Reportáž skončila 12. 1. 2023 15:51

Vytrvalostní závod žen na 15 kilometrů - SP v biatlonu v Ruhpoldingu

Závod komentuje Vojtěch Jurák.

Česká biatlonistka

Naopak Jessica Jislová zůstává bezchybná! Češka vyčistila všechny terče i na třetí položce a zůstává ve hře o velmi dobrý výsledek.

Česká biatlonistka

Markétě Davidové dnes střelba vleže nesedla tak, jak by potřebovala. Na třetí položce opět minula jeden terč a zapisuje tak druhou trestnou minutu.

Hanna Öbergová i její sestra Elvira shodně zvládly první položku bez chyby a také ony se drží v nejvyšších místech průběžného pořadí.

Česká biatlonistka

Mezitím závod začal pro třetí českou reprezentantku, kterou je dnes Tereza Voborníková.

Italka Wiererová, Norky Olsbuová Röiselandová a Tandrevoldová i Francouzka Simonová navázaly na bezchybný výkon z první položky a také na druhé střelecké zastávce zastřílely bez zaváhání.

Česká biatlonistka

A bezchybně zastřílela také Jessica Jislová. Běžecky na tom sice není tak dobře jako Markéta Davidová, díky zatím lepší úspěšnosti střelby se však řadí v průběžném pořadí před svou reprezentační kolegyni.

Česká biatlonistka

Markéta Davidová hodila za hlavu prvotní zaváhání na střelnici a na druhé položce sestřelila všech pět terčů.

Němka Herrmannová-Wicková trefila pět z pěti a potvrzuje, že favoritky závodu úvodní položku zatím zvládají. První pět biatlonistek po první střelbě je seřazených v rozmezí necelých devíti vteřin.

Hanna Öbergová poslední vytrvalostní závod vyhrala, jak si povede dnes? Švédská biatlonistka je na trati. Krátce po ní odstartovala také Elvira Öbergová.

Stejně úspěšně si na první střelbě vleže počínala i další Norka Tandrevoldová. Francouzka Simonová také bezchybná.

Italka Wiererová a Norka Olsbuová Röiselandová vyčistily všech pět terčů. Zatím se na střelnici moc nechybuje.

Česká biatlonistka

Markéta Davidová zapisuje jednu trestnou minutu, minula čtvrtým výstřelem. Naopak Jessica Jislová zvládla první položku bez chyby.

Česká biatlonistka

Pohledy českých fanoušků se pomalu přesouvají ke střelnici, Markétu Davidovou i Jessicu Jislovou totiž brzy čeká první položka.

Aktuálně nejlepší biatlonistka letošní sezony Francouzka Simonová odstartovala s číslem dvanáct, o minutu později ji následovala Němka Herrmannová-Wicková.

Hned vzápětí odstartovala Norka Olsbuová Röiselandová.

Nyní přichází řada na Italku Wiererovou. Sedmá biatlonistka na startu minulý týden doběhla třetí ve sprintu a druhá ve stíhačce. I proto dnes bude jistě pomýšlet vysoko.

Dvě ze čtyř českých biatlonistek jsou tedy už na trati. Největší favoritky odstartují během následující čtvrthodiny. 

Česká biatlonistka

Hned jako třetí v pořadí vyběhla na trať Markéta Davidová. O půl minuty za ní vyrazila s číslem čtyři Jessica Jislová.

Vytrvalostní závod žen v Ruhpoldingu právě začal.

Česká biatlonistka

Startovní čísla českých biatlonistek:
3. Markéta Davidová
4. Jessica Jislová
41. Tereza Voborníková
79. Lucie Charvátová

Startovní čísla favoritek:
7. Dorothea Wiererová (Itálie)
12. Julia Simonová (Francie)
14. Denise Herrmannová-Wicková (Německo)
30. Hanna Öbergová (Švédsko)
33. Elvira Öbergová (Švédsko) 

Závodnic, které mohou pomýšlet na nejvyšší příčky, je docela dost, což ostatně v letošní sezoně není zas tak vzácný jev. V Kontiolahti na konci listopadu se radovala z vítězství v této disciplíně Švédka Hanna Öbergová, její sestra Elvira pro změnu ovládla dva závody minulý týden v Pokljuce.

Na první pozici v hodnocení Světového poháru stojí Julia Simonová z Francie, dobrou formu si v posledních dnech drží Italka Dorothea Wiererová a povedenými výkony se často prezentuje také Markéta Davidová... Doběhne si dnes pro vítězství právě některá z těchto biatlonistek?

  • Markéta Davidová a Jessica Jislová trénují v Ruhpoldingu.

    Markéta Davidová a Jessica Jislová trénují v Ruhpoldingu. / Autor: Petr Slavík/Český biatlon

Česká biatlonistka

Vytrvalostní závod je disciplínou, ve které Markéta Davidová získala zlato na mistrovství světa i malý křišťálový globus. V letošní sezoně jej biatlonistky běžely zatím jednou v Kontiolahti, Davidová tehdy obsadila sedmou pozici.

Kromě české jedničky budou na trati bojovat ještě další tři reprezentantky – Jessica Jislová, Tereza Voborníková, která v listopadu ve Finsku zaujala dvaadvacátým místem, a Lucie Charvátová.

Z českých biatlonistů si ve středu vedl nejlépe Michal Krčmář. Ještě než se rozběhne dnešní program žen, připomeňme si jeho počínání v reportáži na iDNES.cz.

Tři čisté položky a jediný omyl. Krčmář bere osmé místo, Bö i s chybami vítězí

přečíst článek

Pravidla vytrvalostního závodu žen:
Do závodu na 15 kilometrů startují ženy v půlminutových intervalech. Střílí se čtyřikrát, přičemž položky se střídají – nejprve vleže, poté vestoje, pak zase vleže a nakonec vestoje. Za netrefenou ránu nabírají závodnice jednu trestnou minutu. 

Hezký den všem čtenářům a fanouškům biatlonu. Světový pohár zakotvil tento týden v německém Ruhpoldingu, kde program začíná vytrvalostními závody. Muži ten svůj absolvovali ve středu a nyní přichází řada na ženy.

Závod začíná ve čtvrtek ve 14.10 hodin.