Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: Michal Sváček, MAFRA

Cílem bylo vyhrát etapu, říkal Kreuziger. Teď vyhlíží poslední kopec Tour

  • 133
Pau (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Tour de France je neuvěřitelná, psal Roman Kreuziger na Twitter, hned jak usedl do týmového autobusu. A český závodník překvapuje stejně jako nejslavnější závod světa.

V pondělní etapě nestačil na čelo. Pak přiznal: "Na první sedmičku nemám."

Následující den zaútočil. "Chtělo to víc odvahy, tak jsem do toho šel. Byl to plánovaný útok, mým cílem bylo vyhrát etapu."

Jenže jeho postavení v průběžných výsledcích bylo postrachem favoritů a ti závodníka Liquigasu nenechali odskočit ani o sekundu.

"Těžká etapa, skvělá práce od Szmyda a Kuščinského, ale neměli jsme štěstí," smutnil Kreuziger. "Teď nás čeká den volna a pak zase další náročná etapa."

A jaké hodnocení spojíte s tou šestnáctou?
Negativní i pozitivní. Špatné to bylo v tom smyslu, že jsme v prvním kopci atakovali, dostali se na odstup 55 sekund. Jenže špici tahalo Lotto a únik nevyšel. Sjeli nás těsně před Tourmaletem. Tam jsem pochopil, že mě nenechají ujet, a zůstal jsem ve skupině.

Američan George Hincapie říkal: To byl nejtěžší začátek etapy, jaký jsem kdy viděl. Souhlasíte?
Dnešní etapa asi hodně lidí překvapila, protože nikdo nečekal, že by se mohlo jet hned od startu naplno. Ty první tři kopce jsme vyšlapali téměř na doraz.

Mrzí vás to, že pokus o únik nakonec nevyšel?
Určitě je to škoda. Kromě toho, že jsem mohl vydělat třeba dvě tři minuty pro celkové hodnocení, protože víc by nám nenechali, tak samozřejmě se dalo hrát o dílčí vítězství.

Vyhlížel už jste den volna? Od toho prvního uplynulo osm dní.
Ne, to určitě ne.

Ve čtvrtek se jede na Tourmalet znovu. Prozradíte ambice na poslední kopec letošní Tour?
Viděl jsem, že pár lidí z desítky má problémy, a když se mi pojede jako dnes, mohl by to z mé strany být hodně dobrý závěr Tour.

Basso už druhý den po sobě nestačil na nejlepší, tentokrát ztratil půl hodiny.
Byl nachlazený, kašlal a měl i lehkou teplotu. S tím se jede blbě.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa