Gabriela Soukalová během mistrovství republiky v Jablonci

Gabriela Soukalová během mistrovství republiky v Jablonci | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Soukalová pobláznila jablonecké diváky, přišel jich rekordní počet

  • 13
Celou sezonu jezdila po světě a sbírala úspěchy. Vítězka čtyř závodů Světového poháru v biatlonu Gabriela Soukalová se v závěru sezony konečně představila i doma v Jablonci, kde se jede mistrovství republiky.

"Je to pro mě srdeční záležitost, jsem Jablonečanka jak poleno," usmívala se biatlonová kráska, která vybojovala domácí titul ve sprintu v souboji se svou největší soupeřkou Veronikou Vítkovou.

Za normálních okolností chodí na biatlonové závody v Jablonci několik desítek diváků, většinou z řad bližních a známých samotných sportovců. Teď bylo všechno jinak.

Biatlonový areálek v Břízkách doslova praskal ve švech, na tribunu by se snad už další divák ani nevešel. Ostatní obsypali prostor startu a cíle. Moderátor rozjížděl mexické vlny a učil lidi, jak povzbuzovat závodníky na střelnici. Zkrátka úplný biatlonový blázinec.

"Bylo to fantastické. Člověka strašně nabudí, když po úspěšné trefě dav za ním zakřičí. Slyšela jsem diváky i na trati nahoře v lese," rozplývala se plavovlasá kometa českého i světového biatlonu.

Biatlonisté prožili nejlepší sezonu v historii, většinu diváků však přilákala na střelnici právě Gabriela Soukalová. I když to sama zpochybňovala: "Určitě to není jen kvůli mně, celý tým měl senzační rok."

Soukalová obě střelby ve čtyřstupňovém mrazu zvládla s nulou a ukázala, že ji forma neopustila ani v závěru sezony. "Ještě jsem v sobě nějaké síly našla," usmívala se. "Nad výsledkem jsem nepřemýšlela. Brala jsem to jako poslední závody a navíc v mém domovském areálu. Jestli bude někdo první nebo pátý, to nikdo neřešil. Jeli jsme pro lidi a pro sebe."

I závod mužů dopadl podle očekávání: zvítězil Ondřej Moravec před Michalem Šlesingrem. "Přišlo neskutečně lidí, jsem překvapený, byly to nádherné závody," říkal zlatý Moravec.

V sobotu se jede v Jablonci mistrovský supersprint, což je atraktivní vyřazovací závod. Šéf pořádajícího oddílu SKP Jablonec Jan Matouš má jediný problém: kam nacpe všechny diváky. "Když mi v týdnu volali lidi z Brna a Prahy, jak se k nám dostanou, začal jsem větřit, že bude velká návštěva. My jsme tady zvyklí spíš na desítky diváků než na mnoho set. Je to nádherné zadostiučinění, biatlon se konečně dostal tam, kde by měl být," radoval se Matouš.

Kdo v sobotu vyrazí na supersprint do Jablonce, jímž pokračuje mistrovství republiky v biatlonu, užije si výkony téměř kompletní české elity a může získat i podpis Gabriely Soukalové. Nejlepší domácí biatlonistka je navíc vášnivou zpěvačkou, a tak po závodech možná i zapěje.

Mistrovství ČR v biatlonu v Jablonci n. N. - výsledky

Rychlostní závod:
Muži (10 km):
1. Moravec 25:10,3 (0 tr. okruhů), 2. Šlesingr -10,8 (1), 3. Krčmář (všichni SKP Jablonec) -1:39,5 (2).

Ženy (7,5 km): 1. Soukalová (SG Jablonec) 24:20,6 (0), 2. Vítková -37,9 (1), 3. Landová (obě SKP Jablonec) -2:01,8 (2).


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)