Carapaz? Nibali? Roglič? Velké finále Gira začíná. Bude se hrát vabank

  8:19
San Martino di Castrozza (Od našeho zpravodaje) - Na rozdíl od minulých dní, kdy Richard Carapaz přicházel po etapě na tiskovou konferenci ve svém růžovém trikotu, dorazil v pátek po 19. etapě Gira „jen“ v tradičním modrém trikotu stáje Movistar. Snad aby nezakřikl ten nádherný růžový sen, který se s každým dalším dnem více a více stává skutečností.
Trio kandidátů titulu v cíli 19. etapy. Zleva Roglič, Carapaz. Nibali

Trio kandidátů titulu v cíli 19. etapy. Zleva Roglič, Carapaz. Nibali | foto: AP

Richard Carapaz stále vede. Titul se zdá být tak blízko.

ONLINE

20. etapu Gira budeme sledovat podrobně od 14 hodin

Ale mezi ním a vítězstvím na italské Grand Tour ještě leží horské galeje sobotní, 20. etapy. A navrch nedělní 17kilometrová časovka ve Veroně.

„Budu hrát v sobotu vabank. All in,“ ujistil průběžně druhý Vincenzo Nibali, ztrácející na Ekvádorce 1:54 minuty. Italští tifosi mu vytvoří u trati mocný podpůrný kotel. Ale nejen jeho bude hnát řev fanoušků. Podél silnic se nyní valí i průvod slovinských vlajek, protože za třetím Primožem Rogličem (o dalších 22 sekund zpět) jakoby se sem přesunula polovina jeho země.

V pátek se tři lídři celkového pořadí při cílovém stoupání do San Martina hlídali. Pouze Roglič prokázal po dlouhé době známky života, když akceleroval, druzí dva však okamžitě reagovali. Ujet nemožno. Opět se srovnali pěkně za sebou „Podívejte se, tři velikáni tohoto Gira,“ velebil je místní hlasatel.

31.května 2019 v 20:33, příspěvek archivován: 01.června 2019 v 07:13

I takhle se dneska fandilo na Giru, polom nepolom, pařez nepařez:) https://t.co/GYjwLyINVu

Před nimi, ve skupině uprchlíků, se mezitím odehrával další z dojemných příběhů tohoto ročníku.

Estéban Chaves je zpět!

Vzpomínáte? Před třemi lety bojoval sympatický a věčně usměvavý Kolumbijec na Giru o titul a skončil za Nibalim druhý. Loni tu vyhrál dojezd na Etnu a držel celkově druhou příčku za týmovým kolegou Simonem Yatesem, jenže ve zdánlivě nevinné etapě po dni volna záhadně zkolaboval.

Kolumbijský den v Dolomitech. Chaves ovládl etapu, Lopéz útočil a získal

Esteban Chaves oslavuje triumf v devatenácté etapě Gira.

Po Giru potom lékaři odhalili, že onemocněl Epstein-Barrové virem.

Po celý zbytek sezony se na kolo nevrátil. Léčil mononukleózu, jeho stav se dlouho nelepšil, byl zesláblý, vysílený.

Teprve letos v únoru na závodě Kolem Valencie znovu závodil.

„Před rokem jsme si dlouho lámali hlavu, co se s Estébanem děje,“ vyprávěl jeho týmový šéf Matt White. „Až při důkladných vyšetřeních po Giru jsme příčinu zjistili. Pak jsme museli být velmi opatrní, protože lékaři nás varovali, že kdyby po takovém onemocnění začal na své tělo příliš brzy tlačit, zničilo by to celou jeho kariéru. Ještě letos jsme k Estébanovu návratu přistupovali velmi konzervativně.“

Na Giro přijel v roli pomocníka Simona Yatese. V pátek se sám dostal do skupiny uprchlíků. A 2,7 kilometrů před cílem jim ujížděl.

Téhož dne za Chavesem na Giro dorazili rodiče a sourozenci. Stáli u obrazovky hned za cílem a když jejich Estéban atakoval, maminka Carolina Chavesová vykřikla nadšením, dala si ruce před pusu, pak je sepjala v prosebném gestu, zatímco tatínek Jairo se v mikině s nápisem „Fun with Chaves“ usmíval a potichu říkal: „Si, si, si.“

31.května 2019 v 20:37, příspěvek archivován: 01.června 2019 v 07:14

Za Estébanem Chavesem dorazili do Itálie rodiče. I tahle extra motivace ho hnala, aby po loňské vleklé nemoci opět na Giru vyhrál etapu. Když zaútočil, maminka Chavesová (červená mikina) se u obrazovky v cíli modlila a tatínek (pán zcela vpravo) potichu pronášel: Ano, ano, ano. https://t.co/ltq42zAYdZ

Syn to zvládl, odskočil partnerům z úniku, vyhrál etapu a rázem se ocitl v objetí nadšených rodičů. „Neskutečné,“ říkal.

Později se rozpovídal: „Ten poslední kopec byl dnes jako celý život. Už jsem na něm opravdu hodně trpěl. Ale bez ohledu na to, s jak těžkými problémy se musíte v životě vyrovnávat, musíte se vždycky snažit je překonat, musíte doufat, musíte útočit. Protože nikdy nevíte, kdy se zase vše obrátí ve váš prospěch.“

Matt White na něj hrdě hleděl. Ovšem zároveň jakoby Chavesův šéf nadále zůstával opatrný. „Teď je Estéban zpět na pódiu. Přesto stále není ve formě, v jaké kdysi býval - a my na něj nesmíme spěchat. Jeho největším vítězstvím není dnešní etapa, ale skutečnost, že tohle Giro dokončí zdravý.“

Kolumbijce vystřídal na tiskové konferenci v místním Kongresovém paláci Ekvádorec, lídr závodu Carapaz. A musel se bránit.

Nibali i italská média se snažili vrazit klín mezi Carapaze a jeho týmového kolegu Mikela Landu, průběžně čtvrtého. Shodně tvrdili, že Landa, který chce po sezoně z Movistaru odejít, nebude brát příliš ohledy na týmovou strategii.

„Landa v sobotu zaútočí, aby se sám dostal na stupně vítězů,“ prohlásil po páteční etapě Nibali. „Já potom skočím na jeho kolo a pokusím se setřást Carapaze.“

Vincenzo Nibali na startu 15. etapy.

JÁ SE NEVZDÁVÁM. NIKDY. Vincenzo Nibali, bojovník.

Otázka pro Carapaze byla nasnadě: „Nebojíte se týmové zrady?“

Nenechal se jakkoli vyvést z míry: „Ne, spím klidně. Landa mi dnes řekl z očí do očí, že mi bude v sobotu k dispozici. Vím, že po mně soupeři půjdou nejen na trati, ale i tím, co říkají mimo ni. Také to je způsob, jak se mě pokoušejí rozhodit.“

Hirt před klíčovou etapou: Tým mi na 99 procent únik neumožní

Jan Hirt za cílem 19. etapy Gira.

Max Sciandri, sportovní ředitel Movistaru, věštil: „Mnozí závodníci jsou připraveni útočit. V sobotu bude na trati celé hejno žraloků, cítících krev, a ne jen jeden žralok Nibali.“

Bude to tvrdý, nesmírně tvrdý den.

Pět stoupání, 194 kilometrů dolomitským masivem. Etapa s největším počtem nastoupaných metrů. Etapa s pěti hvězdičkami obtížnosti. Víc jich dostat nelze.

Hned po startu Cima Campo. Pak obávaný průsmyk Manghen ve 2 047 metrech. Z dějin Gira slavný průsmyk Rolle. Po něm stoupání do Croce d’Aune s až 16procentními pasážemi. A v samém závěru sedm kilometrů na Monte Avenu.

„Celý den nahoru dolů,“ říká Jan Hirt, v týmu Astana pomocník průběžně šestého Miguela Ángela Lópeze, stále pomýšlejícího na stupně vítězů.

01.června 2019 v 06:13, příspěvek archivován: 01.června 2019 v 07:17

Giro Stage 20 Preview https://t.co/SeBtuF9dZO https://t.co/RZZrqoq1S6

Matt White, sportovní ředitel osmého Simona Yatese a Mitcheltonu-Scott, předpovídá: „Pořád je toho tolik v sázce, bude to etapa všechno nebo nic. Myslím si, že Nibali zaútočí už na Manghenu, druhém stoupání dne. A už předtím se Bahrain pokusí dostat do úniku Nibaliho pomocníky Damiana Carusa a Domenica Pozzoviva. Pak by k nim Vincenzo doskočil. Nemůže nechávat útok na poslední stoupání, tam už by bylo příliš pozdě.“

Ideální scénář podle Movistaru naopak údajně zní: Landa brzy zaútočí, Nibali jej bude následovat a Carapaz k nim doskočí. Potom duo Movistaru svým tempem odpáře Nibaliho a projedou cílem společně, Landa získá etapu a Carapaz nezničitelný náskok v růžovém dresu.

Na páteční tiskové konferenci obdržel Carapaz také otázku: „Čeho má Vincenzo Nibali víc než vy?“

Jaké mají karty

Giro po 19. etapě

1. Carapaz (Ekv. - Movistar)
2. Nibali (It. - Bahrain Merida) +1:54
3. Roglič (Slovin. - Jumbo Visma) +2:16
4. Landa (Šp. - Movistar) +3:03
5. Mollema (Niz. - Trek) +5:07
6. López (Kol. - Astana) +5:33
7. Majka (Pol. - Bora) +6:48
8. S. Yates (Brit. - Mitchelton) +7:17
9. Sivakov (Rus. - Ineos) +8:27
10. Formolo (It. - Bora) +10:06

„Čtyři tituly z Grand Tour a spoustu zkušeností.“

A čeho máte vy víc než Nibali?

„Mládí.“

Tak kdo to nakonec bude? Tři muži se zcela odlišnými životními příběhy se utkají o zlatý spirálovitý pohár šampiona Gira.

Richard Carapaz, jenž v mládí v Andách pásl a dojil krávy, než jihoameričtí skauti objevili jeho obrovský cyklistický talent.

Vincenzo Nibali, matador pelotonu, jeden ze sedmi cyklistů historie, který v kariéře vyhrál Giro, Tour i Vueltu, mnohokrát odepisovaný a opět se vracející ve velkém stylu.

A Primož Roglič, který z lyžařských skokanských můstků, na nichž se stal i juniorským mistrem světa, dolétl na kole až sem.

Trofej pro vítěze italského Gira čeká. Kdo ji získá?

TROFEJ ČEKÁ. Ale na koho?

Carapaz je stále usměvavý, ochotně se fotografuje s fanoušky, rozdává autogramy. „Obávám se jen mechanických problémů, jinak ničeho a nikoho,“ říká.

Nibali občas připomíná sopku před výbuchem, odhodlanou při jedné mohutné explozi všechny zalít lávou. „Zajímá mě jen vítězství, nic jiného,“ tvrdí.

Roglič zachovává bezemoční tvář hráče pokeru a vytrvale opakuje větu: „Rozhodne se až ve Veroně.“

Velké finále Gira začíná.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Embiid si podmanil New York, Lakers ztrácejí proti Denveru naději

26. dubna 2024  7:22,  aktualizováno  8:37

Hned tři týmy bojovaly ve čtvrtek o naději na druhé kolo play off basketbalové NBA. Philadelphia...

Překonala životní děsy a vládne. Kordová vyzrála mezi velikány sportu

26. dubna 2024  8:30

Když se v neděli ráno probudila a z okna spatřila nečas, který na hřišti v Texasu panoval, jen se...

Kloučkův návrat do Budějovic je potvrzený. Willa bylo těžké sesadit, tvrdí

26. dubna 2024  8:17

Dominika Hrachovinu v budějovickém brankovišti nahradí Milan Klouček. Spekulace z hokejového...

Musím se učit i na turnajích, líčí Menšík. Příští týden píše didaktické testy

26. dubna 2024  7:30

Madrid (Od naší zpravodajky) Nejprve vůbec nevěděl, jestli na prestižní turnaj do Madridu odcestuje. Chvíli si myslel, že kvůli...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...