Slovinský cyklista Primož Roglič slaví triumf v závodu Tirreno-Adriatico

Slovinský cyklista Primož Roglič slaví triumf v závodu Tirreno-Adriatico | foto: Profimedia.cz

Roglič vstoupil do cyklistické sezony vítězstvím v závodu Tirreno-Adriatico

  • 1
Slovinský cyklista Primož Roglič vstoupil do sezony vítězstvím v závodu Tirreno-Adriatico. Trojnásobný šampion Vuelty udržel bez problémů průběžné vedení v dnešní závěrečné sedmé etapě, kterou dokončil v hlavním poli. Hromadný spurt v městě San Benedetto del Tronto vyhrál po 154 km Belgičan Jasper Philipsen.

Třiatřicetiletý Roglič vyhrál „Závod dvou moří“ propojující Tyrhénské moře s Jadranem podruhé v kariéře po roce 2019. Navázal na krajana Tadeje Pogačara, jenž v Itálii triumfoval v minulých dvou letech, ale letos dal přednost startu na souběžně konaném Paříž-Nice, kde dnes také slavil celkové vítězství.

Roglič si zajistil triumf vítězstvím ve třech etapách v minulých třech dnech. I díky pomoci silného týmu Jumbo-Visma s hvězdným belgickým univerzálem Woutem van Aertem potvrdil výbornou formu před květnovým Girem d’Italia, jež bude letos jeho hlavním cílem.

Cyklisté pozor! Získejte zdarma permanentky a VIP vstupy na Kolo pro život 2023

„Nevím, jestli jsem někdy zahájil sezonu tak dobře. Je opravdu skvělé být zpět a závodit s kluky. Vypadá to, že budu na Giro připraven, ale bude to až v květnu, takže uvidíme, je to jen start sezony,“ uvedl Roglič, jenž se vrátil do pelotonu po půlroční pauze. Loňský ročník musel ukončit už na začátku září po pádu na Vueltě a v říjnu se podrobil operaci ramena. Závod Roglič vyhrál s náskokem 18 sekund před Portugalcem Joaem Almeidou a 23 sekund před Britem Taem Geogheganem Hartem.

Týden po vítězství na klasice Strade Bianche nedojel do cíle Brit Thomas Pidcock, jenž měl dnes pád. Jediný český účastník Zdeněk Štybar obsadil s hodinovým odstupem 103. pozici.

Cyklistický etapový závod Tirreno-Adriatico

(WorldTour)

7. etapa (154 km):

1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 3:32:26, 2. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla), 3. Dainese (It./DSM), 4. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious), 5. Consonni (It./Cofidis), 6. Nizzolo (It./Israel-Premier Tech) všichni stejný čas, ...114. Štybar (ČR/Jayco AlUla) -34.

Konečné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 28:38:57, 2. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -18, 3. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -23, 4. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) -34, 5. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -37, 6. Landa (Šp./Bahrajn-Victorious) -56, ...103. Štybar -1:00:08.

,