Trumfy? Domácí prostředí a psychika

  14:17
Prostějov - Bitva o všechno. Tak by se dalo stručně charakterizovat zítřejší páté, rozhodující utkání semifinálové série mezi Prostějovem a Mlékárnou Kunín. Zatímco vítěz se bude radovat z postupu do vytouženého finále, na poraženého čeká boj o třetí místo. Oprava případného neúspěchu neexistuje. Stav série je 2:2, v sobotu se musí rozhodnout!

BK Prostějov - Mlékárna Kunín
(sobota 14. 5. v 18 hodin)

Průběžný stav série: 2 - 2

Tak teď už jde opravdu do tuhého. Zejména pro domácí. Zatímco novojičínští basketbalisté měli nůž na krku již od třetího utkání, neboť v sérii prohrávali 0:2 a každé další zaváhání by znamenalo konec finálového snu, jejich protivník mohl hrát mnohem uvolněněji. "Máme tři mečboly. Alespoň jeden chceme využít," znělo po druhém vítězném zápase z prostějovského tábora.

Jenže první dva pokusy favorizovaný tým lehkomyslně promarnil. Dvakrát prohrál dobře rozehrané utkání v prodloužení. Zítra má k dispozici poslední šanci, přitom jeho pracně vybojovaná psychologická výhoda je ta tam. Na oblíbenou formulku "Nemáme co ztratit" mohou v Prostějově zapomenout. Pokud by totiž prohráli a skvěle rozehranou partii ztratili, budou za hlupáky. Nebude je to svazovat?

"Je samozřejmě škoda, že jsme sérii nedotáhli k postupu dříve. Taková je však realita. Série prostě došla do vyrovnaného stavu 2:2 a my stále věříme, že se nám ji v domácím prostředí podaří rozhodnout v náš prospěch," uvedl Ladislav Zalužanský, asistent prostějovského trenéra Benáčka.

Ve čtvrtém utkání na palubovce Nového Jičína se zkušení basketbalisté Prostějova dopustili několika závažných taktických chyb. K těm nejvážnějším došlo v samotném závěru prodloužení, kdy nejprve nechali soupeře doskočit míč pod vlastním košem a poté jej Mlékárně Kunín znovu "darovali" při špatném vyhození z autu. Podle Zalužanského však trenéři svým podřízeným osudné chvíle nepřipomínali.

"K chybám v závěru předchozího zápasu došlo, ale kluci o nich sami dobře vědí. Ani jsme o nich nemuseli mluvit," přikývl Zalužanský. "Doufáme, že tentokrát se podobných zakolísání vyvarujeme."

Společným jmenovatelem předchozích dvou zápasů byly nejen porážky v prodloužení, ale i vyfaulování klíčového rozehrávače Petra Czudka těsně před koncem základní hrací doby. V Prostějově velice dobře vědí, že svého dirigenta potřebují na palubovce. O pátém střetnutí série playoff to platí dvojnásob.

"Je zajímavé, že Petr neměl s fauly v celé sezoně jakékoli problémy a najednou nedohrál dva zápasy po sobě," diví se Zalužanský. Prostějovští si bezprostředně po utkání na rozhodčí stěžovali. Výkon dvojice elitních tuzemských arbitrů Zachary s Dolinkem se jim pranic nepozdával. Teď to však chtějí hodit za hlavu a soustředí se na rozhodující bitvu.

"Jurečkovi nemůžeme vůbec nic vytýkat, ale je jasné, že Petr Czudek je mnohem zkušenějším hráčem a družstvo je na něj z průběhu sezony zvyklé. Proto bude důležité, aby nejen on, ale i ostatní hráči mohli dohrát zápas až do konce," vyjádřil se Zalužanský.

Výhodu dvou zápasů k dobru sice Prostějov ztratil, ovšem o jedno významné plus nepřišel. Páté utkání bude hrát v domácím prostředí. "Říká se, že v pátém utkání nebývá domácí hala rozhodující. Já si však myslím, že pro nás je mnohem lepší hrát ve své hale, než aby se rozhodující duel hrál v Novém Jičíně," dodal Zalužanský.

V Novém Jičíně panuje v těchto dnech velice dobrá nálada. Mlékárna Kunín se dokázala vyhrabat z pořádné šlamastyky a své snažení chce dotáhnout do úspěšného konce. "Domácí prostředí nebude rozhodovat. Spíše si myslím, že bude důležité, jak to jednotliví hráči zvládnou psychicky," předeslal Zdeněk Hummel, první muž novojičínské střídačky.

Psychickou výhodu má po dvou výhrách v prodloužení jeho tým. "Dostat se ze stavu 0:2 na 2:2 je v playoff vždycky velkou vzpruhou. Přesto pro mě soupeř zůstává favoritem. Rozhodovat budou maličkosti."

Oba trenéři mají k dispozici spoustu hráčů, kteří mají s těžkými zápasy bohaté zkušenosti. Na jedné straně to jsou Czudek, Stuchlý, Adžič, Bošnjak, Callahan či Lukjanec, v týmu Mlékárny Kunín pak Warrick, Howard, Šoška, Kovář i Pelikán.

"V obou týmech jsou natolik zkušení hráči, že by s nimi pátý semifinálový zápas neměl nijak zamávat," je přesvědčen Hummel. Spekulace o větší únavě a z ní plynoucího horšího fyzického stavu svých svěřenců rázně odmítá.

"Když jsme hráli dva pohárové zápasy krátce po sobě v Rusku a hned po návratu jsme se v Mattoni NBL utkali s Prostějovem a Nymburkem, podali jsme velice dobré výkony. Jedny z nejlepších v letošní sezoně. Našemu týmu podobné herní zatížení docela vyhovuje."

Kouč Mlékárny Kunín před pátým střetnutím zdůraznil, že jeho tým musí vylepšit především úspěšnost střelby. "Musíme zlepšit střelecké procento. Hlavně při trestných hodech," vyhlásil Hummel. To je podle něj jeden z prvotních předpokladů k úspěchu.

"Z naší strany bude dále velmi důležité, abychom si pohlídali soupeřův útočný doskok. Callahan, Palmer či Stuchlý jsou v této činnosti vynikající. Chodí nekompromisně doskakovat a tomu musíme zamezit."

Vyvrcholení semifinálové série je na programu již zítra v 18 hodin. Hummel věří, že bude k vidění opět velice atraktivní basketbal. "Jako v celé naší sérii. Diváci mohou vidět bezvadné zápasy, které jsou pro náš basketbal tou nejlepší reklamou."

Předchozí výsledky v sérii
BK Prostějov - Mlékárna Kunín 104:87 a 93:100 po prodloužení
Mlékárna Kunín - BK Prostějov 84:88 a 104:103 po prodloužení

Nejužitečnější hráči minulého utkání
Prostějov: Bošnjak 29, Stuchlý 28, Callahan 21
Mlékárna Kunín: Howard 29, Warrick 24, Šoška 23

Nejlepší střelci v sérii
Prostějov: Callahan 22,8 (91), Stuchlý 18,5 (74), Palmer 15,3 (61)
Mlékárna Kunín: Warrick 24,0 (96), Šoška 20,3 (81), Howard 18,3 (73)

Absence:
Prostějov: nikdo
Mlékárna Kunín: Štec a Hájek

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Hokej pod širým nebem v Praze. V prosinci se na Letné představí nejen Sparta

30. dubna 2024  15:40

Na pražské Letné se na začátku prosince odehrají dva zápasy hokejové extraligy pod širým nebem....

Hancko a Liverpool? Podle médií by měl přijít z Feynoordu s trenérem Slotem

30. dubna 2024  15:40

Fotbalista Dávid Hancko by se podle britských médií mohl v létě stát posilou Liverpoolu. Bývalý...

Buď Španělsko, nebo Polsko. Tenistky znají soupeře pro čtvrtfinále B. J. King Cupu

30. dubna 2024  14:46,  aktualizováno  15:29

České tenistky nastoupí ve čtvrtfinále turnaje o Pohár Billie Jean Kingové buď proti domácím...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...