Veronika Vítková během čtvrtého úseku štafety v rakouském Hochfilzenu.

Veronika Vítková během čtvrtého úseku štafety v rakouském Hochfilzenu. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Trápení v úvodu, pak stíhací jízda. Biatlonistky dojely ve štafetě deváté

  • 300
Po zaváhání na prvním úseku mocně dotahovaly. A povedlo se. České biatlonistky se prokousaly z chvostu startovního pole až k devátému místu ve štafetě. V rakouském Hochfilzenu se z vítězství radoval kvartet Itálie.

ONLINE

Závod jsme sledovali podrobně.

Po první předávce ztrácely na elitní desítku téměř 50 sekund. Čtyři dobíjení Evy Puskarčíkové srazila českou štafetu na průběžné 18. místo. 

Lucie Charvátová, Markéta Davidová a Veronika Vítková ale vynikajícím výkonem na střelnici z manka umazávaly. 

Kromě Puskarčíkové potřebovala další náboje pouze Charvátová, která dvakrát dobíjela. Davidová i Vítková zvládly obě položky bezchybně.

„Spravila jsem si chuť po zpackaném sprintu (Davidová doběhla na 62. místě),“ řekla v rozhovoru pro Českou televizi. „Jelo se mi hrozně. Jsem ráda, že jsem to podržela na střelnici,“ doplnila Davidová, která na třetím úseku zaznamenala šestý nejlepší běžecký čas.

Italka Federica Sanflilippová během čtvrté střelby ve štafetovém závodě v...
Vítězná italská štafeta z Hochfilzenu. Zleva: Lisa Vittozziová, Dorothea...

Vítková do závěrečného okruhu najížděla na deváté pozici společně s Německem a Ukrajinou. A stejné příčce projela i cílem.

První štafetový závod ovládla čtveřice Itálie (Vittozziová, Runggaldierová, Wiererová, Sanfilippová). Pomohla k tomu především rychlopalba a fantastická stíhací jízda vedoucí ženy Světového poháru Wiererové.

Druhé dojely Švédky, třetí Francouzky. 

Skok Česka i Itálie

S nachlazeními a virózou se v Hochfilzenu potýká česká ženská reprezentace. Do druhé zastávky Světového poháru vůbec nezasáhla nemocná Jessica Jislová. Eva Puskarčíková vynechala sobotní stíhací závod, ani Markéta Davidová se necítila stoprocentně fit.

Jislovou, tradiční členku české štafety, tak nahradila na druhém úseku Lucie Charvátová.

Eva Puskarčíková se sice na prvních mezičasech tlačila na čelo, jenže ji srazily chyby na střelnici. Při dvou zastávkách Puskarčíková celkem čtyřikrát dobíjela. Charvátovou do závodu vysílala na 18. pozici. 

„Nevím, co se tam stalo,“ prohodila Puskarčíková.

Naopak Charvátová odjela dosud nejlepší závod sezony. Poprvé zaznamenala čistou položku, následně potřebovala dva náhradní náboje, ale Češky v polovině závodu figurovaly na 16. místě.

„Je to moje první malý vítězství. Nejezdí se mi letos dobře, ale dnes to byl nejlepší závod,“ líčila Charvátová pro Českou televizi.

Zlepšení směrem k elitní desítce přinesla na třetím úseku Markéta Davidová. Ač si po závodě stěžovala na nepohodu na trati, ve třetím úseku zaznamenala šestý nejlepší běžecký čas. Vítkové předávala na 14. místě s kontaktem na desáté Polsko.

Kromě českých biatlonistek se na čelo prokousávaly i Italky. Bezchybná a skvěle běžící Dorothea Wiererová vrátila Itálii na první pozici. Finišující parťačka Sanfilippová pozici uhájila.

Podobný scénář prožily i nakonec deváté české biatlonistky. 

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko)

Štafeta ženy (4x6 km):

1. Itálie (Vittozziová, Runggaldierová, Wiererová, Sanfilippová) 1:10:58,7 (0+3), 2. Švédsko (Perssonová, Brorssonová, Nilssonová, Öbergová) -8,4 (0+8), 3. Francie (Chevalierová, Simonová, Aymonierová, Bescondová) -11,8 (0+9), 4. Rusko -47,2 (0+6), 5. Bělorusko -1:13,4 (0+4), 6. Norsko -1:24,4 (2+11), ...9. ČR (Puskarčíková, Charvátová, Davidová, Vítková) -2:14,6 (0+6).


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)