Petra Kulichová (vlevo) a Eva Vítečková z USK Praha brání brněnskou soupeřku Louice Halvarssonovou.

Petra Kulichová (vlevo) a Eva Vítečková z USK Praha brání brněnskou soupeřku Louice Halvarssonovou. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Vítečková se poprvé vrací do Brna, tentokrát v dresu pražského USK

  • 3
Lepší utkání české ligy v Brně v základní části neuvidíte. Basketbalistky Frisca Sika Brno v sobotu svedou souboj se ZVVZ USK Praha, jde tedy o střet finalistek z loňska a stále nejlepších českých týmů.

Rivalita, dříve i nesmiřitelnost, v jistých momentech nevraživost. Všechno možné doprovázelo v minulosti utkání basketbalistek Frisca Brno a USK Praha, který se odehraje v sobotu od 17 hodin v hale Rosnička.

Poté, co Brno před letošní sezonou oslabilo, náboj duelu možná mérně opadl, ovšem sobotní duel přináší zase jiné, dosud nepoznané věci.

Za USK totiž nastoupí Eva Vítečková a Petra Kulichová, tedy děvčata, která strávila v Brně mnoho úspěšných sezon. Jako soupeřky však přijedou úplně poprvé po odchodu.

Domácí půjdou do zápasu po euroligové porážce v Bourges, kde zahrála skvělým způsobem především Cheryl Fordová. "Škoda, že se k ní nepřidávají ostatní," povídal trenér Jan Bobrovský.

Přesto byli brněnští kouči s utkáním víceméně spokojeni. "Odehráli jsme to slušně. Rozhodlo to, že Francouzky mají širší kádr," míní asistent Vlastimil Havlík.

V předchozím vzájemném ligovém souboji v Praze se sice radovalo favorizované USK, ovšem ještě pár vteřin před koncem byl stav nerozhodný. "I když i teď jsme outsideři, tak uvidíme. Vyhrát určitě můžeme, i když my jsme cestovali do Francie, zatímco oni hráli Euroligu doma, mají rozhodně širší kádr," přemýšlí Havlík.

Vzhledem k tomu ani nepředpokládá, že by bylo potřeba eliminovat nějakou hlavní zbraň soupeřek. "Na každou pozici mají výbornou hráčku i náhradnici, jsou dobré jako kolektiv," vysvětluje.

V čem bude druhý vzájemný letošní duel jiný? Brňanky se od začátku sezony zlepšovaly. "Ale myslím, že USK šlo nahoru ještě víc. U našich hráček mi přijde, že se hromadí únava, protože nemůžeme tolik střídat," upozorňuje Havlík především na Fordovou a také Švédku Fridu Eldebrinkovou.

Ať tak nebo tak, v Brně se na utkání těší. Vždyť i přesto, že loňská síla Brna se s letošní nedá až tak moc srovnávat, stále Frisco prohrálo pouze jediný duel právě v Praze. "Tak kvalitní střetnutí jako s USK si v lize nezahrajeme," povídá Havlík.

Pokud by se snad domácím podařilo překvapit, bodově by se na USK zase dotáhli.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž