Vedoucí trio zahájí odvety doma

  20:50aktualizováno  16. listopadu 11:13
Praha - Na palubovce Ústí n. L. začne svou misi v české nejvyšší soutěži nový pardubický trenér Ivan Vojtko, jenž před týdnem vystřídal dosavadního kouče Stanislava Petra, kterého nespasila ani vydřená výhra v Liberci. Dvanácté pokračování Mattoni NBL je rozloženo do tří dnů, již dnes jsou na programu zápasy Prostějov - Kolín a Nový Jičín - Děčín.

BK Prostějov - BC Kolín
(16. 11. v 17.30)

Orli mají po první čtvrtině základní části výbornou bilanci deseti výher a jediné porážky, s čímž na Hané určitě panuje spokojenost. Nespokojeni však jistě nejsou ani v Kolíně, vždyť nováček nejvyšší soutěže dokázal vyhrát tři z dosavadních jedenácti zápasů a má na kontě stejný počet bodů jako osmý USK Praha. Trenéru Miroslavu Sodomovi však momentálně hodně komplikuje situaci nedobrý zdravotní stav několika klíčových hráčů.

"Lukáš Krátký má naražené koleno, Jiří Šebek natažená třísla a Ondřej Vrchota má angínu. Všichni tři už druhý týden netrénují," vyjmenovala zraněné hráče tisková mluvčí klubu Jana Kubartová. "O tom, zda nastoupí v dnešním utkání, rozhodne lékař. S největší pravděpodobností ale hrát nebudou."

Naopak poprvé by se měl v Mattoni NBL představit americký křídelník Martin Gabe. "V prvním utkání proti Prostějovu jsme na domácí palubovce předvedli slušný výkon, který bychom nyní rádi zopakovali. Prostějov ale postupně své výkony stabilizoval a podle očekávání bojuje o špičku tabulky. Pro nás to tedy bude velice těžký zápas," tuší kouč Sodoma. "U našich hráčů přetrvávají zdravotní problémy, takže stejně jako  v utkání s Nymburkem nastoupíme i proti Prostějovu oslabení. Přesto však chceme odehrát dobrý zápas."

Rovněž rozehrávač Kamil Řeřábek si vzpomněl na první vzájemné střetnutí, v němž Kolín trápil ambiciózního soka až do posledních minut. "Proti Prostějovu jsme nastoupili v prvním zápase sezony. V té době jsou všechny týmy ještě nesehrané. My jsme je hodně překvapili, ale Prostějov je v domácím prostředí daleko silnější," řekl Řeřábek. "Teď máme velkou marodku, ale s tím se musíme poprat."

Geofin Nový Jičín - BK Děčín
(16. 11. v 17.50, ČT4 Sport)

Oba soupeři měli v týdnu odlišný program. Zatímco děčínští basketbalisté se ve své hale připravovali na další pokračování Mattoni NBL, hráči Geofinu se vydali na cesty. "Naše družstvo se vydalo na pětačtyřicetihodinovou "pouť" do maďarské Nyiregyházy, kde vybojovalo druhý vítězný zápas v CEBLu, přičemž v autobuse strávilo 19,5 hodiny," předeslal tiskový mluvčí novojičínského klubu Milan Dvořák. "Přesto se domníváme, že tým je dobře trénovaný a tato skutečnost nezanechá na výkonu hráčů žádné stopy.

Domácí trenér Zbyněk Choleva se i nadále musí obejít bez služeb zraněného křídelníka Davida Hájka. "Začínáme druhé kolo soutěže, ve kterém bychom chtěli být stejně úspěšní jako v první části. Navíc máme výhodu domácího prostředí a jistě i skvělých fanoušků," věří kouč Geofinu v podporu zaplněného hlediště. "Děčín oproti prvnímu kolu posílil a ustálil svoji formu. Pro nás je nebezpečným týmem s třemi Američany a výborným střelcem Milošem - obzvlášť na tyto hráče si musíme dát pozor."

Severočeši zahajují střetnutím v Novém Jičíně náročnou třízápasovou sérii s nejlepšími týmy aktuální tabulky. "Tato těžká série nám opět více napoví o našich možnostech," prohlásil generální manažer děčínského klubu Pavel Stara. "Geofin letos více než přesvědčivě potvrzuje své ambice. Má výborně poskládaný tým a právem patří k medailovým favoritům ligy. Bilance 10 výher, 1 prohra budí respekt, v domácím prostředí se navíc jeho síla umocňuje."

