Starosta oblékne dres francouzského mistra

  16:59
Praha - Na prestižní Euroligu se může těšit český reprezentační pivot Ondřej Starosta. Dnes totiž podepsal smlouvu s mistrem Francie, týmem Štrasburku! "Chtěl jsem hlavně působit v družstvu, které bude hrát evropský pohár. Euroliga je trochu nad plán, ale samozřejmě je to příjemné," pousmál se spokojený basketbalista.

Ondřej Starosta má sice po sezoně, nicméně dosud si příliš neodpočinul. Sotva se vrátil z týdenního pobytu v USA, kde se v minulých dnech zúčastnil náročného tréninkového kempu, okamžitě jeho mysl zaplavily myšlenky na nové angažmá. Zájem o služby 216 cm vysokého podkošového hráče mělo hned několik klubů. Nebylo divu, vždyť Starosta zažil ve Francii parádní sezonu, byť jeho bývalý klub nakonec sestoupil. Odměnou za jeho vysoce kvalitní výkony je přestup do elitního týmu tamní nejvyšší soutěže zvané ProA.

Euroliga? Skvělá zpráva!

"V kontaktu se zástupci Štrasburku jsem byl už dlouho. Pro tento krok jsem se rozhodl ještě před tím, než vyhráli ligu. Nyní se jen dolaďovaly podrobnosti a dnes jsem podepsal kontrakt," upřesnil Starosta. Fakt, že se stal součástí kádru mistra ProA a bude mít možnost zahrát si Euroligu samozřejmě přivítal.

"Je to pro mě skvělá zpráva! Díky tomu, že Štrasburg vyhrál domácí ligovou soutěž, je to samozřejmě ještě mnohem lepší. Budeme hrát Euroligu a ta je pro mě obrovskou příležitostí," netají náš reprezentant.

Štrasburg vstupoval do playoff ze třetí pozice s bilancí 24 výher a 10 porážek. O jeden vyhraný zápas více měly na kontě týmy Lyonu a Le Mans, ani jeden z nich však překvapivě na finále nedosáhl. Všem vypálil rybník právě Starostův nový tým a především největší senzace vyřazovacích bojů, basketbalisté Nancy. Ti došli z osmé pozice naprosto nečekaně až do finále.

Štrasburg si ve čtvrtfinále poradil s Pau-Orthez, v semifinále vyřadil Lyon a v boji o titul přehrál již zmíněné Nancy. Co ví Starosta o svém novém klubu? "Především to, že má trochu specifického trenéra. Hodně rozděluje čas mezi devět až deset hráčů," upozorňuje na Erica Girarda.

Žádnými obavami z toho, že by se nemusel příliš dostávat na palubovku, však rozhodně netrpí. "S trenérem jsem několikrát mluvil, sám o mě projevil zájem. Dosud v týmu neměl klasického vysokého podkošového hráče a říkal, že především pro Euroligu ho potřebuje. Na svou roli v týmu jsem se jej ptal a potvrdil mi, že se mnou určitě počítá. Své minuty bezpochyby dostanu."

Navíc se Starosta může těšit i na kvalitní trénink. Jeho nový kouč mu v něm přislíbil zvýšenou péči. "Chce se mnou hodně pracovat. Zaměří se především na střelbu včetně střelby ze střední a delší vzdálenosti, kterou mi většinou trenéři spíše zakazovali." O skutečném zájmu o Starostovy služby svědčí i to, že se trenér hodlá přijet na svého pivota osobně podívat. "Chce přijet na utkání reprezentace." 

Mezi kluby, které Ondřeje Starostu oslovily a chtěly jej získat do svého kádru, byl i tuzemský mistr ČEZ Basketball Nymburk. "Zajímal se o mne, ale já jsem chtěl i nadále působit v zahraničí," dává Starosta jasně najevo, které nabídky preferoval.

"Měl jsem dobrou sezonu a kontakty jsem měl například ze Španělska či Itálie. Jednání Štrasburku však bylo nejkonkrétnější, navíc mám ve Francii vypracovanou svou pozici a vím, jak to tam funguje. Dobře mě zná i trenér a tak doufám, že vše klapne a vyjde to." 

Na Letní ligu do San Antonia

Nadcházející sezona bude pro šestadvacetiletého hráče další cennou zkušeností. Těch sbírá v těchto dnech opravdu požehnaně. Do stejné kolonky lze zařadit i právě skončený tréninkový kemp, který Starosta absolvoval v USA. "Bylo to těžké, ale jde o zajímavou zkušenost," potvrdil předchozí slova.

Kemp absolvoval v San Antoniu, kde právě vrcholila slovutná NBA. "Myslel jsem si, že na kempu bude více hráčů z Evropy. Nečekal jsem, že bude na hřišti čtrnáct Američanů a já," usmál se při vzpomínce na několik dní starý tréninkový dril. "Bylo to unikátní a zároveň velice tvrdé. Opravdu šlo o kontakt s čistým americkým basketbalem."

Jak Starosta v porovnání se svými soky obstál? "Mám trochu smíšené pocity, samozřejmě to mohlo být lepší," přiznal sympaticky. "Přesto jsem přesvědčen, že jsem předvedl některé dobré věci. Trenéři říkali, že jsem se jim líbil a že mají zájem, abych za San Antonio hrál Letní ligu. Navíc chtějí, abych přijel dříve a pořádně se aklimatizoval."

Jak probíhaly samotné tréninky? Toho, kdo sleduje zámořský basketbal, Starostova informace nepřekvapí. "Z poloviny šlo vlastně o drily," říká nová štrasburská akvizice. "Byli jsme rozděleni na malé a velké hráče a když skončily drily, vytvořily se tři pětky a hráli jsme mezi sebou."

Cíl byl pro všech patnáct hráčů stejný: svou hrou se pokusit zaujmout přítomné pozorovatele. "Šlo o to se ukázat," přikyvuje Starosta. "I když tu nebyli přímo trenéři San Antonia, bylo na trénincích mnoho manažerů a pro trenéry se veškerá naše činnost natáčela."

Ač je Ondřej Starosta počínaje dnešním dnem hráčem Štrasburku, v létě jej čeká ještě jedna zaoceánská mise. V dresu San Antonia bude hrát ostře sledovanou Letní ligu. "Poletím přibližně v polovině července," upřesňuje čas svého dalšího pokusu o proniknutí mezi zámořskou smetánku.

Pokud by svými výkony v USA zaujal a naskytla se mu šance proniknout do nejslavnější basketbalové soutěže na světě, v cestě za splněním snu mnoha hráčů mu navzdory "čerstvému" podpisu kontraktu se Štrasburkem nebude stát vůbec nic. "Ve smlouvě je totiž i klauzule o NBA. Kdyby se náhodou v tomto směru něco stalo, kontrakt ve Štrasburku končí," dodal Starosta. 

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Jsem rychlejší než dřív. Hirt myslí na Giru i na boj o celkové pořadí

3. května 2024

Premium Ve středu odcestoval do Turína, odkud se zítra vydá na trať svého nejoblíbenějšího i...

Lehečka postoupil v Madridu do semifinále, zraněný Medveděv vzdal

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  23:55

Jakmile stvrdil zisk prvního setu poměrem 6:4, jeho soupeř mu oznámil, že kvůli zranění třísla...

Přemožitel Plzně Fiorentina první semifinále Konferenční ligy vyhrála

2. května 2024  23:46,  aktualizováno  23:50

Fotbalisté Fiorentiny v úvodním semifinále Evropské konferenční ligy porazili Bruggy 3:2, hosté...

Semifinále Evropské ligy: Leverkusen s Kovářem v brance vyhrál v Římě 2:0

2. května 2024  20:49,  aktualizováno  23:23

Fotbalisté Leverkusenu s brankářem Matějem Kovářem zvítězili v úvodním semifinále Evropské ligy na...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...