Ve hře o šesté místo zůstalo pět týmů

  12:31
Praha - Už jen pět kol zbývá do konce základní části Mattoni Národní basketbalové ligy. Nejzajímavější je v této fázi sezony bezesporu souboj o šesté místo, které v nadstavbové části zaručuje příslušnost k elitní skupině A1 a tím i jistotu účasti v playoff. Komu dávají basketbaloví odborníci nejvíce šancí?

Suverénní Nymburk i trojice jeho největších soupeřů A Plus ŽS Brno, BK Prostějov a Mlékárna Kunín už mají podle předpokladů účast ve skupině A1 zajištěnou. Mezi tuzemskou smetánkou by neměli chybět ani basketbalisté Děčína, kteří mají na pátém místě tříbodový náskok před dvojicí USK Praha, Synthesia Pardubice.

"Severočeši už mají účast ve skupině A1 téměř stoprocentně jistou," přikyvuje bývalý prvoligový basketbalista Jaroslav Kovář, který ještě v loňském ročníku pomohl Mlékárně Kunín k zisku stříbrných medailí. "Děčín by musel všech pět zápasů prohrát a družstva, která jsou v tabulce za ním, by naopak musela jen vítězit. A to se s největší pravděpodobností nestane."

Co to v praxi znamená? V podstatě se hraje už jen o jediné volné místo. Reálně na něj mohou pomýšlet USK Praha, Pardubice a Sparta, šanci má stále ještě i Ostrava a teoretickou naději živí Ústí n. L. "Já to vidím tak, že o šestou příčku bojují pouze čtyři týmy, mezi nimiž je v aktuální tabulce dvoubodový rozdíl. Ústí je už přece jen o další bod zpět, což je pět kol před koncem hodně velká ztráta," míní Kovář.

USK Praha (6. místo, 25 bodů)

Vysokoškoláci předvádějí v letošní sezoně dost nevyrovnané výkony. Dokázali vyhrát v Brně na palubovce A Plus ŽS či v Prostějově, který v úvodu sezony porazili i ve své hale, ovšem naopak zbytečně ztráceli body v soubojích s týmy ze středu tabulky. Dva body si z Folimanky odvezli hráči Sparty i Ústí n. L.

Přesto v současné době drží šestou příčku právě svěřenci trenéra Petra Tremla. "V posledních pěti kolech je čekají dvě utkání se soupeři z první pětky, Nymburkem a Děčínem, v nichž podle mého názoru neuspějí. Další tři zápasy by ovšem měli vyhrát," říká Jaroslav Kovář.

Na mysli má střetnutí na palubovkách brněnského Handicapu a pražské Sparty i domácí souboj s Pardubicemi. "USK může reálně pomýšlet na osmibodový zisk. Stěžejní budou určitě zápasy s Pardubicemi a na Spartě."

Totéž si myslí i trenér Zdeněk Janík, který ještě na začátku této sezony působil na lavičce Handicapu Brno. "Toto utkání bude velmi důležité. Pokud se domácím podaří zvítězit o více než dvanáct bodů (první vzájemný zápas v Pardubicích vyhráli domácí 106:94 - pozn. aut.), budou podle mě jen krůček od šestého místa."

Vzájemné zápasy:
Ústí n. L. - USK Praha 94:84, USK Praha - Ústí n. L. 74:76
Ostrava - USK Praha 82:88, USK Praha - Ostrava 84:83
Pardubice - USK Praha 106:94, USK Praha - Pardubice (4. 2.)
USK Praha - Sparta 73:76, Sparta - USK Praha (15. 2.)

Synthesia Pardubice (7. místo, 25 bodů)

Pardubičtí basketbalisté si hodně pomohli v posledních dvou zápasech. Ve své hale dokázali porazit Mlékárnu Kunín a poté otočili nepříznivě se vyvíjející utkání v Sadské. V domácím prostředí sice hrají jen dvakrát, ovšem přesto jsou to možná právě oni, kdo má k šestému místu nejblíže.

"Východočeši nyní mají stejný počet bodů jako USK Praha, ale na své straně mají jednu podstatnou výhodu: v závěrečných pěti kolech je už čeká jen jeden těžký soupeř, kterým je Nymburk," říká Jaroslav Kovář.

S obhájci titulu změří síly v posledním kole základní části. "Dva body by měli získat v soubojích s Ústím, Handicapem Brno a Ostravou. Rozhodující tedy nejspíš bude utkání s USK, které se hraje v 19. kole na začátku února."

Zdeněk Janík upozorňuje na to, že důležitou roli může ve vyrovnané tabulce sehrát i bilance ze vzájemných zápasů. "V tomto směru jsou na tom Pardubičtí dobře. Horší bilanci mají jen se Spartou, naopak lépe jsou na tom s USK i s Ostravou. Odvetné zápasy s těmito dvěma soupeři se však teprve budou hrát."

Vzájemné zápasy:
Pardubice - Sparta 90:79, Sparta - Pardubice 112:82
Pardubice - Ústí n. L. 86:85, Ústí n. L. - Pardubice (28. 1.)
Pardubice - USK Praha 106:94, USK Praha - Pardubice (4. 2.)
Ostrava - Pardubice 96:104, Pardubice - Ostrava (11.2.)

Sparta Praha (8. místo, 24 body)

Sparťané už měli do elitní šestky nakročeno, ale svou situaci si hodně zkomplikovali několika zbytečnými porážkami. Na Letné prohráli s Děčínem, o týden později neuspěli ani v Ostravě. Mrzet je však může především těsná porážka v prodloužení na půdě brněnského Handicapu.

"Na svého pražského rivala USK i na Pardubice ztrácejí jediný bod, ale čekají je těžká utkání s Prostějovem a v Novém Jičíně," poukázal Jaroslav Kovář na fakt, že pokud Sparta alespoň v jednom z těchto dvou střetnutí neuspěje, její odstup na šesté místo se nejspíš prohloubí.

"Šanci ale určitě má. Doma se Sadskou a v Ústí by měla zvítězit a v tom případě by se klidně mohlo rozhodovat až ve 22. kole, kdy je na programu pražské derby mezi Spartou a USK."

Na nevyrovnané výkony Pražanů upozorňuje i Zdeněk Janík. "Sparta je letos nevyzpytatelná. Střídá velmi solidní utkání s naprostými výpadky," vykládá Janík. "Ale i tento tým může překvapit. Podle mého názoru hodně napoví už sobotní domácí zápas Sparty s Prostějovem."

Vzájemné zápasy:
Pardubice - Sparta 90:79, Sparta - Pardubice 112:82
Sparta - Ostrava 90:89, Ostrava - Sparta 90:80
Sparta - Ústí n. L. 76:48, Ústí n. L. - Sparta (11. 2.)
USK Praha - Sparta 73:76, Sparta - USK Praha (15. 2.)

NH Ostrava (9. místo, 23 body)

Ostravští basketbalisté sice i před touto sezonou vyhlásili útok na pozice v elitní šestce, ovšem v současné době to vypadá, že jim to ani v letošním ročníku Mattoni NBL nevyjde. "Od šestého místa dělí Novou huť dva body, navíc má ze všech kandidátů nejtěžší los," podotýká Jaroslav Kovář.

"Ostrava se utká ještě s A Plus ŽS Brnem, Prostějovem a Mlékárnou Kunín a přestože všechny tři týmy hostí na své palubovce, neočekávám, že by došlo k překvapení na úkor některého z favoritů."

Ve zbývajících dvou zápasech sice svěřenci trenéra Róna mohou reálně pomýšlet na úspěch, ale nejspíš jim to nebude stačit. "S Handicapem Brno by měli vyhrát, ale ani v Pardubicích to nebudou mít jednoduché. Východočechům totiž půjde o hodně a ve své hale rozhodně nebudou chtít prohrát," doplnil Kovář.

Ani Zdeněk Janík nedává hráčům Nové huti příliš velké šance. "Hand je sice solidní posilou a uzdravený Zbyněk Pospíšil se určitě brzy dostane do formy, ale myslím si, že Ostrava už na šesté místo nedosáhne. Z jejího pohledu je škoda především poslední těsné porážky na půdě USK Praha."

Vzájemné zápasy:
Ostrava - Ústí n. L. 81:75, Ústí n. L. - Ostrava 90:69
Sparta - Ostrava 90:89, Ostrava - Sparta 90:80
Ostrava - USK Praha 82:88, USK Praha - Ostrava 84:83
Ostrava - Pardubice 96:104, Pardubice - Ostrava (11. 2.)

SČP Ústí n. L. (10. místo, 22 body)

Plynaři sice ještě mají teoretickou naději na šesté místo, ovšem spíše se už musejí dívat pod sebe.

"Severočeský klub je na tom v tomto období podobně, jako brněnský Handicap, s kterým minulou sobotu prohrál," domnívá se Zdeněk Janík. "Neutěšená ekonomická situace je jistě limitující."

Bývalý trenér Mlékárny Kunín a brněnského Handicapu předpovídá, že playoff se severočeského klubu týkat nebude.

"Myslím si, že Handicap se ještě zvedne a potvrdí vzrůstající formu. Podle mého názoru se na Ústí do konce dlouhodobé části ještě dotáhne."

Vzájemné zápasy:
Ostrava - Ústí n. L. 81:75, Ústí n. L. - Ostrava 90:69
Ústí n. L. - USK Praha 94:84, USK Praha - Ústí n. L. 74:76
Pardubice - Ústí n. L. 86:85, Ústí n. L. - Pardubice (28. 1.)
Sparta - Ústí n. L. 76:48, Ústí n. L. - Sparta (11. 2.)

Kdo bude šestý?

V dostizích za magickou šestou příčkou hraje důležitou roli nejen aktuální bodový zisk, ale i rozlosování. "Řekl bych, že z tohoto pohledu mají srovnatelné šance USK Praha a Pardubice. O něco lepší los však má Synthesia, která klidně může čtyřikrát vyhrát," myslí si Jaroslav Kovář.

Sparta a Ostrava útočí ze zadních pozic, ale role těchto dvou týmů je hodně obtížná. "Sparta by musela porazit alespoň jednoho ze silných soupeřů, tedy Prostějov, nebo Mlékárnu Kunín. A Ostrava? Její šance jsou minimální. Musela by zahrát na hranici svých možností a z pěti utkání čtyři vyhrát."

"Pro USK hovoří vynikající morálka týmu a "neumění" prohrávat. Velmi důležitý je i návrat Tomáše Hrubého," říká Zdeněk Janík. "Pardubice velmi získaly
pročistěním atmosféry v týmu a plusem je i příchod amerického rozehrávače Amese."

Kovář i Janík se nakonec shodli, že o šestou příčku si to rozdají USK Praha s Pardubicemi. "Rozhodnout může jejich vzájemný zápas v Praze. A když ne rozhodnout, tak aspoň hodně naznačit," míní oba experti.

Každý z nich se přitom přiklání k jinému týmu. "Asi bych tipoval, že to vyjde Pardubicím," uvedl Kovář. Janík naopak více věří vysokoškolákům. "Přece jen více favorizuji USK Praha, ale jen velmi těsně."

Rozlosování v posledních pěti kolech

(s tučně označenými soupeři hrají týmy ve své hale)

USK Praha - Handicap Brno, Pardubice, Nymburk, Děčín, Sparta Praha
Pardubice - Ústí n. L., USK Praha, Handicap Brno, Ostrava, Nymburk
Sparta Praha - Prostějov, Mlékárna Kunín, Sadská, Ústí n. L., USK Praha
Ostrava - A Plus ŽS Brno, Handicap Brno, Prostějov, Pardubice, Mlékárna Kunín
Ústí n. L. - Pardubice, Nymburk, Děčín, Sparta Praha, A Plus ŽS Brno

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Do Kladna se vrací odchovanec Redlich, v Liberci se rozloučili s McCoshenem

1. června 2024  11:14

Dvacetiletý hokejový útočník Sebastián Redlich se po třech sezonách ve Švédsku vrací do Česka a...

Závěr golfového US Open bez Kordové. Hvězda letošní sezony neprošla cutem

1. června 2024  10:59

Světová golfová jednička Nelly Kordová, která letos ovládla už šest turnajů LPGA, neprošla na...

Kdyby měl zbraň, tak se zastřelí. Jak McEnroe selhal a Lendl slavil průlom

1. června 2024  10:57

Paříž (Od našeho zpravodaje) Ve své knize tento zápas nazývá „nejhorší prohrou v životě“. A není těžké uhodnout, proč ho tak...

Jako derby vnímají baráž spíš v Táborsku, říká obránce Českých Budějovic Sladký

1. června 2024  10:19

Z tribuny sledoval vzájemnou bitvu dvou největších jihočeských celků, ve kterých strávil značnou...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...