Tomáš Satoranský na tiskové konferenci v dubnu 2019 po třetí sezoně v NBA

Tomáš Satoranský na tiskové konferenci v dubnu 2019 po třetí sezoně v NBA | foto: David Šváb

Boston, Lakers, Dallas. Satoranskému se kupí nabídky a den D se blíží

  • 43
První krok k tomu, aby Česko dál mělo basketbalistu v NBA, už byl učiněn. Tomáš Satoranský obdržel od svého dosavadního zaměstnavatele Washington Wizards takzvanou kvalifikační nabídku, což je návrh smlouvy vycházející z předchozího kontraktu, pozice na draftu i minutového vytížení.

Činí přesně 3 911 484 dolarů a ukazuje, oč v tomto případě jde - přestože se v korunách částka blíží 90 milionům, jedná se de facto o drobné, o ryze formální tah.

Satoranský by totiž měl dostat mnohem víc. A za pár desítek hodin se ukáže, o kolik.

O půlnoci z neděle na pondělí otevírá slavná liga trh a rozhodně na něm bude koho vybírat. Kluby může změnit dvě stě basketbalistů!

Tím, že Satoranský od Wizards dostal oficiální nabídku, se zařadí mezi chráněné volné hráče. To znamená, že pokud jej Washington bude chtít udržet, stačí mu „jen“ dorovnat do tří dnů sumu, kterou budou případně nabízet jiné kluby.

A ony budou.

Zdá se to být prakticky jisté.

Satoranský má za sebou třetí rok v NBA, v němž jednoznačně ukázal, že na soutěž má. Jeho výkonům odpovídají rostoucí spekulace ze zámoří, podle NBC se o něj zajímají Dallas Mavericks, Indiana Pacers, Orlando Magic a Boston Celtics, dokonce zazněla i varianta v podobě slovutných Los Angeles Lakers.

Nemusí to znamenat, že právě sem zamíří. Slovy klasika: slibem neurazíte.

„Odteď až do začátku jednání přijde spousta fám a ‚zaručených‘ informací,“ říkal už na konci dubna jeho agent Phillip Parun.

Striktní pravidla NBA neumožňují oslovovat ty, co jsou stále pod smlouvou, a tak se vše děje v neoficiální rovině.

Oťukávání míří do všech stran, protože nikdy nevíte, kdo se bude hodit.

Satoranského příklad je výmluvný: pro mnoho týmů může mít cenu, přesto se jeho osud bude odvíjet od celkového dění na trhu. Sedmadvacetiletý Čech nebude patřit k těm, po nichž se kluby vrhnou s lačností supů, měl by být - což je poklona, nikoli pochvala - spíše vhodným střípkem do mozaiky.

Tomáš Satoranský (vpravo) a jeho agent Phillip Parun

Možná výše jeho nové smlouvy osciluje v zámořských médiích od šesti k deseti milionům dolarů, dvojnásobek kvalifikační nabídky zní reálně. Stávající návrh Wizards proto pro něj nemá význam podepisovat.

Ve Washingtonu po zpackané sezoně navíc vládne dílčí chaos. Majitel Ted Leonsis ani s blížícím se startem obchodování s volnými hráči nejmenoval oficiálního generálního manažera, funkci zastává jako provizorní GM Tommy Sheppard. Tedy muž, který vždy stál za Satoranským a toužil kádr Wizards zpestřovat cizinci... Je tím pádem zplnomocněný zacílit na svého českého oblíbence a podstrčit mu tučný šek? Je vůbec setrvání Satoranského na seznamu priorit?

Tyto otázky začnou po měsících dohadů a nejistoty od startu příštího týdne konečně dostávat odpovědi. Jediný český zástupce mezi basketbalovou šlechtou by na tom neměl tratit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž