Pohled na stadion v Novém Městě na Moravě, kde proběhne biatlonové MS.

Pohled na stadion v Novém Městě na Moravě, kde proběhne biatlonové MS. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Biatlonisté si před MS v Novém Městě přejí: Ať předpovědi nevyjdou

  • 9
Zbývá posledních pět dní. Pak se Vysočina Aréna rozzáří a v Novém Městě na Moravě začne mistrovství světa biatlonistů. Po 11 letech. Podruhé v historii. „Když jsme ho chystali poprvé, byli jsme ještě strašní amatéři. Od té doby se biatlon ve světě obrovsky zprofesionalizoval,“ vzpomíná ředitel závodů Vlastimil Jakeš. Také šéf organizátorů Jiří Hamza se při vzpomínce na rok 2013 zasměje: „Tehdy jsme byli v porovnání s dneškem jako banda pankáčů.“

Letos přivítá šampionát zrekonstruovaný areál s kapacitou 27 tisíc diváků. Šest z devíti soutěžních dnů je takřka vyprodáno, zbývají na ně jen poslední desítky vstupenek. „Víc jich je naopak k mání na úterý, středu a čtvrtek ve druhém týdnu mistrovství,“ líčí Hamza. Lze je kupovat pouze online, na místě nebudou k dispozici.

MS v biatlonu

Program šampionátu v Novém Městě na Moravě

Celkem očekávají organizátoři obdobný počet fanoušků jako v roce 2013, okolo 200 tisíc. Rozpočet mistrovství je 270 milionů korun, ale pro Česko by měl podle současných studií generovat ekonomický přínos v hodnotě 1,2 miliardy.

Souběžně s posledními přípravami se však Hamza a spol. modlí.

Aby nevyšly předpovědi.

Jak ta meteorologická.

Tak ta výsledková, vycházející z dosavadních nepřesvědčivých výkonů českých biatlonistů.

Ve středu, kdy mistrovství odstartuje závod smíšených štafet, má areál zalít 11 milimetrů vody a teploty mohou vystoupat až k 10 stupňům. „Na všechny čtyři úvodní závodní dny je předpověď špatná. Máme připravený plán A, ale i mokrý plán B, aby se komfort diváků nezměnil v diskomfort,“ říká Hamza.

Vytrvalý déšť by především neumožnil využít pro odstavná parkoviště rozlehlé louky v dostupné vzdálenosti od areálu. „Museli bychom přistoupit k náhradnímu řešení s parkováním na zpevněných komunikacích ve větší vzdálenosti od Nového Města, odkud bychom diváky sváželi shuttly.“

Pohled na stadion v Novém Městě na Moravě, kde proběhne biatlonové MS.

Obavy z oblevy vedly také ke změnám v přípravě tratí. „Prozatím jsme zastavili rolbování okruhů, abychom při něm neztratili ještě víc sněhu. Počkáme, jak se počasí vyvine a tratě doupravíme až před oficiálním tréninkem,“ tvrdí Jakeš.

Nevyzpytatelný měkký podklad navíc přidělá práci servismanům. Ti čeští dorazili se svým kamionem nejdříve, včera je následovali Norové a Švédové. Reprezentanti se mezitím vrátili z vysokohorského kempu v Anterselvě a v pondělí se všichni sejdou v Novém Městě.

Na střelnici je to mentální hra, říká Matt Emmons. Jaké fígle používá u biatlonistů

„Letos se nám zatím nedaří. Nemá cenu zakrývat, že na střelnici máme dlouhodobé problémy,“ vykládá Hamza.

Přesto věří, že na šampionátu by se nepříliš působivý český obraz sezony mohl změnit. Tak jako například na mistrovství světa v Anterselvě 2020, kde hned v prvních dvou dnech nečekaně získaly bronz smíšená štafeta i Lucie Charvátová ve sprintu.

Zatím jsou v sezoně maximem Čechů osmá místa v individuálních pohárových kláních a pátá a šestá místa ve štafetách.

„Na střelnici hraje významnou roli psychika. Proto jsme se snažili dostat závodníky v posledních týdnech do co největší pohody,“ podotýká sportovní ředitel Ondřej Rybář. Při kempu v Anterselvě k tomu měla pomoci i přítomnost mentora Ondřeje Moravce, jednoho z nejúspěšnějších českých biatlonistů historie.

Pozitivní zprávy přinesl Rybář o Michalu Krčmářovi, jenž po poháru v Ruhpoldingu opustil tým a trénoval sám v Česku. „Jeho předchozí slabost mohla být následkem letního onemocnění cytomegalovirem,“ soudí sportovní ředitel. „Teď jezdil na sněhu v Jizerkách i na pásu v Jablonci. Byla dobrá volba, že s ostatními necestoval do Anterselvy. Bude připraven.“

Jak kvalitně, to se začne odhalovat už od příští středy.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)