Basketbalistky SK Noem Arch Brno.

Basketbalistky SK Noem Arch Brno. | foto: sknoemarch.cz

Basketbal jinak. Po ženské lize pokukuje další brněnský tým

  • 0
Hned čtvrtina týmů v dvanáctičlenné lize basketbalistek má brněnskou adresu. A číslo tři nemusí být konečné. Možná brzy přibude čtvrtý – SK Noem Arch Brno. Příběh ambiciózního celku se začal psát v létě, kdy prezident klubu Denis Bego odkoupil prvoligovou licenci od Krnova.

"Trénujeme od třetího září. Zatím herní projev není takový, jaký bychom si představovali, ale vyhráváme vůlí a srdíčkem," těší sedmadvacetiletého kouče rychle sestaveného týmu Viktora Průšu. Noem Arch je zatím po osmi odehraných prvoligových kolech na čtvrtém místě.

Cílem však je postup do nejvyšší ženské soutěže a nekončí jenom u toho. "Chceme vybudovat mládežnickou akademii a dělat basketbal v Brně jinak," tvrdí předseda klubu Petr Bažík. "Řada rodičů si nemůže dovolit vysoké členské příspěvky. My chceme dát šanci i těm sociálně slabším," doplňuje Bažík s tím, že financování klubu zajistí sponzoři.

Mimo to chce Noem Arch Brno do tří let bojovat o evropské poháry, vytvořit si základnu s vlastní halou a také chce změnit pohled na basketbal. "Chceme ze zápasů udělat podobnou show jako v Americe. Taky naše hráčky chceme zapojit do různých marketingových akcí sponzorů a společenského dění," uvedl viceprezident klubu Olin Fiala.

A kdo v nově vzniklém uskupení působí? "Většina našich hráček jsou studentky, které jsme doplnili hráčkami se zahraničními zkušenostmi," vysvětluje Bažík. Tým však posílil i o balkánské akvizice – srbskou reprezentantku Nevenu Saponjičovou, její krajanku Tamaru Bajičovou a Chorvatku Dinu Šesničovou.

A náladu v kabině si pochvalují i samy hráčky. "Ženské jsou s prominutím kačeny a pomlouvají se. Tady to tak nefunguje a jsme dobrá parta," říká kapitánka Martina Vyhňáková, bývalá rozehrávačka brněnského Imosu či Valosunu.

Tým, který domácí zápas hraje v hale v Kounicově ulici, se však potýká s administrativním problémem. V první lize můžou do zápasu zasáhnout pouze dvě zahraniční hráčky. Otázkou také zůstává, zda se ambiciózní projekt skutečně vydaří a zda Brno není ženským basketbalem přesyceno.

"Nejde nám o to házet někomu klacky pod nohy. Chtěly bychom, aby brněnské celky spolupracovaly. Chceme mladé hráčky udržet v Brně," nastiňuje Bažík. A když se nepovede letos postoupit? "Nevadí, máme mladé hráčky a pokusíme se o to příští rok," dodává předseda SK Noem Arch Brno.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž