Reportáž skončila 12. 1. 2023 15:51

Vytrvalostní závod žen na 15 kilometrů - SP v biatlonu v Ruhpoldingu

Závod komentuje Vojtěch Jurák.

Vytrvalostní závod žen na 15 kilometrů - SP v biatlonu v Ruhpoldingu

Z dnešního závodu je to všechno. Děkujeme za pozornost a přejeme hezký zbytek dne.

Konečné pořadí vytrvalostního závodu: 

1. Vittozziová (Itálie), 40:05,9 (0)
2. Jeanmonnotová (Francie), +39,0 (0)
3. Simonová (Francie), +45,2 (1)
4. Wiererová (Itálie), +1:09,7 (1)
5. H. Öbergová (Švédsko), +1:10,9 (1)
...
14. Jessica Jislová (ČR), +2:38,0 (0)
18. Markéta Davidová (ČR), +3:03,2 (2)
40. Lucie Charvátová (ČR), +5:04,7 (3)
80. Tereza Voborníková (ČR), +8:53,1 (6)

Další podrobnosti k dnešnímu závodu čtěte v našem zpravodajství na iDNES.cz.

Precizní Jislová předčila Davidovou. Vytrvalostní závod ovládla Vittozziová

přečíst článek
Česká biatlonistka

Z českých závodnic nejlépe doběhla Jessica Jislová, která se zařadila mezi hrstku biatlonistek s čistou střelbou a obsadila čtrnácté místo. O čtyři místa níže je Markéta Davidová.

První ženský závod v Ruhpoldingu je minulostí. Z vítězství se raduje Italka Vittozziová, která opět ukázala, že když se jí všechno sejde, dokáže atakovat ty nejvyšší pozice. Životním výsledkem a druhým místem se blýskla Francouzka Jeanmonnotová.

Vytrvalostní závod žen právě skončil.

Na trati zbývá posledních šest biatlonistek, ty se však pohybují na nebodovaných pozicích.

Česká biatlonistka

Ukrajinka Kryvonosová v cíli zaostala o vteřinu a půl za Lucii Charvátovou, což znamená, že se Češka zřejmě těsně vejde do čtyřicítky.

Česká biatlonistka

Lucie Charvátová doběhla do cíle, zatím je na 38. pozici.

Do cíle ještě musí doběhnout přibližně třicet biatlonistek, o čelních místech je však rozhodnuto. Vítězkou dnešního závodu bude Italka Vittozziová, jejíž jméno sice nefigurovalo v odhadech zas tak často, v listopadu v Kontiolahti však v této disciplíně obsadila třetí pozici a dnes svůj výsledek ještě vylepšila.

Česká biatlonistka

Lucie Charvátová je nyní na průběžné 35. pozici a stále drží šanci na body. Bude to však těsné – na soupeřky za sebou nemá příliš velkou rezervu a na trati je stále pár biatlonistek, které se v pořadí zřejmě zařadí výše.

Česká biatlonistka

Lucie Charvátová na své poslední položce minula hned první ránu, zbytek terčů už ale vyčistila. Česká biatlonistka tak zapisuje v dnešním závodě tři trestné minuty.

Česká biatlonistka

Francouzka Chevalierová se v cíli zařadila na šestnáctou pozici, Markéta Davidová se tak posunula na příčku číslo osmnáct. Jessica Jislová zůstává na čtrnácté pozici a v tuto chvíli to vypadá, že už se na tom nebude nic měnit.

Česká biatlonistka

V cíli je nyní polovina biatlonistek. Jessica Jislová drží čtrnáctou pozici, Markéta Davidová je na sedmnáctém místě. Tereza Voborníková je v páté desítce, tedy mimo bodované příčky.

Česká biatlonistka

Lucie Charvátová na třetí položce minula jeden terč, zatím má tedy dvě chyby a pohybuje se na začátku čtvrté desítky.

Nechybělo mnoho, aby do první desítky proklouzla také Francouzka Chevalierová. Poslední ranou však minula, přidala v součtu druhou chybu a propadla se do druhé desítky.

Parádní závod pro Jeanmonnotovou. Francouzka udržela náskok před Simonovou a v cíli jde na druhé místo. 

Česká biatlonistka

Tereza Voborníková na poslední střelecké zastávce přidala další chybu, celkem tedy dnes nasbírala šest trestných minut. Lucie Charvátová se na druhé položce blýskla nulou.

Elvira Öbergová zaostala za Hannou o deset vteřin a v cíli jde na páté místo.

Česká biatlonistka

Obě české reprezentanty jsou nyní ve druhé desítce průběžného pořadí. Jessica Jislová aktuálně drží dvanáctou pozici, Markéta Davidová je o dvě místa za ní.

Švédka Hanna Öbergová v cíli těsně nestačila na Italku Wiererovou a řadí se zatím na čtvrté místo.

A může se klidně stát, že Simonová dnes nebude nejlepší Francouzkou. Bezchybný střelecký výkon totiž podala Jeanmonnotová, která jde před posledním kolem na průběžnou druhou pozici.

Italka Vittozziová je v cíli a jde na první pozici. Velmi si pomohla čistou střelbou a Francouzku Simonovou porazila o tři čtvrtě minuty.

Česká biatlonistka

Tereze Voborníkové to dnes na střelnici moc nejde, na třetí položce nechala další dva terče. Lucie Charvátová na své první střelecké zastávce minula jednou.

První místo v cíli aktuálně drží Francouzka Simonová, Italka Wiererová je druhá. Pořadí na pódiu se však bude ještě téměř určitě měnit.

Hanna Öbergová svou poslední položku zvládla, poskočila na průběžné třetí místo a útočí na pódiové umístění. Stejně je na tom také Elvira, ta je nyní pátá.

Česká biatlonistka

Jessica Jislová i Markéta Davidová jsou v cíli. První z českých biatlonistek ještě teoreticky může pomýšlet na první desítku, ale těžko říct, zda to v dnešní konkurenci vyjde.

Italka Vittozziová jako třetí z biatlonistek dnes zastřílela čistě a pojede o vítězství. Před posledním kolem poskočila na první místo.

Na třetí střelecké zastávce si bezchybně počínaly Hanna i Elvira Öbergovy, Švédky tak zůstávají v kontaktu s čelem závodu. O pozornost se hlásí také Italka Vittozziová, která je po třech střelbách bezchybná a na druhém místě.

Herrmannová-Wicková přidala na poslední položce třetí trestnou minutu, dnes to pro Němku nebude příliš povedený závod.

Česká biatlonistka

Závod mezitím začal také pro poslední z Češek, kterou je Lucie Charvátová.

Česká biatlonistka

Tereza Voborníková na druhé položce minula jeden terč. V polovině závodu je tak na třech trestných minutách.

Favoritky začínají chybovat. Na poslední položce minuly jednu ránu Italka Wiererová, Francouzka Simonová i Norka Tandrevoldová.

Česká biatlonistka

Markéta Davidová na poslední položce bezchybná, česká biatlonistka si tedy veze celkem dvě trestné minuty. A všechny terče na poslední zastávce sundala také Jessica Jislová! Ta je tak zatím jedinou závodnicí bez chyby.

Česká biatlonistka

Jessica Jislová se zatím po třetí střelbě drží v první desítce, a to na osmé pozici. Navzdory jedné chybě před ní poskočila Rakušanka Hauserová.

Hanna Öbergová na druhé položce minula jeden terč, Elvira si vedla stejně.  V průběžném pořadí jsou obě sestry hned za sebou s rozdílem tří desetin vteřiny.

Němka Herrmannová-Wicková už na druhé položce jednou chybovala, další trestnou minutu přidala nyní na třetí střelecké zastávce. Naopak Francouzka Simonová zlepšila svou úspěšnost na patnáct z patnácti.

Italka Wiererová zůstává po třetí položce bezchybná, stejně tak Norka Tandrevoldová. Naopak další Norka Olsbuová Röiselandová dnes poprvé minula.

Česká biatlonistka

Tereza Voborníková na první položce nechala dva nesestřelené terče, a průběžným pořadím se proto propadne.