Prostějov možná nasadí Bošnjaka

  10:30
Praha - S novou atraktivní posilou, pivotmanem Marijo Bošnjakem, se možná představí nováček z Prostějova na palubovce brněnských Houserů v 18. kole Mattoni NBL. Trenéři se však musejí rozhodnout, kdo ze zahraničních hráčů zůstane pouze v civilu, neboť jich mají v Prostějově přebytek a je možné, že role diváka připadně právě Bošnjakovi. V dalších zápasech se Děčín podruhé během tří dnů střetne se Spartou, Mlékárna Kunín hostí Ústí, poslední Opava změří síly s prvním Nymburkem, USK přivítá A Plus Brno a Ostrava se střetne s Pardubicemi.

Houseři Brno – BK Prostějov
(první vzájemný zápas 80:99)

Brněnští basketbalisté ještě nevzdali boj o šestou příčku, i když pět kol před koncem základní části na ni ztrácejí dva body. Po pondělním pohárovém duelu s Nymburkem je zítra čeká střetnutí s dalším špičkovým týmem Mattoni NBL, ambiciózním nováčkem z Prostějova, kterému se zatím daří a ve své premiérové sezoně mezi tuzemskou elitou se podle očekávání pere o nejvyšší příčky.

"Věříme, že pokud nenecháme soupeře rozehrát a podaří se nám jej agresivní obranou co nejvíce přibrzdit, můžeme hrát s Prostějovem vyrovnaný zápas a pomýšlet na vítězství," dodává hráčům sebedůvěru trenér Jiří Jandák. Kouč Houseřů dobře ví, že klíčem k případnému úspěchu bude především to, jak se jeho svěřencům podaří pokrýt největší hvězdy soupeře. Zvlášť se zastavil především u Callahana. "Bude to otázkou jednoho hráče, který bude mít na starosti pouze Callahana, bez jakékoliv výpomoci na ostatní. Potřebujeme ho udržet hlavně na útočný doskok." Rozehrávač Vrubl, který proti Nymburku dostal klasického "koňara", by měl být trenérovi k dispozici. "Včera už trénoval, měl by hrát."

Prostějovští mají za sebou dvě úspěšná domácí vystoupení, v nichž převálcovali jak Ústí, tak pražský USK. V tabulce se stále drží v kontaktu s druhým A Plus Brnem a na půdu jeho městského rivala pojedou s jasným cílem vyhrát. V týdnu posílil kádr trenéra Predraga Benáčka pivot Marijo Bošnjak, který v minulosti úspěšně působil v dresu Mlékárny Kunín.

"Papírově je vše v pořádku vyřízeno, v Brně může nastoupit," prozradil asistent prostějovského trenéra Ladislav Zalužanský. O tom, zda Bošnjak proti Houserům skutečně nastoupí, se však oba trenéři teprve rozhodnou. Kromě něj jsou totiž v týmu ještě Callahan, Palmer a Adžič. Kdo dostane pro brněnský duel od trenérů červenou? "Už jsme se o tom bavili, ale zatím jsme se nerozhodli. Uzavřeme to až v průběhu dnešního dne," konstatoval Zalužanský.

Mlékárna Kunín – SČP Ústí n. L.
(první vzájemný zápas 72:86)

První utkání na severu Čech se Mlékařům vůbec nepovedlo. Ústí totiž na své palubovce překvapivě vyhrálo a právě po tomto duelu došlo v Novém Jičíně ke změně na trenérském postu, když Zdeňka Janíka vystřídal Zdeněk Hummel. Ten se v pikantním souboji střetne se svým bývalým asistentem z Děčína Janem Šedivým, který momentálně vládne lavičce Plynařů.

"Těším se na něj," usmál se protřelý harcovník Hummel. Samozřejmě je však pro něj prioritou především výsledek. Novojičínští basketbalisté jsou odhodláni udělat vše pro to, aby svému soupeři vrátili předchozí porážku. "Je vidět, že po příchodu zkušeného Suchardy mají výkony Ústečanů vzestupnou tendenci. Rozhodně neočekávám jednoduchý zápas," varuje Hummel. "Pokud se však chceme posunout do vyšších pater tabulky a především být v první šestce, musíme vyhrát!"

Plynaři nepocestují do Nového Jičína s poraženeckou náladou. Trenér Jan Šedivý vyzdvihl před utkáním hlavní cíl, jehož splnění by mohlo vést k vyrovnanému průběhu střetnutí. "Nesmíme dopustit delší bodové šňůry domácích. To je pro nás nejdůležitější. Pokud se nám podaří udržet s Kunínem v kontaktu, favorit může v závěru zápasu znervóznět," ví Šedivý. Z prvního vzájemného zápasu, který Severočeši vyhráli, nelze podle mladého kouče příliš usuzovat. "Kunín totiž výrazně změnil kádr."

USK Praha – A Plus ŽS Brno
(první vzájemný zápas 68:91)

Vysokoškoláci se během jediného týdne utkají s dvěma týmy, které jsou nejvážnějšími aspiranty na druhé místo. Po třicetibodové porážce v Prostějově se nyní střetnou s brněnským A Plus, jenž je v průběžné tabulce na druhé příčce pouze díky lepšímu skóre před posledním přemožitelem Pražanů.

"Věřím, že tento zápas bude zcela jiný," vyjádřil své přesvědčení Petr Treml, kouč USK Praha. Po ruce má především jeden pádný argument: "Hrajeme na domácí palubovce." Jak známo, na Folimance se rozhodně nevyhrává snadno, o čemž se i v letošní sezoně přesvědčil nejeden z favoritů. "Pokud se nám podaří vyrovnat se Brnu v doskakování a zastavíme soupeřův rychlý protiútok, pak jsme schopni odehrát vyrovnaný zápas," dodal Treml.

Jeho trenérský protějšek Miroslav Pospíšil chce v hlavním městě uspět a uhájit aktuální stříbrnou pozici. "Každopádně chceme vyhrát. Bude však záležet na zdravotním stavu a také na tom, jak se bude dařit zkušenějším hráčům. V posledních zápasech se totiž bohužel ukazuje, že máme jen pět až šest kvalitních basketbalistů," poznamenal zkušený kouč. Když zmínil zdravotní stav svých hráčů, na mysli měl především jednu ze svých opor, Petara Maleše. "V poháru proti Kunínu si přivodil výron, ale měl by hrát."

BK Opava – ČEZ Basketball Nymburk
(první vzájemný zápas 55:95)

V loňské sezoně patřily oba týmy k tomu nejlepšímu, co mohla Mattoni NBL nabídnout, a dokonce se ve vzájemném souboji střetly v semifinále. V letošním ročníku je ovšem všechno jinak. Zatímco nymburský obr je na domácí scéně k nezastavení a suverénně vede tabulku, Slezané se krčí na poslední příčce s jediným vítězstvím na kontě. To přišlo po osmi porážkách až v 9. kole, na další dvoubodový zisk čekají Opavané znovu dlouhých osm kol…

"Nepředpokládám, že by přišlo opět po osmi kolech právě proti Nymburku," usmál se hrající trenér David Klapetek. "Nymburk disponuje opravdu velkou silou," uznal kvality lídra Mattoni NBL. S jakým cílem půjdou Slezané do utkání, v němž budou proti nymburskému Goliášovi v roli Davida? "Stále jsme ve fázi zkoušení, navíc přišel Jakub Blažek, který se potřebuje s ostatními na palubovce sžít. Výkony některých hráčů jdou postupně nahoru, jiní však naopak stagnují. Očekávám, že v tomto zápase budou hrát všichni uvolněně a s chutí."

Co se týče posílení kádru, žádnou novinku Klapetek neprozradil. "Něco máme rozjednané, bohužel to však uvízlo na mrtvém bodě. Jde o zahraniční hráče na pozici tři a čtyři, aby mohli převzít i mou roli na hřišti," podotkl hrající kouč Opavy.

Nymburk má za sebou středeční vítěznou bitvu ve FIBA Europe league, v níž na své palubovce pokořil Fersped Skopje jednoznačně o 24 bodů a uchoval si reálnou naději na postup ze skupiny. Trenér Michal Ježdík se však stále musí obejít bez opor Mujagiče a Trnky, hrát navíc nemůže ani jeden ze tří amerických basketbalistů Adam Hess, před nímž dostali na soupisce přednost Johnson s Whitfieldem. Přesto jsou hosté v Mattoni NBL stále naprosto suverénní a jedou si do Opavy pro osmnácté vítězství v probíhající sezoně.

SČE Děčín – Sparta Praha
(první vzájemný zápas 83:78)

Los Mattoni NBL a Českého poháru si s oběma družstvy pohrál – ve středu se totiž Sparta s Děčínem střetly ve čtvrtfinále Českého poháru na Letné a o tři dny později je čeká vzájemný souboj na severu Čech v lize! Pohár vyšel lépe Spartě, která nastřílela 106 bodů a zajistila si postup do Final four. Energetici však v této sezoně nad Spartou také vyhráli, rovněž v Praze, v 6. kole Mattoni NBL.

"Utkání v Děčíně bude úplně jiné, než pohár. Děčín je doma minimálně o třicet procent lepší," upozorňuje sparťanský trenér Jaromír Geršl, který ve své aktivní hráčské kariéře na severu Čech několik let působil. "Myslím si, že se nemůžeme ničím výrazným překvapit. Delší dobu jsme spolu nehráli, ale teď jsme se navzájem okoukali a podle mě bude vyloženě záležet na individuálních výkonech jednotlivců a na momentální formě každého hráče, jakou budou mít v půl šesté, kdy zápas začíná," dodal Geršl.

S tvrzením, že nelze vymyslet prakticky žádné překvapení, souhlasí i děčínský trenér Pavel Budínský. "Maximálně může jít pouze o nějaké malé úpravy, ale předpokládám, že herní projev obou týmů bude obdobný, jako ve středu," prohlásil Budínský. Jeho družstvo se oproti předchozímu duelu musí zlepšit především v defenzivní činnosti. "V obraně musíme hrát úplně jinak. V současné době nám obranná činnost moc nefunguje a proto jsme se na ni v tréninku hodně zaměřili." Děčínu bude chybět pivot Jakub Houška, který se v pohárovém střetnutí zranil. "Má krev v koleni. Dnes absolvuje menší chirurgický zákrok, který určí přesnou diagnózu."

NH Ostrava – Synthesia Pardubice
(první vzájemný zápas 86:74)

Basketbalisté Nové huti prohráli v minulém kole důležitý zápas na Spartě, ovšem boj o horní šestku stále nevzdali. V duelu s předposledními Pardubicemi mají ideální možnost, jak předchozí klopýtnutí napravit. Dvoubodovým ziskem by rádi udrželi kontakt s týmy před sebou a především odrazili nápor brněnských Houserů a Ústí, které mají na kontě shodný počet bodů.

"I po ztrátě reálných nadějí na šesté místo máme stále o co hrát. Nic nepodceňujeme, na Pardubice se připravujeme poctivě, jako bychom hráli s Nymburkem," zdůrazňuje domácí kouč František Rón. Synthesia nehrála čtrnáct dní soutěžní utkání, neboť její duel s Mlékárnou Kunín v minulém kole byl odložen. Jak významnou roli to může podle Róna sehrát? "Samozřejmě to může mít svůj význam, a to jak pozitivní, tak i negativní. Pozitivní v tom, že hráči budou mít hodně natrénováno a na zápas se určitě hodně těší. Negativní právě v tom, že delší dobu nehráli."

Pardubičtí basketbalisté se sice od začátku sezony pohybují v nejnižších patrech prvoligové tabulky, nicméně ostravský trenér je před vzájemným zápasem obezřetný. "Mají vyvážený kádr, těžko se dá určit, který z hráčů v utkání vynikne," míní Rón. "Disponují slušnými střelci z dálky, díky Špičkovi s Lacem navíc dokáží vytvořit určitý tlak ve vnitřním prostoru. