Alexander Vinokurov coby vítěz 13. etapy Tour de France

Alexander Vinokurov coby vítěz 13. etapy Tour de France | foto: AP

Manažer Astany varuje: Pokud se už letos nepojede, zabalíme to

  • 24
Generální manažer cyklistické stáje Astana Alexandr Vinokurov připustil obavy o budoucnost kazašského týmu. V rozhovoru pro francouzský web cyclismactu.net uvedl, že pokud se již letos nezačne závodit, Astana může z profesionálního pelotonu zmizet.

Podobně jako v dalších týmech byla Astana nucena sáhnout v sezoně narušené pandemií koronaviru k úsporným opatřením. Zaměstnanci a jezdci, mezi něž patří i hvězdy jako Dán Jakob Fuglsang, Kolumbijec Miguel López či Španělé Omar Fraile a Luis León Sánchez, souhlasili se snížením platu o 30 procent do doby, než se opět naplno rozběhne závodní program.

„Ale pokud se tak už letos nestane, zabalíme to. S týmem a sponzory jsme udělali všechno, co jsme jen udělat mohli, ale v Kazachstánu - stejně jako i jinde po světě - je teď všechno komplikované,“ připustil bývalý silniční profesionál, ale také dopingový hříšník Vinokurov.

„Musíme nějak přežít tento rok. Pokud tu už letos nebudou žádné závody, bude to složité pro celou cyklistiku. A jestliže to tak dopadne, chcete vědět, zda bude můj tým ohrožený? Myslím, že ano. Pravděpodobně na tom budeme stejně jako každý jiný tým. Sponzoři chtějí, abychom byli vidět. A když tady žádné závody nebudou, myslím, že pro příští rok tady už nebude náš tým,“ doplnil Vinokurov.

I s ohledem na nedávno zveřejněný nový kalendář pro zbytek sezony, který sestavila Mezinárodní cyklistická unie, se snaží být optimistou. Bere ho jako povzbuzení a trochu jako zázrak. „Ten kalendář jsme potřebovali a myslím, že šéf UCI a jeho tým odvedli skvělou práci,“ ocenil Vinokurov.

„Všechny velké akce jako olympiáda či evropské šampionáty byly pro letošek zrušeny, ale pro náš sport je důležité ještě tento rok závodit a přežít. I když je kalendář hodně nahuštěný, chápu, že všichni organizátoři chtěli udržet svůj závod. Bude bizarní jet Tour de France v září a další závody ještě mnohem později, ale zase to bude dobré pro fanoušky, že budou moci sledovat cyklistiku v televizi,“ míní Vinokurov.

,