Jessica Jislová dostala důvěru pro štafetový závod na MS.

Jessica Jislová dostala důvěru pro štafetový závod na MS. | foto: Český biatlon, Petr Slavík

Jislová pojede štafetu místo Charvátové. Finišovat bude Koukalová

  • 151
Hochfilzen (Od našeho zpravodaje) - Jessica Jislová je na mistrovství světa v Hochfilzenu v sestavě pro páteční štafetu žen. Dostala přednost před svojí spolubydlící na pokoji Lucií Charvátovou. Trenér Zdeněk Vítek definitivně dospěl k tomuto názoru po čtvrtečním tréninku.

Jessica Jislová štafetu rozběhne, předá Evě Puskarčíkové, následovat budou Veronika Vítková a finišmanka Gabriela Koukalová.

Původně uvažoval kouč českých žen o jiném složení týmu, protože ve sprintu a stíhacím závodě jej uspokojily střelecké výkony Lucie Charvátové. „Byly celkem vyrovnané,“ podotkl k nim.

Zlom však nastal po středečním vytrvalostním závodě, v němž Charvátová nabrala na čtyřech položkách osm chyb.

Pro 22letou Jislovou půjde o první start na tomto šampionátu. „Od Jesičina posledního závodu v IBU Cupu už uplynuly dva týdny. Také tuto skutečnost jsme brali v potaz,“ uznal Vítek. Přesto mladou biatlonistku po konzultaci se šéftrenérem Ondřejem Rybářem do štafety nasadil.

Lucie Charvátová a Jessica Jislová relaxují během MS na pokoji ve svém...

SPOLUBYDLÍCÍ. Na šampionátu spolu Charvátová (vlevo) a Jislová bydlí na pokoji.

Premiéru v ní si na mistrovství světa odbyla už loni v Oslu, kdy zaskakovala za nemocnou Evu Puskarčíkovou a nabrala na prvním úseku minutovou ztrátu, když se od trestného kola na stojce zachraňovala až posledním dobíjením. Gabriele Soukalové tehdy předala štafetu na 18. místě.

Češky posléze i se třemi trestnými koly Charvátové na třetím úseku dokončily závod na šestém místě.

Ve Světovém poháru se v této sezoně Jislová představila ve třech kolech, ale na body ani jednou nedosáhla.

Variantu, že by do Hochfilzenu dodatečně povolali dvojnásobnou evropskou mistryni juniorek Markétu Davidovou, trenéři zavrhli. „Bylo by to zbytečně komplikované. Čtvrtá holka na tom tady zase není tak špatně, abychom Markétu museli povolávat i za cenu těch komplikací,“ řekl Vítek.

Před štafetou posuzovali také dosavadní vyčerpání Gabriely Koukalové. „Ale myšlenka nepostavit ji nebyla aktuální,“ konstatoval Vítek. Sama Koukalová chce štafety jezdit stejně jako její největší konkurentky.

„Jasně, Gábina už toho taky začíná mít dost. Jenže nevidím tady žádnou závodnici, která by nebyla utahaná,“ dodal kouč.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)