Hosté se však v žádném případě necítí být předem poraženi. "Bez ohledu na zmíněná fakta musíme hrát týmově, patřičně sebevědomě a odhodlaně," zdůrazňuje Stara. "Chceme podat co nejlepší výkon a eliminovat silné stránky domácích. Utkání bereme jako výzvu a uděláme maximum, abychom uspěli a vrátili Novému Jičínu prohru z 1. kola."

BK Ústí n. L. - Synthesia Pardubice
(17. 11. v 16 hodin)

Ústečtí basketbalisté v minulém kole utrpěli vysokou porážku v Děčíně, kde inkasovali za 30 minut hry 98 bodů! Teď je čeká soupeř, který má stejně jako oni nového hlavního kouče. Synthesii totiž poprvé v letošním ročníku Mattoni NBL povede slovenský trenér Ivan Vojtko, který na konci uplynulého týdne nahradil odvolaného Stanislava Petra.

ČEZ Basketball Nymburk - NH Ostrava
(17. 11. v 18 hodin)

První zápas těchto dvou soupeřů, který se hrál taktéž na nymburské palubovce, byl napínavý až do posledních vteřin. Obhájci titulu tenkrát definitivně rozhodli o svém triumfu až v samotném závěru, což tentokrát jistě nebudou chtít dopustit. "Všechny zápasy s Ostravou, které jsme letos i v loňské sezoně hráli, byly pro nás poměrně těžké. Ostrava nám vždy dá zabrat," poukázal na soupeřovy kvality nymburský stratég Muli Katzurin.

"Hrajeme však doma, hrajeme lépe než na začátku sezony a musíme se plně soustředit na to, abychom odehráli dobrý zápas. Když se podíváme na první zápas letošní sezony, který jsme s Ostravou hráli, nebyli jsme na tom tak, jak jsme teď. Tým se zvedl, hrajeme mnohem lépe, sehráli jsme se. Nechceme fanouškům způsobit infarkt nad nějakým neočekávaným výsledkem, uděláme vše pro naši výhru."

Kondoři Liberec - BK Sadská
(17. 11. v 18 hodin)

Kondoři prohráli už devětkrát v řadě - poslední dva zápasy o jediný bod - a v tabulce jim po první čtvrtině základní části patří až předposlední příčka. Utkáním se Sadskou by se družina trenéra Jana Slowiaka velmi ráda odrazila k lepším výsledkům. "Už musíme vyhrát, ale to je právě problém. Neustálé musíme, musíme, musíme nás sráží k zemi. To je limit našeho výkonu. Je to pouze o tom, jak se s tímhle faktem vyrovnáme na hřišti," citují webové stránky libereckého klubu kouče Slowiaka.

"Je povinnost nad Sadskou vyhrát, ale ten balvan na nás stále leží. Je těžké, abychom se střelecky zvedli, když do koše nic nepadne. Potřebujeme dát dvě, tři střely v řadě a půjde to. Občas býváme příliš nervózní, ale to se dá zlomit. Musíme se probít do koše a proměnit nějaké nájezdy. Pokud tohle všechno odbouráme a budeme úspěšnější aspoň v lehkých střelách, pak to půjde i z dálky. Důležité bude, jak do utkání vstoupíme."

USK Praha - A Plus OHL-ŽS Brno
(18. 11. v 16.30)

Brňané už v letošní sezoně dokázali v Praze vyhrát. Úvodní duel těchto dvou soupeřů se totiž uskutečnil v hale USK Praha a z dvoubodového zisku se radovali hosté. "Základ byl v dobré obraně a ve spolehlivosti tvůrců hry Vrubla a Gajdošíka, kteří svými výkony často dokáží strhnout i ostatní," vrátil se k říjnovému utkání brněnský trenér Zdeněk Hummel.

"Myslím, že soupeři, kteří si na začátku ligy ještě zvykali na změny ve svých sestavách, jsou teď s formou už o kus dál a musíme počítat s tím, že obstát s nimi opakovaně bude o hodně těžší. Týká se to určitě i USK, který si připsal tři výhry a k dalším neměl daleko. Po nezdaru v Klosterneuburgu (A Plus ve středu prohrál ve Středoevropské lize na půdě rakouského protivníka o 26 bodů - pozn. aut.) je třeba zvednout hlavy a co nejlépe se připravit na nedělní utkání," doplnil Hummel.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...