Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Norové ovládli další štafetu. Krupčík vytáhl Čechy na šesté místo

  20:15aktualizováno  22:18
Zase nenašli sobě rovné. Norští biatlonisté s finišmanem Johannesem Thingnesem Böem ovládli druhou štafetu za sebou, po triumfu v německém Ruhpoldingu se radují také v kanadském Canmore. Češi se díky brilantnímu výkonu Tomáše Krupčíka blýskli šestým místem, byť po prvním úseku ztráceli téměř dvě minuty a byli osmnáctí, poté navíc jeli trestné kolo.
KŘUPAS. Český biatlonista Tomáš Krupčík zabírá při štafetovém závodě v Canmore.

KŘUPAS. Český biatlonista Tomáš Krupčík zabírá při štafetovém závodě v Canmore. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Prohrál sice finiš s Rakušanem Julianem Eberhardem, smutnit ale Tomáš Krupčík nemusel.

V ledovém očistci v Canmore obstál i tak na výbornou. Díky dvěma čistým střelbám a solidnímu výkonu na lyžích pomohl Čechům z matného devátého až na slušivé šesté místo.

Štafeta mužů

závod jsme sledovali v online reportáži

„Je to pro nás výborné umístění. Ani jsem s ním po prvním úseku nepočítal, přestával jsem věřit, že to dáme do desítky. Podmínky ale byly hodně otevřené a kluci se s nimi výborně poprali. Pochválit musím hlavně Křupase. Dal pět na pět a hodně nám pomohl,“ hodnotil kouč Zdeněk Vítek. 

Nemluvil do větru (byť ten na místě prudce fičel), vždyť Češi byli po úvodním úseku Michala Šlesingra až osmnáctí. Poté podal dobrý výkon Michal Krčmář, jenže Adam Václavík pak musel na trestné kolo.

Na Krupčíkovi bylo, aby navázal na životní výsledek ze čtvrtečního individuálního závodu a kvarteto posunul vpřed. Povedlo se.

Když Krupčík finišoval, bylo už přes tři minuty jasno o vítězích. Startovní pole  deklasovali Norové, vždyť Johannes Thingnes Bö si do cíle dovezl náskok minuty a 35 sekund na druhého Francouze Quentina Fillona Mailleta.

Třetí příčka tentokrát patří Rusům.

Norové (Lars Helge Birkeland, Vetle Sjaastad Christiansen, Erlend Bjöntegaard a Bö) v generálce na mistrovství světa potvrdili svou pozici nejlepšího štafetového týmu v této sezoně Světového poháru a v březnu budou hlavními favority na zisk zlata.

V jejich sestavě chyběl odpočívající Tarjei Bö, Francouzi jeli bez Martina Fourcada a Češi nenasadili Ondřeje Moravce, který se také raději chystá na světový šampionát.

Jak se vše odehrálo

Zima, vítr, vlhkost. Devatenáct stupňů pod nulou, středně silný vítr a vysoká vlhkost vzduchu. Přetěžké podmínky čekaly na biatlonisty v Canmore. „Nebude to jednoduché,“ přemítal před startem kouč Vítek.

Trable při ležce. Když navrátilec Šlesingr (po zranění zad) poprvé doběhl na střelnici, zrovna začalo nepříjemně foukat. Pálil pomalu, třikrát dobíjel a v závodě pokračoval jako sedmnáctý s odstupem 55 sekund. Na špici uháněli Nor Birkeland, Rus Garaničev a Ukrajinec Pryma.

Propad Rusů. Stojka se Garaničevovi vůbec nepovedla, poslední ranou odvrátil trestné kolo a Rusové se propadli na osmé místo. Do čela se vyšvihl Birkeland, pronásledoval ho Francouz Guigonnat. Šlesingr i přes jen jedno dobití klesl na osmnácté místo, navíc se mu poté neběželo vůbec dobře.

Norsko-francouzský duel. I po předávce pokračoval souboj o první místo mezi Francií a Norskem, tentokrát ho sváděli Jacquelin s Christiansenem. Krčmář vyběhl do svého úseku osmnáctý s mankem téměř dvou minut.

Kdo s koho. Jacquelin s Christiansenem utvořili nerozlučnou dvojici, i po deseti sestřelených terčích je dělila jen necelá vteřina. Nor odpáral svého soka až v závěrečném kole a nadělil mu 23 sekund. Mezitím Krčmář makal na tom, aby polepšil Čechům. Potřeboval jen dva náboje navíc a díky solidnímu běhu posunul štafetu na jedenácté místo.

Ani trénink nepomohl. Bjoentegaard vybíhal do třetího úseku s parádním náskokem, ale postupně ho prohospodařil. Nejprve musel jednou dobíjel při ležce, poté zažil muka vestoje. Ač si dobíjení trénoval, dva náboje dostal do komory za 29 vteřin. To už na trati jako nový lídr pádil Simon Fourcade.

Trestné kolo pro Čechy. Ležka za nula a dobrý výkon na lyžích vystřelil Čechy až na sedmou příčku, jenže pak Václavík nezvládl stojku. Na své neoblíbené položce nesestřelil ve větrné loterii prostřední terč a šel na trestné kolo. Výsledek? Pád na devátou pozici.

Bö, nebo Fillon Maillet? Bjoentegaard své hlemýždí dobíjení stihl odčinit, Fourcada cestou k předávce předběhl a ještě si na něj vypracoval osmivteřinový náskok. Václavík předal na deváté pozici Krupčíkovi.

Ne, nedám vám šanci. Žádná chyba, žádné drama. Johannes Thingnes Bö zastřílel čistě ležku i stojku a proměnil závod v norskou exhibici. 

Brilantní Krupčík. Báječnou formu potvrdil ve štafetě Krupčík, když ani jednou neminul, obstál i na lyžích a vytáhl české kvarteto na šestou pozici. Finiš o páté místo prohrál s Rakušanem Eberhardem, který patří k elitním běžcům a během posledního okruhu postupně smazal značné manko.

SP v biatlonu v Canmore (Kanada) - štafety:

Muži (4x7,5 km):
1. Norsko (Birkeland, Christiansen, Bjöntegaard, J.T. Bö) 1:16:36,6 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Francie (Guigonnat, Jacquelin, S. Fourcade, Fillon Maillet) -1:10,4 (0+8), 3. Rusko (Garaničev, Latypov, Loginov, Povarnicyn) -1:48,4 (0+9), 4. Německo -2:48,6 (3+12), 5. Rakousko -3:22,2 (3+11), 6. ČR (Šlesingr, Krčmář, Václavík, Krupčík) -3:23,5 (1+9).

Ženy (4x6 km): 
1. Německo (Hinzová, Hildebrandová, Herrmannová, Dahlmeierová) 1:10:16,3 (1+12), 2. Norsko (Kalkenbergová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) -30,2 (2+7), 3. Francie (Chevalierová, Braisazová, Bescondová, Simonová) -41,6 (0+12), 4. Itálie -1:40,5 (1+8), 5. Švýcarsko -2:24,6 (2+10), 6. Rakousko -2:49,1 (1+9), 7. ČR (Charvátová, Vítková, Davidová, Puskarčíková) -3:44,8 (2+13).

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Haliburton zařídil náskok Indianě, vede i Dallas. Minnesota je blízko postupu

27. dubna 2024  8:11

Basketbalisty Minnesoty dělí jediná výhra od postupu do čtvrtfinále play off NBA. Na hřišti...

Je to finále, jedeme nadoraz, tvrdí útočník třineckých hokejistů Hrehorčák

27. dubna 2024  7:59

V základní části nastřílel pět gólů v padesáti zápasech. V nynějších dvaceti v play off se trefil...

Colorado a Edmonton nasázely po šesti gólech, Rangers míří za postupem

27. dubna 2024  7:15,  aktualizováno  7:56

Vysoké výhry si v pátečních zápasech play off hokejové NHL připsaly celky Colorada a Edmontonu....

Sigma se brání auditem proti nařčením: Prodeje majetku nebyly nevýhodné

27. dubna 2024  7:17

Fotbalová Sigma si nechala od poradenské společnosti Grant Thornton posoudit prodeje nebytových...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...