Český reprezentant Vít Krejčí se rozcvičuje.

Český reprezentant Vít Krejčí se rozcvičuje. | foto: ČBF / Václav Mudra

Na prahu NBA. Český mladík Krejčí trénuje v Oklahoma City

  • 1
Vít Krejčí se stává českým průkopníkem v basketbalové Americe, jako první se dostal na soupisku týmu z farmářské soutěže NBA G League. V rámci rehabilitace po zářijové operaci kolena jej Oklahoma City Thunder začlenili do svého záložního mužstva Oklahoma City Blue. Český rozehrávač se tím přesunul ze španělské Zaragozy i oficiálně.

„S Vítkem jsme v neustálém kontaktu, rehabilitace probíhá podle plánu. Pracujeme na jeho zdravotní kondici a brzkém návratu na hřiště,“ uvedl hráčův agent Phillip Parun ze společnosti PPGSport/Octagon.

Dvacetiletý Krejčí si v duelu španělské ligy proti Realu Madrid 25. září přetrhl přední zkřížený vaz v koleni. Při operaci se zjistilo, že má poškozené i oba menisky. Doba jeho rekonvalescence se odhadovala na osm až dvanáct měsíců.

Krejčí byl loni draftován do NBA na pozici 37, jako pátý český reprezentant. Dvacetiletého rodáka ze Strakonic si ve druhém kole oficiálně vybral Washington, ale vzápětí ho poslal do Oklahoma City.

V kádru OKC Blue, který se chystá na sezonu v bublině ve floridském Disney Worldu, je také bývalý nymburský rozehrávač Chasson Randle, o němž se v minulosti uvažovalo jako o posile pro českou reprezentaci.

Pouze čtyři Češi se doposud v NBA objevili. Jiřího Zídka mladšího si vybralo v roce 1995 na 22. pozici Charlotte, o sedm let později si zvolila na 15. místě Philadelphia Jiřího Welsche. V roce 2011 byl šestkou draftu díky zájmu Washingtonu Jan Veselý a stejný klub si před osmi lety vybral na 32. pozici Tomáše Satoranského, současného hráče Chicaga. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž