Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Také ženám vládne norská štafeta. Češky kvůli dvěma trestným kolům osmé

  14:05aktualizováno  16:21
Suverénní vystoupení svých mužských protějšků ve štafetě zopakovaly jen o pár hodin později Norky, které v rakouském Hochfilzenu slaví už druhé vítězství v této sezoně Světového poháru. Na druhé Švédky získaly půlminutový náskok, třetí dojely Francouzky. Česká štafeta skončila osmá, na lepší umístění biatlonistky nedosáhly vinou dvou trestných kol a dvanácti dobíjení.
Norské biatlonistky v čele s Ingrid Tandrevoldovou slaví vítězství ve štafetě.

Norské biatlonistky v čele s Ingrid Tandrevoldovou slaví vítězství ve štafetě. | foto: Petr Slavík / Český biatlon

Ženský štafetový závod byl sice oproti tomu mužskému zamotanější, výsledek má ale úplně stejný.

Štafeta žen na 4x6 km

Podrobná reportáž

Norka Juni Arnekleivová se na prvním úseku udržela s těmi nejlepšími na čele. Marit Skoganová se pak ve druhém úseku držela na dosah letící Italky Lisy Vittozziové.

Skvělý úsek posléze předvedla Karoline Knottenová, která se k italské štafetě dotáhla, a v závěrečném kole se díky rychlému běhu osamostatnila na čele.

Vítězné dílo pak dokončila vedoucí žena Světového poháru Ingrid Tandrevoldová, která ještě navyšovala náskok a tak jí ani jedno zaváhání při závěrečné položce nemohlo na prvním místě ohrozit.

Norkám pomohla v neděli k vítězství i přesná střelba, na čtyřicet terčů potřebovaly biatlonistky pouze šest náhradních nábojů. Lépe střílela pouze štafeta Itálie, na kterou zbyla nepopulární čtvrtá příčka.

Ingrid Tandrevoldová dováží norskou štafetu do cíle v Hochfilzenu na prvním místě.

Postup zastavily chyby

Češky se většinu závodu pohybovaly ve druhé polovině nejlepší desítky, oproti štafetě v Östersundu si o dvě místa pohoršily.

Do štafety se už tradičně pustila za Česko Tereza Voborníková. V prvním úseku se držela čela závodu a na ležku přijížděla na pátém místě. Zdržela se ale posledním výstřelem, který nezasáhl terč, a po opravě odjížděla na devátém místě. Na trati se pak postupně propracovala až na čtvrté místo před druhou položkou.

Nejrychlejší střelba

1. Itálie 3:47,9
2. Norsko 4:17,8
3. Německo 4:18,4
4. Francie 4:33,6
5. Ukrajina 4:35,8

8. ČR 4:58,2

Při střelbě vestoje ale předvedla jinak stabilní závodnice nečekané chyby. Netrefila hned tři terče a jeden z nich zůstal černý i po vypotřebování všech opravných nábojů. „Vůbec nevím, čím to bylo. Jsem opravdu naštvaná a smutná. Jakmile jsem netrefila tři rány, úplně jsem se rozklepala,“ litovala v rozhovoru pro Českou televizi.

Po trestném kole vjížděla na trať až jako dvanáctá se ztrátou padesáti sekund. Do předávky se dokázala posunout na jedenácté místo, ztráta ale narostla na minutu a šest vteřin.

„Vůbec jsem se z té střelby nemohla vzpamatovat. Pralo se toho ve mně tolik, že to už nešlo ani na trati,“ přiznala.

Skvělou stíhací jízdu na druhém úseku předvedla Lucie Charvátová, která musela na ležce jednou opravovat, přesto se posunula na deváté místo. Na trati pak na velmi rychlou Vittozziovou příliš neztrácela a ke druhé střelbě dorazila na rozdíl od většiny ostatních závodnic prakticky s totožnou ztrátou, s jakou z ní odjížděla.

Vestoje musela napravovat dvě zaváhání, opravy zvládla ale bez problému a na trať vjížděla na osmé příčce. Ve svém závěrečném okruhu pak zvládla předstihnout dvě závodnice a celkově ji patří třetí nejrychlejší běžecký čas druhého úseku.

„Jsem ráda, celý víkend v Hochfilzenu je pro mě úspěšný. Ze střelby jsem měla nervy, při nástřelu jsem cvakala poměrně dost, byla jsem hodně nervózní,“ komentovala svůj výkon.

Markéta Davidová na trati štafetového závodu v Hochfilzenu

Markéta Davidová se do třetího úseku pustila zostra a během prvního kola stáhla na vedoucí Italku Beatrice Trabucchiovou deset sekund. Vleže ale minula hned třemi ranami a pouze dva opravné náboje nalezly terč. „Nevím, co bych k tomu řekla. Reagovala jsem na vítr, ale prý to bylo málo, což nechápu,“ kroutila poté hlavou.

Cesta české štafety se tak znovu zastavila na trestném kole. Na trati ale Davidová mazala svou ztrátu a před druhou střelbou dokázala předjet hned tři závodnice. Vestoje se zdržela jednou opravou, v běhu se ale opět činila, a tak posílala Jessiku Jislovou do závěrečné části závodu na sedmém místě.

Nejrychlejší běh


1. Švédsko 58:59,3
2. Norsko +6,6
3. Francie +31,5
4. Slovinsko +37,6
5. ČR +1:12,7

Jislová se musela na trati smířit s běžeckou porážkou od superrychlé Slovinky Anamarije Lampičové, na střelnici byla ale Češka lepší, a po ležce proto stále držela sedmé místo.

V dalším kole se situace opakovala. Lampičová opět předstihla Jislovou na trati, při závěrečné střelecké položce ale nedokázala opravit svá zaváhání a zamířila na trestné kolo.

Také Jislová jednou chybovala, rychle ale terč sestřelila opravným nábojem a do cíle vyrážela na sedmém místě. V té chvíli ale do hry vstoupila Švýcarka Lena Häckiové-Grossové, která na trati smazala pětivteřinovou ztrátu na Jislovou, a odsunula tak Češky na osmé místo.

„Věděla jsem, že se mnou jedou hodně rychlé běžkyně, tak jsem se soustředila hlavně na střelbu. V posledním kole jsem nechala všechno, ale lépe než na osmé místo bych to asi nezvládla,“ popisovala v cíli Jislová.

Jak se vše odehrálo

Favoritky pospolu. V prvním úseku se skvěle dařilo devatenáctileté Němce Selině Grotianové, která se bez problému držela s mnohem zkušenějšími soupeřkami z Norska a Švédka. Na trati i na střelnici byly tři největší favoritky téměř vyrovnané a na první předávku přijely Grotianová, Arnekleivová a Anna Magnussonová pospolu.

Štafetový závod biatlonistek v Hochfilzenu

Nezastavitelná Italka. Druhý úsek proběhl plně v režii Italky Vittozziové. Ta nejprve dojela odpadající Němku Janinu Hettichovou-Walzovou a před první střelbou už dostihla i Skoganovou s Monou Brorssonovou. Díky rychlé a přesné střelbě pak do druhého kola odjížděla s náskokem deseti sekund. Na trati svůj náskok navyšovala a příliš se nezdržela ani při střelbě vestoje. I se dvěma opravami ji zvládla za 28 sekund a svou část závodu zakončila s 29 sekundami náskoku na Norsko.

Itálie stále vede. Skvěle si počínala i Beatrice Trabucchiová, která sice v běhu zaostávala, na střelnici ale nepotřebovala ani jeden náhradní náboj a do posledního kola vjížděla společně s Norkou Knottenovou. Pak už se ale italský sen o prvním místě začal rozplývat, Norka záhy odjela Trabucchiové o patnáct sekund a do předávky ji předstihla i Švédka Hanna Öbergová.

Francouzská stíhací jízda. Už se zdálo, že Francouzky budou mezi nejlepšími opět scházet, a to po druhém úseku Lou Jeanmonnotové, která se nevyhnula trestnému kolu, a navíc ztrácela i v běhu. Pak se ale na trať pustila Justine Braisazová-Bouchetová, která se sice na každé položce zdržela jedno opravou, v běhu ji ale patřil nejrychlejší čas. Do posledního úseku tak vbíhala Julia Simonová na čtvrtém místě, dvacet sekund za Itálií. Simonová ukázala, proč získala v předchozí sezoně velký křišťálový glóbus. Pět terčů na ležce sestřelila za 22 sekund a posunula se na třetí místo. Vestoje už tak suverénní nebyla, bronzovou příčku ale bez potíží uhájila.

Další druhé místo. Ve vylepšení umístění z Östersundu doufaly Švédky, když prohodily sestry Hannu a Elviru Öbergovy na třetím a čtvrtém úseku. Jenže Elvira Öbergová tentokrát nepředvedla tak dominantní běh, jak u ní bývá zvykem, a dvaceti sekundová ztráta na začátku jejího úseku na trati stále jen rostla. Na deset terčů potřebovala sice jen jeden náhradní náboj, v běhu ale nedokázala Tandrevoldové konkurovat, a Švédky se tak musí spokojit s dalším druhým místem ze štafety.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko)

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Norsko (Arnekleivová, Skoganová, Knottenová, Tandrevoldová) 1:07:39,0 (0+6), 2. Švédsko (Magnussonová, Brorssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -31,6 (0+10), 3. Francie (Guigonnatová, Jeanmonnotová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) -1:01,5 (1+8), 4. Itálie -1:14,7 (0+5), 5. Německo -1:22,9 (0+7), 6. Rakousko -2:20,1 (0+10), ... 8. Česko (Voborníková, Charvátová, Davidová, Jislová) -2:40,8 (2+12).

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Judista Musil skončil při debutu na ME v prvním kole, prohráli i další Češi

27. dubna 2024  12:17

Judista Radomír Musil skončil při debutu na mistrovství Evropy v prvním kole. Dvaadvacetiletý člen...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Šéf MOV Bach věří, že ceremoniál na Seině bude bezpečný a nezapomenutelný

27. dubna 2024  11:49

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach navzdory bezpečnostním obavám věří, že...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...