Jiří Welsch (vpravo) v zápase s Montepaschi Siena. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Výkop jako od Petra Čecha. Výhru nad Sienou oslavil Welsch fotbalově

  • 0
Byl poslední, kdo sevřel při dramatické koncovce míč v rukou. A pak ho vykopl vysoko ke stropu pardubické ČEZ areny, jako když fotbalový gólman vykopává z ruky od své branky. Nymburk v osmifinálové skupině Eurocupu porazil italskou Sienu 78:75 a zkušený Jiří Welsch oslavil cenné vítězství opravdu netradičně.

"Byla to bezprostřední reakce, nikdy předtím jsem nic takového neudělal, ani nevím, co mě to napadlo," usmíval se Jiří Welsch. "Byl jsem docela překvapenej, jak vysoko balon doletěl."

Takže jste ten balon nakopl z obrovského nadšení?
Určitě, vždyť jsme porazili euroligový tým. Siena v poslední době vládne Itálii, získala sedm nebo osm titulů, dostala se i do Final Four Euroligy. Je jedno, jaká jména za ni teď hrají nebo nehrají, prostě jsme porazili velký tým. Byla to úleva, tohle je určitě jedno z nejcennějších vítězství v historii nymburského klubu.

Poslední minuta byla hodně dlouhá a vypjatá...
Byla to taktická koncovka. Nám nahrávalo, že jsme měli pouze jeden týmový faul. Takže jsme je mohli zastavit i nedovoleně a oni vyhazovali jen ze strany. Snažili jsme se při tom i natáhnout čas a zvládli jsme to výborně.

Rozhodovaly i trestné hody, které se Nymburku v poslední době ne vždy daří. Tentokrát byly brilantní.
To bylo klíčové. Dva házel Rado Rančík a to je muž ocelových nervů, navíc má úspěšnost šestek na devadesáti procentech. Tomu jsme věřili. Vlado Ilievski to měl těžší, musel se trefit čtyřikrát a jednou to od něj byla celkem gymnastika. Zvládl to výborně, klobouk dolů.

Ilevski tam měl i jeden kuriózní moment, kdy si dal vlastní koš.
Tak u toho jsem byl. Skákali jsme tam spolu. Říkal jsem si, má lepší pozici, pustím mu to. On do míče pinknul a balon skončil v našem koši. To bylo opravdu až vtipné.

Za týden vás čeká Chimki Moskva, které ve druhém utkání skupiny převálcovalo izraelskou Haifu o čtyřicet bodů. Budí respekt?
Pro mě bylo překvapením už to, že se Chimki na startu sezony neprobojovalo z kvalifikace do Euroligy. Je to silný tým, stačí se podívat na jejich výsledky, porazili i CSKA Moskva. Jako některé týmy včetně Sieny spadly po základních skupinách Euroligy do Eurocupu, u Chimki to vidím opačně. Hraje Eurocup, ale má euroligovou kvalitu.

Nicméně Nymburk je poměrně nedávno porazil a vy jste byl u toho, ačkoliv jste ještě dres českého mistra neoblékal.
Já tehdy viděl utkání na vlastní oči z tribuny, jako hráč belgického Charleroi jsem sledoval potenciálního soupeře pro finále kvalifikace o Euroligu. Chimki, to byl tehdy zcela jiný tým a asi tam z jejich strany došlo k určitému podcenění. Pro nás by bylo příjemné, kdyby se to opakovalo i nyní, ale spíš si myslím, že si na podobnou chybu dají pozor.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž