Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Francie má první zlato na MS, vyhrála smíšenou štafetu. Čtrnáctí Češi se trápili

  16:59aktualizováno  20:23
Světový šampionát biatlonistů se po jedenácti letech vrátil do Nového Města na Moravě, úvodní závod před domácími fanoušky se však Čechům příliš nepovedl. Čtveřice ve složení Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Markéta Davidová a Jessica Jislová doběhla na 14. místě. První medaile si mezi sebe rozdělily týmy Francie, Norska a Švédska.
Francouzský biatlonista Quentin Fillon Maillet ve smíšené štafetě na MS v Novém...

Francouzský biatlonista Quentin Fillon Maillet ve smíšené štafetě na MS v Novém Městě | foto: Reuters

České naděje na vysoké umístění vzaly za své v podstatě hned na začátku závodu. Krčmář totiž nezvládl první střeleckou položku, musel na trestné kolo a poslal domácí tým do zadních pozic průběžného pořadí.

Smíšená štafeta

podrobná reportáž

V dalším pokračování se sice posunul z předposledního 24. místa o tři pozice výše, po dokončení svého úseku však byl pochopitelně velmi rozčarovaný.

„Nezvládl jsem to. Přišlo mi, že dělám to samé, co na nástřelu, ale terče mi nespadly. Nad běžeckou stránkou nepřemýšlím, dneska jsem to zazdil na střelnici, což mě moc mrzí,“ komentoval pro ČT Sport.

Zbytek českého týmu si na dalších úsecích vedl lépe, dvouminutová ztráta na první předávce však sebrala domácímu týmu možnost konkurovat nejlepším.

Mikyska, druhý z mužů na trati, byl na střelnici nejlepším Čechem – v součtu minul pouze jeden terč na stojce, díky čemuž posunul štafetu do druhé desítky. Davidová se pro změnu blýskla šestým nejrychlejším časem třetího úseku a dostala reprezentaci na dohled první desítce.

MS v biatlonu

příloha iDNES.cz

„Mrzí mě střelba, minimálně na stojce to mělo být z mé strany na první dobrou. Zasekl se mi tam náboj, i tím jsem ztratila nějaké vteřiny,“ zamýšlela se nad svým výkonem a čtyřmi náhradními náboji, které potřebovala.

Jislová na závěrečném úseku už další posun vzhůru nepřidala. Na stojce třikrát opravovala a v posledním kole navíc nestačila na soupeřky kolem sebe. Cílem proběhla na 14. příčce, což je po páté pozici v Östersundu a šesté v Anterselvě jasně nejhorší české umístění ve smíšené štafetě v této sezoně.

Nejrychlejší běh

1. Francie 1:00:52,8
2. Švédsko +44,0
3. Norsko +53,8
4. Německo +1:45,0
5. Švýcarsko +2:36,9
...
11. Česko +3:44,3

Pro vítězství si doběhl francouzský tým, který se po většinu času přetahoval o vedení s Němci a Nory. Julia Simonová na čtvrtém úseku však podala zejména na střelnici dominantní výkon a nakonec doběhla do cíle s náskokem tři čtvrtě minuty.

Stříbro bere norská štafeta. Blízko bronzové medaili byli Švýcaři, s pouhými třemi dobíjeními nejlepší střelecký tým závodu. V posledním kole však Amy Basergová neudržela náskok před Švédkou Elvirou Öbergovou a pohoršila si na čtvrtou pozici.

Na pátém místě dokončil závod německý tým, který ztratil medailové pozice ve třetím úseku, kdy Franziska Preussová musela na trestné kolo.

Jak se vše odehrálo

MS zpět v Česku. Po jedenácti letech se světový šampionát vrátil do Nového Města na Moravě a bouřlivé publikum už před startem dalo hlasitě najevo, jak se na vystoupení elitních biatlonistů těší. Za Česko rozběhl závod Krčmář.

Nepovedený začátek. Na první střelecké položce se příliš nechybovalo, což ale neplatilo pro Krčmáře. Český závodník nechal za sebou jeden terč, musel na trestný okruh a do druhého kola šel z předposledního místa. Naopak v čele běžel Němec Justus Strelow.

Markéta Davidová dobíjí během stojky ve smíšené štafetě v Novém Městě na Moravě.
Plné tribuny v Novém Městě na Moravě sledují smíšenou štafetu, první závod...

Strmý pád Itálie. K bezchybné střelbě vleže přidal Němec perfektní stojku a zůstal na čele. Ztrátu naopak nabrali Francouz Eric Perrot, Nor Tarjei Bö a hlavně Ital Didier Bionaz, jenž musel dvakrát kroužit a spadl na předposlední místo. Krčmář minul čtvrtou a pátou ránu, tentokrát je však dokázal dobít.

Výzva pro český tým. Mikyska vyběhl do druhého úseku na 21. pozici, většinu soupeřů měl tedy před sebou. Kromě solidního výkonu na trati si pomohl také bezchybnou střelbou vleže, díky které se posunul na 18. pozici. Vestoje český biatlonista jednou opravoval a zůstal na stejné pozici.

Střelecké drama na čele. Třetí Johannes Bö na trati stahoval ztrátu na první místo, na střelnici však vždy chyboval a nabral manko zpět. Vleže opravoval jednou, vestoje dokonce odvracel – nakonec úspěšně – hrozbu trestného kola. Také Němec Philipp Nawrath si na stojce zahrával a třikrát dobíjel, na trestné kolo však nemusel a udržel první místo před Francií.

KVÍZ: Maskoti, medailisté či úseky trati. Co víte o biatlonovém svátku?

Předávka na konci druhé desítky. Mikyska přivezl českou štafetu na 19. pozici, Davidová toto umístění na své první položce o dvě příčky vylepšila, přestože musela dvakrát dobíjet. Stejně si počínala na střelnici také o chvíli později na stojce.

Problémy pro Francii. Na trati Justine Braisazová-Bouchetová stáhla Němku Preussovou, na položce vleže však vyhořela, musela kroužit a najednou ztrácela z páté pozice téměř čtyřicet vteřin. Na druhou pozici tak povyskočila bezchybná Norka Karoline Knottenová.

I na Němce nakonec došlo. V předešlém průběhu závodu německý tým odvrátil hrozbu trestného kola, na šesté střelecké položce už se to ale nepovedlo. Preussová nechala za sebou jeden černý terč a propadla se na pátou pozici. Do čela se tak posunulo Norsko a na druhou pozici Švýcarsko.

Nejrychlejší střelba

1. Švýcarsko 3:15,6
2. Rakousko 4:03,4
3. Spojené státy 4:12,2
4. Německo 4:13,1
5. Ukrajina 4:13,5

19. Česko 5:29,1

Francie se vrací do čela. Třetí úsek celkově nabídl na předních pozicích řadu zápletek. Nejlépe ho nakonec dokončila Francie díky rychlému běhu Braisazové-Bouchetové. Na druhé pozici předávalo Norsko, v těsném závěsu pak Švýcarsko. Davidová vytáhla českou štafetu na průběžnou 14. pozici.

Simonová zvyšuje náskok. Francouzka vleže vyčistila všechny terče a na první pozici si vytvořila náskok čtyřiadvacet vteřin. A co víc, svůj vysoký dominantní standard udržela i v dalším pokračování posledního úseku. Na poslední stojce opět sestřelila všechny terče a do cíle přivezla francouzský tým s náskokem tři čtvrtě minuty.

Jislová další posun nepřidala. Poslední Češce na trati skvěle vyšla střelba vleže, na které se po bezchybném výkonu příliš nezdržela. Naopak na stojce musela třikrát dobíjet a v posledním kole se pak před ni ještě dostaly dvě soupeřky. Do cíle tudíž dovezla českou štafetu na konečném 14. místě.

MS v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Smíšená štafeta (4x6 km): 1. Francie (Perrot, Fillon Maillet, Braisazová-Bouchetová, Simonová) 1:09:24,4 (1 trest. okruh + 9 dobíjení), 2. Norsko (T. Bö, J.T. Bö, Knottenová, Tandrevoldová) -45,2 (0+8), 3. Švédsko (Samuelsson, Ponsiluoma, H. Öbergová, E. Öbergová) -1:01,7 (0+10), 4. Švýcarsko -1:02,9 (0+3), 5. Německo -1:30,9 (1+9), 6. Rakousko -2:30,5 (0+7), ...14. Česko (Krčmář, Mikyska, Davidová, Jislová) -4:47,8 (1+13).

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...