Momentka z duelu Pardubice (v bílém) - Opava.

Momentka z duelu Pardubice (v bílém) - Opava. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Že jsme samí Češi, je naše výhoda, je přesvědčený opavský Vlček

  • 0
Opavští basketbalisté si oproti minulému roku o jednu příčku pohoršili. Jak v základní části, kdy byli pátí, tak v play-off, v němž skončili čtvrtí. Přesto je opavský křídelník Kryštof Vlček přesvědčený, že sezona byla úspěšná.

„Někdo může říct, že vzhledem k tomu poklesu byla pro nás liga docela neúspěšná, ale znovu jsme se dostali mezi nejlepší čtyři celky, a to je úspěch,“ řekl opavský křídelník Kryštof Vlček.

A úspěch to je i vzhledem k tomu, že v kádru nemáte žádné cizince, že?
Ano. Navíc jsme snad jediní, kteří se před sezonou v podstatě vůbec neposílili. Přišli sice Lyčka a Bujnoch, ale ti zatím nebyli v základní rotaci hráčů. K tomu se zranil Láďa Sokolovský a měli jsme spoustu dalších zranění. Na to, jaké jsme měli trable, byla sezona velice úspěšná.

Je pro vás těžké vyrovnávat se s tím, že nemáte v kádru cizince, přičemž vaši soupeři na ně až na výjimky spoléhají?
My z toho děláme výhodu. Jsme týmovější, více si sedneme v kabině. Týmy musejí mít na zahraniční hráče hodně velké štěstí, když je vybírají. Nejde jen o to, jaký je kdo na hřišti, ale i jakou má povahu. Když hrajete čtyřicet dva zápasů v sezoně, je jasné, že někdy jste výše, jindy níže, a že přijde i nějaká deka. A když pak tým nefunguje, nedělá to dobrotu.

V základní části jste hodně spoléhali na tříbodové střely, jenže v play-off vám už tolik nešly. Měli jste úspěšnost 29,5 procenta.
To je pravda. Celé play-off jsme se s trojkami trápili. Přitom před rokem nám právě tříbodové střely vyhrály bronz.

Proč vám tentokrát nevycházely?
Možná se soupeři na naši střelbu z dálky už hodně připravují. K tomu je v play-off větší nervozita. Když prohrajete v základní části, tak máte dalších třeba třicet utkání před sebou a můžete nevydařený zápas odčinit. Jenže v play-off prohrajete třikrát a místo basketu můžete jít chytat ryby.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž