Tomáš Slavík na mistrovství světa bikerů v Champéry s poničeným zadním kolem.

Tomáš Slavík na mistrovství světa bikerů v Champéry s poničeným zadním kolem. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Bolavý, ale nezničitelný biker Slavík bral v Peci hned dvě zlata

  • 0
Kdyby neutrpěl těžký pád, který ho ve finálovém závodu evropské a domácí sezony pořádně limitoval, patrně by exmistr světa Tomáš Slavík porazil soupeře o třídu. Přesto se mohl i po projetí cílem v nepodařeném finále, kde skončil poslední, radovat dvojnásob. Jeho čtvrté místo totiž znamenalo vítězství v Českém poháru i Euro Fourcross series.

"Dopadlo to nejlíp, jak mohlo, i když jsem po pádu v tréninku nevěděl, jestli pojedu. Nakonec jsem rád, že jsem to dokázal v Peci objet," těšilo šampiona obou sérií po zvládnutém víkendu, kdy na trati soupeřil nejen s ostatními závodníky, ale především s bolestmi zad, které si "přenesl" z tréninku.

"Jsem hodně spokojený, jel jsem celý víkend výborně, i když jsem se necítil dobře fyzicky, na trati to šlo a drtivě jsem vyhrával. Tenhle pocit je pro mě hrozně důležitý," hodnotí Tomáš Slavík své vystoupení na obtížné trati sjezdovky Javor v Peci pod Sněžkou.

Do závodů odstartoval s bolestmi i otřesem mozku, který si přivodil ve čtvrtečním tréninku. Vsadil na jistotu a volil opatrný styl jízdy.

"Byl jsem hodně bolavej, a kdybych ještě jednou takhle spadl, už bych se nesesbíral," uvědomoval si, "po otřesu mozku jsem skoro ani nedojel domů. Měl jsem mžitky před očima a po pěti minutách od pádu jsem přestával vidět. Byl jsem celoslepej," přiznal Slavík.

Nevzdal se a bojoval i další dva dny. Od kvalifikace proplouval všemi koly bez zaváhání, všechny rozjížďky vyhrál. Dlouho vedl i ve finále, jenže pak přišla komplikace. V jedné ze zatáček mu podklouzlo přední kolo a přišel druhý pád během jednoho závodu.

"Chtěl jsem se tam odrazit, ale jak jsem měl zablkovaná záda, nezbylo mi než se položit na bok a vítězství bylo ztracené," pomyslel si.

Jenže ani nepříjemný moment a následné vítězství Adama Staška mu mistrovské oslavy už nemohly pokazit. Již před startem finálové rozjížďky Slavík věděl, že bude dvakrát zlatý v celkových pořadích šampionátů. "I proto jsem se po pádu tak rychle nezvedal," vysvětloval.

Triumf v obou seriálech mu dal na chvíli zapomenout na útrapy, kterými si prošel. "No jasně, to je takový balzámek na ta zranění," usmíval se. A kterého titulu si váží víc? "Evropa je věhlasnější, ale Český pohár je vyhlášený svou náročností, i kvůli tomu se na něj sjíždějí jezdci z dalších zemí. Evropský primát je ale víc," zamýšlel se. Slavit však dlouho nebude, teď ho čekají přípravy na další sezonu.