ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Basketbalisté Zlína hrají o finále a také o baráž do elitní soutěže

  • 1
Průnik do nejvyšší soutěže před sezonou neplánovali. Přesto mají basketbalisté Zlína šanci si o postup mezi elitu zahrát, pokud zvládnou semifinále první ligy, které rozehráli nedělní těsnou porážkou 83:84 v Jihlavě. „Jsme sportovci, proč bychom před vrcholem odstupovali? Když už nic jiného, můžeme zviditelnit jméno klubu a město,“ pronesl zlínský trenér a předseda basketbalového oddílu Jaroslav Kotala.

Právo účasti v baráži získají oba finalisté první ligy, kteří můžou vyzvat poslední celek Kooperativa národní ligy (Jindřichův Hradec) buď oba v turnaji, nebo jeden v sérii na dvě vítězství.

Příležitost zahrát si baráž  Zlín vybojoval v rozhodujícím pátém zápase čtvrtfinálové série, který vyhrál v pátek v Košířích přesvědčivě 80:67.

„Na rozdíl od ostatních byla naše série vyrovnaná. A to, že jsme přešli přes Košíře v pěti zápasech, dává sezoně korunu úspěšnosti,“ pochvaluje si Kotala, jehož celku se vyplatila cesta vlakem. „Nemuseli jsme se kodrcat na čas autobusem po dálnici. Hráči byli odpočinutější, na jejich výkonu to bylo vidět.“

Už o dva dny později nastoupili zlínští basketbalisté v Jihlavě, kde sahali po nečekané výhře. 19 vteřin před koncem ubránili útok domácích, jenže místo vítězné střely si míč ukopli do zámezí a 0,4 vteřiny před závěrem čtvrtiny inkasovali z trestného hodu rozhodující bod.

„Klukům nemůžu nic vyčítat. Zápas odmakali. Navíc jsme nastoupili ve slátané sestavě,“ zmínil Kotala, že jeho tým odehrál duel jen v osmi lidech. „Vyfaulovali se nám dva hráči, a kdyby došlo na prodloužení, byl by z toho debakl.“

Zlín si však ověřil, že proti favoritovi může uspět. Na nedělní výkon bude chtít Kotalův celek navázat v pátečním domácím mači od 20 hodin. Pokud ho vyhrají, vynutí si rozhodující nedělní střetnutí opět na Vysočině. „Proti Košířům jsme odvrátili dva postupové mečboly,“ je Kotala optimistou.

Jestliže to Zlín dokáže znovu, může se po šesti letech těšit na kvalifikaci o nejvyšší soutěž.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž