Třetí semifinále už může rozhodnout

  16:59
Praha - Necelý týden měly čtyři semifinalisté basketbalového play off na načerpání nových sil, ponaučení z chyb či udržení motivace. Přípravy už ale rychle vrcholí, třetí semifinále, které může rozhodnout o finalistech letošního ročníku, se nemilosrdně přiblížilo. Předzápasové karty jsou rozdány naprosto jasně. USK i Opava si podržely domácí neporazitelnost, vedou 2:0 na zápasy a na palubovce soupeře se teď pokusí vyválčit poslední bitvu. Pevnosti Kunína a BVV Brno ale bývají vyhlášeny jako nedobytné. "Naše hala je pro nás velice důležitý faktor. Jsme si ní adekvátně sžití. Když ještě přijde dostatek fanoušků, pro USK to bude hodně těžké," hlásí brněnský pivot Aleš Kočvara. "Máme na ně a dvakrát doma vyhrajeme," věří svému celku Juraj Žuffa, lodivod Kunína.

Kunínské neodrazuje ani nepříznivá bilance z tohoto roku, ve které Slezané vedou výrazným rozdílem 6:1. Podle trenéra Žuffy nevězí prohry v psychice týmu, ale v oběktivních příčinách v daných zápasech. "První utkání už jsme měli jasně vyhrané, ale na konci jsme si ho svou vlastní blbostí prohráli. V tom druhém jsme postrádali až příliš zraněných hráčů," popsal trochu svérázně.

Zdravotní situace se v Novém Jičíně před třetím semifinále nijak výrazně nezměnila. V Kuníně ale moc dobře vědí, jak důležité střetnutí je čeká, nic jiného než vítězství tentokrát neberou. "Sice nás zranění limitují, ale Navrátilova achillovka už je lepší a do zápasu možná nakoukne i Šebek. Nesmíme už se na nic vymlouvat, musíme hrát," zdůrazňuje Žuffa.

Stejně to vidí i jeho opavský protějšek František Rón. "Máme nějaké drobné šrámy. Ale hrajeme v play off a tam se za větší zranění bere jen když hráči chybí noha," podotýká s nadsázkou. Zprávy o nasazení podkošové opory Jiřího Trnky se ale i tak zdají být předčasné. "Možná si oblékne dres a ukáže se v šatně, ale na hřišti ho v něm nikdo neuvidí," vysvětluje Rón. V Opavě se proto zaobírají hlavně tím, aby jejich cesta bez porážky nestoupla hráčům do hlavy. I před třetím zápasem je musí dostatečně motivovat. "Je potřeba jim připomenout, že série ještě zdaleka není rozhodnutá a že jsme s Kunínem odehráli mnoho vyrovnaných utkání. Bylo by velice nezodpovědné zápas podcenit," říká trenér opavských basketbalistů.

Zároveň si ale pochvaloval přístup všech hráčů k přípravě, na všech je vidět odhodlání k třetímu důležitému kroku. "V sobotu trénovali individuálně, v neděli měli volno a včera na tréninku šli do všeho s chutí a plně koncentrovaní. A tak to má být," lebedil si Rón. Kunínský trenér Žuffa byl mu ale jeho pohodu ve středu rád narušil. "Pohlídáme Stuchlého a Klapetka a dvakrát doma uspějeme. Hráče k tomu vedu, všichni tomu věří," říká kunínský kouč.

Po posledním dvojzápase se v některých periodikách objevily stížností obou trenérů na způsoby rozhodování rozhodčích. Opavský trenér Rón ale tyto informace dementuje a i v dalších zápasech se s kritikou nechce obracet na arbitry. "Tím se nechci zaobírat, hlavní je výkon našeho týmů," říká. Ani trenér Žuffa se rozhodcovskému stylu nebude předem nijak přizpůsobovat. "Jsme připravení na tvrdý boj a to, co nám rozhodčí dovolí, budeme hrát."

BVV Brno - USK
Ve stejné situaci jako Opava je i loňský mistr USK Praha. Jediný rozdíl je v tom, že na palubovce BVV Brno vyhrál za poslední dva roky jen jednou, v ostatních utkáních odjel pokaždé poražen. "Určitě to bude mnohem těžší. Je pravda, že družstva už se vzájemně nemohou nijak zvlášť překvapit, a o to větší roli sehraje právě přítomnost brněnských fanoušků a domácí prostředí vůbec," prohlásil tiskový mluvčí USK Petr Kovář.

Magičnost brněnské haly není podle hráče BVV Aleše Kočvary nijak výjimečná. "Prostě ji dobře známe. Vyhovuje nám ten malý prostor za lajnami, máme tu sílu," připomíná. K tomu, aby Brno mohlo uspět, je ale podle něj potřeba hlavně jiná věc. "Víc hráčů se musí střelecky chytit. V prvních zápasech to byl pokaždé jen jeden a to je málo," dodává.

Žádné rady strašího pro mladý brněnský tým ale zkušený Kočvara nechystá. "Na to jak sjou mladí, jsou dost draví. Já bych se spíš měl učit od nich, jsou to profící," chválí své spoluhráče, které před zápasem v Brně znovu upozorní snad jen na jediného hráče. "Venca Hrubý je rozhodující faktor. Vždycky v play off prostě umí zahrát."

Pražský soupeř odcestuje do Brna s vědomím, že vedení 2:0 na zápasy ještě nedává jistotu postupu. "Rádi bychom tentokrát rozhodli už v Brně, loňský rok byl ponaučením," připomněl mluvčí klubu Petr Kovář rok staré semifinále, v němž Pražané stejně rozehranou sérii dotáhli do úspěšného konce až v pátém zápase.

"Rozhodujícím momentem v náš prospěch by mohla být kondice, trpělivý výkon by měl přinést ovoce," věřil Kovář. Trenér Milan Šedivý stále nemůže počítat s Peleškou a Přibylem, k tomu má potíže s břišním svalstvem Bačurin.

Program semifinále:
středa 25.4.
Kunín - Opava 17:00
BVV Brno - USK 17:00

čtvrtek 26.4.
Kunín - Opava 17:00
BVV Brno - USK 17:00

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Rangers slaví rychlý postup, nakročeno mají i Colorado s Vancouverem

29. dubna 2024  6:19,  aktualizováno  6:38

Aktualizujeme Hokejisté Rangers se stali prvním postupujícím celkem do druhého kola play off NHL poté, co...

Třetí titul v řadě pro Andělovou, tentokrát sebrala ten český

29. dubna 2024  5:58

Třetí titul za sebou oslavila basketbalistka Gabriela Andělová. Po dvou na Slovensku s týmem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...