Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká štafeta skončila na pátém místě, Norky slaví vítězství i malý glóbus

  20:15aktualizováno  22:27
Chvíli české reprezentantky bojovaly dokonce o třetí příčku, dvě trestná kola Lucie Charvátové však pasovala štafetu, za kterou jely ještě Jessica Jislová, Tereza Voborníková a Markéta Davidová, na konečnou pátou pozici. V Soldier Hollow se hned ze dvou prvenství radovaly norské biatlonistky.
Tereza Voborníková při štafetě v Soldier Hollow.

Tereza Voborníková při štafetě v Soldier Hollow. | foto: Petr Slavík / Český biatlon

Když do posledního úseku vysílala Davidová finišmanku Charvátovou na třetí příčce, proháněla českou štafetu silná sestava Švédska. Hanna Öbergová předala své mladší sestře Elviře, jež ztrátu na českou reprezentantku snižovala.

Štafeta biatlonistek v Soldier Hollow

Podrobná reportáž

„Dělala si se mnou, co chtěla, věděla jsem, že proti ní nemám na trati šanci,“ přiznala Charvátová při rozhovoru pro ČT Sport. Jenže dvěma trestnými koly na poslední střelbě degradovala českou čtyřku nakonec až na páté místo, když se nechala předjet Rakušankou Annou Gandlerovou.

„Mám hrozný pocit, určitě to šlo zvládnout líp. Páté jsme jen zásluhou holek, ale mířily jsme výš. Beru všechnu vinu na sebe, na stojce jsem to nezvládla,“ uvědomovala si Charvátová.

Českou štafetu rozbíhala poprvé v aktuálním ročníku Světového poháru Jislová, která na první položce navázala na střelecky povedený páteční sprint. Na lyžích sice mírně ztrácela, ale Voborníkové předávala šestá se ztrátou necelých 15 sekund.

Markéta Davidová předává štafetu v Soldier Hollow Lucii Charvátové.

„Je o dost větší teplo než v pátek, na stojce jsem cítila, že začínám omdlévat,“ podělila se Jislová. „Je dobře, že jsem tu jednu chybu rychle dobila, protože síly na další rány už bych neměla. Předala jsem v kontaktu, za což jsem ráda,“ těšilo ji.

Nejmladší česká reprezentantka Voborníková, která v americkém středisku před dvěma lety posbírala dvě zlata a jeden bronz při mistrovství světa juniorů, se blýskla bezchybnou střelbou. Českou čtyřku vytáhla ve svém posledním kole na čtvrtou pozici.

„Nechtěla jsem se zdržet na střelnici, když jsem byla pomalá na trati. Jsem ráda, že se mi druhá štafeta v řadě podařila zastřílet bezchybně,“ pochvalovala si Voborníková.

Nejrychlejší střelba

1. Norsko 3:50,0
2. Německo 4:10,2
3. Rakousko 4:13,0
4. ČESKO 4:13,6
5. Slovinsko 4:28,1

Z úsměvem přišla na rozhovor i Davidová, která sice musela jednu netrefenou ránu vleže opravovat dvakrát, na stojce však rychle vybílila všech pět terčů a především na lyžích se jí ve vysoké nadmořské výšce dařilo. Na trati dokonce ujížděla i Švédce Hanně Öbergové.

„Nálada byla dobrá, holky závod suprově rozjely. Bylo fajn, že jsem mohla jet vepředu a mít se koho držet,“ líčila Davidová.

O celkové prvenství ve štafetě bojovaly Norky, které měly jen jednobodový náskok na soupeřky z Francie a Švédska. Dvojitou norskou radost nakonec v cíli korunovala Ingrid Landmark Tandrevoldová, druhá dojela štafeta Německa, třetí nakonec skončily Švédky.

Jak se vše odehrálo?

Do závodu se sedmičkou. Před sobotní štafetou patřilo Češkám v hodnocení disciplíny se 150 body sedmé místo, na prvním se držely Norky. Se ztrátou pouhého bodu na ně však z druhé a třetí pozice číhaly Francouzky se Švédkami.

Přesné rány. Jislová navázala na páteční sprint, kde položila všech deset terčů. Společně s dalšími šesti závodnicemi vybílila i první položku štafety, ze střelnice odjížděla česká reprezentantka na čtvrtém místě s minimální ztrátou.

Předávka na šestém místě. Při druhé položce sice musela Jislová použít jeden náhradní náboj, chybu vestoje však rychle napravila a odjížděla sedmá. Po vyčerpávajícím závěrečném kole předala štafetu Voborníkové ještě o jednu příčku výš.

Ingrid Tandrevoldová přiváží do cíle norskou štafetu na prvním místě.

Vedení Norek. Jely s vědomím, že v cíli mohou slavit zisk malého glóbu za vítězství v disciplíně, a hned od prvních metrů se držely v popředí. Ida Lienová vezla norskou vlajku na prvním místě i po své první střelbě vleže.

Posun Francouzek. Díky absenci Julii Simonové a Sophie Chauveauové dostala na prvním úseku důvěru Gilonne Guigonnatová, jež se dvěma chybami předávala pátá. Rychloběžkyně Justine Braisazová-Bouchetová však stáhla náskok rivalek, když se probojovala do vedoucí skupinky.

Kolaps na střelnici i rychlopalba. Hnát se na lyžích se však Braisazové-Bouchetové vymstilo, na položce vestoje nechala tři netrefené terče, jeden navíc neopravila a musela na trestné kolo. Naopak Voborníková si na střelnici počínala parádně, když zapsala vůbec nejrychlejší výkon na čtvrté položce.

Nejrychlejší běh

1. Německo 56:49,8
2. Švédsko +1,9
3. Norsko +5,0
4. Francie +7,5
5. ČESKO +44,5

Vzestup české čtyřky. Díky bezchybné střelbě vytáhla Voborníková český kvartet na čtvrté místo, Davidové předávala se ztrátou 42 sekund. Na čele se střídala štafeta Norska a Německa. Třetí Češka držela čtvrtou příčku i po dvou dobíjeních při své úvodní střelbě.

Parádní výkon na lyžích. Davidová v americkém středisku vyšperkovala běžeckou formu, ve svém druhém kole dokonce předjela Hannu Öbergovou. Před Švédkou se držela i po položce vestoje, když všechny terče vybílila napoprvé.

Náskok při předávce. Charvátová vybíhala do posledního úseku díky výtečnému výkonu Davidové jako třetí se ztrátou 24 vteřin. Na švédskou štafetu nahnala deset sekund, za modrožlutý tým jela mladší sestra Hanny Öbergové Elvira.

Cenná nula. Ani jeden náhradní náboj nepotřebovala Charvátová při položce vleže. Na prvním místě se osamostatnila Norka Ingrid Landmark Tandrevoldová.

Propad na páté místo. Ovšem vyhrát nad střelbou vestoje se Charvátové ani tentokrát nepodařilo. Po položce musela kroužit 300 metrů navíc, propadla se na páté místo, na kterém rovněž finišovala. V Soldier Hollow triumfovala čtveřice Norska.

Závod SP v biatlonu v Soldier Hollow (USA)

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Norsko (Arnekleivová, Lienová, Knottenová, Tandrevoldová) 1:04:15,5 (0 tr. okruhů + 5 dobíjení), 2. Německo (Hettichová-Walzová, Grotianová, Voigtová, Kinková) -17,2 (0+7), 3. Švédsko (Magnussonová, Brorssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -42,0 (0+10), 4. Rakousko -1:36,0 (0+5), 5. Česko (Jislová, Voborníková, Davidová, Charvátová) -1:40,5 (2+6), 6. Francie -2,01,8 (2+10)

Konečné pořadí ženských štafet (po 5 závodech): 1. Norsko 376, 2. Švédsko 345, 3. Francie 325 ...7. Česko 195

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Zlín - Karviná 0:1, záchranářský souboj rozhodl hned v úvodu Regáli

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  18:50

Karvinští fotbalisté zvládli důležitý zápas ve Zlíně a po výhře 1:0 ve 30. kole Fortuna ligy...

Baník - Liberec 2:2, domácí ztratili náskok, přesto udrželi čtvrté místo

28. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  18:48

Ačkoliv vedli o dva góly, ztráta je nakonec mrzet nemusí. Fotbalisté Baníku Ostrava uhráli ve 30....

Hr. Králové - Slavia 1:2, hosté rozhodli v závěru první půle. Snížení přišlo pozdě

28. dubna 2024,  aktualizováno  18:46

Do ligového finiše vstoupí se čtyřbodovou ztrátou. Slávističtí fotbalisté zvítězili ve 30. kole v...

Priske: Fanoušci oceňují, co jsme vybudovali. Získali jsme spoustu bodů

28. dubna 2024  18:38

Už před zápasem si užil bouřlivý aplaus sparťanských fanoušků, kterých dorazilo do Olomouce na pět...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...