Tomáš Paprstka

Tomáš Paprstka | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Z cyklokrosaře bikerem? Paprstku láká olympiáda v Brazílii

  • 5
Cyklokros, nebo horská kola? Tuhle otázku si Tomáš Paprstka klade často a už záhy na ni hodlá najít odpověď.

Pokud by se měl 20letý talent z Jablůnky rozhodnout teď, volil by pravděpodobně druhou variantu. O víkendu se totiž stal v Peci pod Sněžkou mistrem republiky v cross country horských kol v kategorii do 23 let.

"Je to můj nejlepší výsledek na horských kolech za celou kariéru," radoval se Paprstka, který přitom před závodem o titulu nepochyboval. "Věřil jsem si, protože jediný můj vážný konkurent Ondřej Cink jel kategorii Elite. Ostatní jsem setřásl po prvním okruhu a pak už jsem je neviděl."

Paprstka si v cross country tak trochu spravuje náladu z lednového mistrovství světa v cyklokrosu. V belgickém Koksijde sice skončil v kategorii do 23 let jako nejlepší Čech šestnáctý, domů se však vracel roztrpčený. Ani ne tak z umístění, ale z prostředí a atmosféry šampionátu.

"Diváci fandili jen svým jezdcům a jelo se skoro pořád na písku, což je povrch, na kterém se trápím a který vyhovuje hlavně Belgičanům a Nizozemcům," podotkl juniorský mistr světa z roku 2010. "Pokud to tak půjde dál, spousta závodníků uteče z cyklokrosu na silnici nebo na horská kola."

I on sám se možná brzy stane bývalým cyklokrosařem. V jeho případě je ovšem hlavním důvodem olympiáda. "Mým velkým snem je účast na hrách za čtyři roky v Brazílii," svěřil se Paprstka.

Zatímco cyklokros olympijským sportem není, cross country na horských kolech ano. I proto si člen stáje Remerx Merida Kolín nenechá ujít 12. srpna olympijský závod v Londýně, kde se v mužské kategorii představí maximální počet tří českých zástupců.

"Trať znám z fotek. Líbí se mi. Je technická, pěkná. Jsem zvědavý, jak kluci dopadnou," prohodil cyklista z Valašska, který nejvíce věří Jaroslavu Kulhavému. "Skončí na bedně," radí sázkařům.

Paprstka s nejlepšími bikery zatím síly neměří, ještě dva roky bude jezdit v kategorii do 23 let. Jeho maximem ze Světového poháru je letošní 21. místo v Novém Městě na Moravě.

"Za dva roky budu v kategorii Elite, a pokud bych měl mít šanci na olympijskou nominaci, musím se do té doby ve Světovém poháru pohybovat v první desítce," naznačil Paprstka. A pokud se mu to nepovede? "Pořád je tady ještě cyklokros," usmál se čerstvý student Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa