Tomáš Satoranský (vlevo) z Washingtonu bráněný Evanem Turnerem z Portlandu.

Tomáš Satoranský (vlevo) z Washingtonu bráněný Evanem Turnerem z Portlandu. | foto: AP

Satoranský vylepšil sezonní maxima, Washington prohrál a ztratil hvězdu

  • 25
Tomáš Satoranský si v nedělním duelu NBA vylepšil sezonní maxima, avšak basketbalovému Washingtonu tím pomohl pouze ke zmírnění domácí porážky 109:119. Český rozehrávač má za sebou takřka 19 minut, během kterých stihl 10 bodů i sedm asistencí, doplnil je o dva doskoky a jeden zisk.

Washington si v říjnu dojel do Portlandu pro výhru, vůbec první v sezoně, o měsíc později mu to však celek ze státu Oregon vrátil. Blazers na soupeřově hřišti dominovali, rychle si vybudovali dvacetibodový náskok.

Sestava náhradníků v čele s Kellym Oubrem Jr. sice domácím pomohla zpátky do zápasu, ale přelom poločasů zase patřil hostům, kteří se ke konci třetí části dostali do vedení až o 29 bodů. V následujících minutách šlo už spíš jen o výši prohry.

Sedmadvacetiletý Satoranský byl už u washingtonského náporu ve druhé čtvrtce, od závěru třetí čtvrtiny pak z palubovky neslezl. Nejprve zapisoval asistence, pak i body, než se ve čtvrté části dostal do problémů s fauly a následně poprvé v sezoně minul trestný hod. Washington ztrátu na Portland mazal, 51 sekund před koncem stáhl na 107:115, jenže pak úspěšnými šestkami definitivně zlomil odpor domácích Damian Lillard. 

„Musíme hrát daleko lépe. Hlavně s větším nadšením a musíme ze sebe vydat ještě víc energie. Je to trapné,“ zlobil se šéf washingtonské lavičky Scott Brooks, jenž naopak chválil náhradníky. „Viděli jste, co se stalo? Střídající hráči hráli s chutí, zápalem. Takhle to má vypadat. Zaslouží si hrát víc a taky budou,“ dodal. 

Wizards utrpěli druhou porážku za sebou a s bilancí pěti výher a 11 proher zůstávají ve spodní polovině tabulky Východní konference. 

Washingtonskou bídu nedělního večera ještě podpořilo zranění hvězdného pivota Dwighta Howarda. Ten si poškodil dolní partie zad a obnovil si problém, který ho připravil o prvních sedm zápasů tohoto ročníku. Po sedmi odehraných minutách musela někdejší jednička draftu odstoupit.

Nejlepším střelcem Wizards byl John Wall s 24 body, Kelly Oubre připojil 19 bodů. Bradley Beal zvládl jen 12 bodů. Jeff Green připojil k sedmi bodům 13 doskoků.

Satoranský proměnil čtyři z pěti střeleckých pokusů z pole, za tři body byl při jednom pokusu stoprocentní. Zatímco celá základní sestava Wizards měla ve statistice +/- účasti na palubovce minus 15 či ještě horší čísla, pražský rodák vůbec nejvyšší z týmu (+22).

Sestřih ze zápasu Washington - Portland:

Hvězdou zápasu však byl portlandský Damian Lillard, který nastřílel 40 bodů, přidal šest doskoků a pět asistencí. C. J. McCollum zvládl 25 bodů a sedm doskoků; Jusuf Nurkič 13 bodů, 14 doskoků a osm asistencí, v poslední kategorii si vyrovnal osobní rekord. 

LeBron James zavítal s LA Lakers poprvé a naposledy v tomto ročníku na palubovku Miami, se kterým slavil dva tituly NBA. A předvedl se skvěle, nastřílel totiž svůj sezonní rekord 51 bodů, když proměnil 19 z 31 pokusů (trojky 6/8). Už po první čtvrtině měl na kontě 19 bodů s při osmdesátiprocentní střelecké úspěšnosti. K vítězství 113:97 pomohl také osm doskoky.

Třiatřicetiletý James překonal padesátibodovou hranici v základní části NBA už podvanácté. Večer završil trojkou v posledních sekundách, jak ho k tomu vyhecoval spoluhráč Lance Stephenson. Slavil díky tomu první výhru v Miami od roku 2014, kdy Heat opustil. 

Lakers v zápase ani jednou neprohrávali a jejich vedení se vyšplhalo až na 21 bodů, Kentavious Caldwell-Pope se připomněl 19 body, Kyle Kuzma zapsal 15 bodů a Brandon Ingram se dostal na 13 bodů, spotřeboval však 15 pokusů.

LeBron James na palubovce Miami:

Dwyane Wade i tento zápas vynechal kvůli narození dcery, chyběl i Goran Dragič, který má potíže s kolenem. Nejlepším střelcem Heat se stal Wayne Ellington s 19 body, Tyler Johnson připojil 17 bodů. 

Na 17 bodů se dostal také nejlepší střelec týmu Josh Richardson - a mohlo jich být ještě víc, kdyby se v poslední čtvrtině nenechal vyloučit za vhození své boty mezi diváky. Richardson tím protestoval proti rozhodčím, ale vyprotestoval si pouze tresty, pokuta bezpochyby přiletí zpět.

Golden State neuspěli ani v hale třetího texaského klubu, v San Antoniu prohráli 92:104. Warriors do sezony vstoupili bilanci 10-1, ale od té doby prohráli pětkrát ze sedmi utkání. Také proti Spurs se nedokázali vyrovnat s absencemi Stephena Curryho a Draymonda Greena.

Pivot texaského celku LaMarcus Aldridge si nedělní klání podmanil 24 body a 18 doskoky. Sérii tří nezdarů pomohli ukončit další zkušení borci: DeMar DeRozan připojil 20 bodů, devět asistencí a šest doskoků, Rudy Gay 19 bodů.

Warriors nespasil ani Kevin Durant (26 bodů, 10 doskoků a šest asistencí), ani Klay Thompson (25 bodů). Quinn Cook připojil z pozice rozehrávače 16 bodů a osm doskoků.

Sestřih ze zápasu San Antonio - Golden State:

Španělský pivot Marc Gasol řídil triumf Memphisu nad Minnesotou 100:87, když se postaral o 26 bodů a 13 doskoků. Mike Conley připojil 18 bodů a osm asistencí a nováček Jaren Jackson Jr. se dostal na 13 bodů.

Domácí Timberwolves si připsali první porážku od odchodu Jimmyho Butlera, předchozí tři zápasy jim vyšly. Jejich nejlepším střelcem byl Derrick Rose s 18 body, Karl-Anthony Towns zařídil 15 bodů a 20 doskoků. Robert Covington zvládl 15 bodů, Dario Šarič i Andrew Wiggins 14 bodů.

Orlando patří k největším překvapením sezony, s New Yorkem si poradilo 131:117 a slaví třetí výhru za sebou a sedmou z posledních devíti utkání. A velký nástup Magic se postaral Aaron Gordon, když v první čtvrtině zaznamenal 20 ze svých 31 bodů. 

Černohorský pivot Nikola Vučevič znovu útočil na triple double, k 28 bodům a 10 doskokům přidal devět asistencí. Evan Fournier se postaral o 19 bodů, mladík Jonathan Isaac o 16 bodů. Jejich tým poprvé ve své třicetileté historii nastřílel dvakrát za sebou 130 a více bodů, před Knicks se jejich obětmi stali Lakers. 

New York před pátou porážkou v řadě neuchránilo ani 32 bodů od Tima Hardawaye Jr. a 31 bodů od Treye Burka. Enes Kanter připojil 21 bodů a 19 doskoků.

Výsledky NBA

Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 87:100
Miami Heat - LA Lakers 97:113
San Antonio Spurs - Golden State Warriors 104:92
Washington Wizards - Portland Trail Blazers 109:119 (domácí Satoranský 10 bodů, 7 asistencí a 2 doskoky)
Orlando Magic - New York Knicks 131:117

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž