Zápas obran vyhráli basketbalisté Kunína

O p a v a - Úvodní pětiminutovka druhého poločasu rozhodla vyrovnanou bitvu basketbalistů Opavy a Mlékárny Kunín. Hosté v ní utekli na rozdíl devíti bodů a náskok uhájili až do konce dramatického utkání, které skončilo výsledkem 83:87.

Díky velmi tvrdým a dobrým obranám byl zápas hodně rozkouskovaný a na první pohled nepříliš atraktivní. Trenéři Zdeněk Hummel i Juraj Žuffa si ovšem úroveň zápasu pochvalovali. "Potvrdilo se, že utkání v první šestce budou hodně vyrovnaná a zajímavá," řekl kunínský Juraj Žuffa. Opavský Zdeněk Hummel souhlasně přikyvoval. "Liga je vyrovnaná a díky tomu roste kvalita."

Opavanům v úvodu zápasu vycházela zónová obrana, hosté se nemohli rozjet. Když ale trenér Žuffa na hřiště místo robustního pivotmana Ďurčeka poslal hbitého rozehrávače Welsche, recept našli. Skóre tak bylo do poločasu stále vyrovnané. Chvíli vedl ten, chvíli onen.

Do druhé půle ovšem basketbalisté Mlékárny Kunín vstoupili mnohem lépe. Přesně stříleli z dálky, zejména Sanders, Welsch a Jelínek, spolehlivou práci pod košem odváděli Kovář se Stewartem. Navíc do druhé půle nastoupil i vysoký Okáč, který na začátku zápasu dostal tvrdou ránu do nosu. "Je zlomený, ale hrát se s tím dá," komentoval jako by nic Jiří Okáč. Právě jeho výška a jistota podle opavského kouče Zdeňka Hummla rozhodla.

"Nemohl hrát nemocný Trnka, a proto jsme nestačili výškově. To byla rozhodující fáze," řekl Hummel. Své hráče ovšem pokáral za příliš individuální přístup. Nehráli jako kolektiv, snažili se sami skóre otočit, což bylo častokrát ku škodě věci. Anderson se při sólových nájezdech zaplétal mezi vysoké hráče a pak ztrácel míče. Také střelba Opavanům nešla. Pokoušeli štěstí z trojek, ale z 26 střel jim jich vyšlo jen osm.

"Pokaždé, když začneme hrát individuálně, tak máme problémy," řekl Hummel. Příjemným překvapením pro fanoušky poraženého týmu bylo alespoň to, že Pavel Staněk se po dlouhé chřipce vrací na hřiště. Stále byl bledý, ale v závěru patřil k oporám Opavy.


Opava - Kunín 83:87 (39:39).
Body: Vahala 18, Adžič 16, Anderson 15, Staněk 11, Vukosavljevič 8, Pekárek 6, Zdeněk 4, Sokolovský 3, Klapetek 2 - Sanders 25, Kovář a Welsch 15, Jelínek 12, Okáč 11, Stewart 6, Panáček 3.
Rozhodčí: Šedivý, Galajda. Fauly: 28:24. Trestné hody: 25/17 34/24. Pět chyb: 39. Okáč. Trojky: 8:7. Diváků: 1200.
Průběh: 5:4, 16:19, 32:33, 45:54, 54:60, 61:69.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž