Tomáš Satoranský v barvách českého národního týmu.

Tomáš Satoranský v barvách českého národního týmu. | foto: AP

Satoranský táhne Barcelonu: Dostávám víc minut i větší zodpovědnost

  • 0
Takto hraje lídr: 13 bodů a z nich tři trojky, navrch 4 doskoky a 4 asistence. České basketbalové eso Tomáš Satoranský si zvyká na to, že má v Barceloně při zranění druhého rozehrávače španělského velkoklubu ještě výraznější roli. Naposledy to potvrdil při důležité euroligové výhře nad ruským celkem Chimki Moskva.

Rok 2015 byl pro nejtalentovanějšího českého basketbalistu povedený: kromě toho, že s národním týmem dobyl na evropském šampionátu možnost zahrát si v kvalifikaci o olympiádu, se prosadil mezi důležité tváře Barcelony.

A rok 2016 začíná ještě výrazněji. Katalánský sportovní gigant totiž postrádá jeho hlavního konkurenta na rozehrávce, zkušeného Carlose Arroya. A tak je 24letý Čech momentálně na tomto postu jasnou jedničkou.

„Dostávám mnohem víc minut a mám větší zodpovědnost, což se na začátku zranění Carlose dalo čekat,“ řekl Satoranský. „Zatím ho na rozehrávce výborně zastupuje i Pau Ribas, který je z minulých let zvyklý hrát na této pozici. Celému týmu se v zápasech i bez Carlose dařilo, až na utkání na Olympiakosu.“

Tomáš Satoranský (vpravo) z Barcelony před euroligovým utkáním v Zieloné Góře.

V Řecku zahájila Barcelona v Eurolize fázi Top 16 porážkou, proto ve čtvrtek doma potřebovala zdolat silný ruský celek Chimki Moskva. To, že se tak stalo, „jde“ i za Satoranským, jenž byl podle statistik druhým nejužitečnějším hráčem vítězů a proměnil mimo jiné tři trojkové pokusy ze čtyř - to je pro Satoranského v probíhající euroligové sezoně novým maximem.

„Moc mě nepřekvapilo, že mi po první trojce nechali místo ještě na dvě další. Poslední dobou se mi totiž střelecky moc nedařilo, tak to asi viděli na skautingu,“ řekl Satoranský po triumfu 87:70. „Tento týden jsem střelbu hodně trénoval - přineslo to své ovoce. Po první trojce jsem si věřil na druhou i na třetí. Jsem rád, že to tam spadlo. Byly důležité, protože Chimki se začalo přibližovat, my jsme v obraně nehráli tak dobře jako v první půli... Díky trojkám jsme zase odskočili.“

Satoranský tak plní důvěru, jež je mu v Barceloně svěřena. A vyhlíží příští duely.

„Čekají nás dva těžké týdny, během nichž odehrajeme čtyři venkovní zápasy – dva v Eurolize a dva v ACB. Carlos (Arroyo) nám bude hodně chybět, protože je důležitý pro organizaci útoku. Budeme ale dělat vše pro to, aby nebylo vidět, že nehraje,“ prohlásil Satoranský. On sám v tom bude mít výraznou roli.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž