčasně unikla na veřejnost. | foto: RCS Sport

Italský trapas. Trasa Gira unikla pět dní před slavnostní prezentací

  • 17
Pořadatelé cyklistického Gira d’Italia mají problém. Všechno bylo nachystáno, na milánské výstavě EXPO 2015 mělo v pondělí odpoledne dojít k slavnostnímu odhalení trasy příštího ročníku první z Grand Tour. A ejhle, pět dnů před akcí se na webových stránkách pořadatele objevil typický kruh všech jedenadvaceti etap. A průšvih byl na světě.

Jen si to představte, celý závod chystáte pomalu dva roky dopředu, sháníte různá povolení, stojí vás to peníze, čas i nervy a pak přijde tohle.

Jak se něco takového mohlo stát? Nejpravděpodobnější je ta varianta, že autor článek na web umístil se špatným datem. Než si toho stačil všimnout, obrázek s etapami už koloval po internetu.

A na co se tedy fanoušci mohou těšit?

Už dříve organizátoři oznámili, že první tři etapy se pojedou v Nizozemsku, stejně tak, že trasa bude mít tři individuální časovky - jednu krátkou na začátku, druhou delší v okolí Chianti a ta poslední by měla být horská. Teď už víme, že se pojede na vrchol nejvýše položené vysokohorské pastviny v Evropě do Alpe di Siusi.

Na závěr závodu závodníky čekají dvě těžké hornaté etapy. První do vysokohorského střediska Risoul, ta předposlední pak do Sant’Anny di Vinadio. Kromě horských etap bude i dost možností pro spurtéry. Z profilů to dokonce vypadá až na sedm etap s možným hromadným dojezdem. Cíl pak nebude v Miláně, nýbrž netradičně v Turíně.

Na detailnější informace si nicméně fanoušci budou muset počkat do pondělního odpoledne.

P.S. Podobná patálie se stala i pár let zpátky francouzským kolegům. To se psal rok 2011 a společnost ASO, organizátor Tour de France, odhalila trasu na webových stránkách pár dnů před oficiálním oznámením.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa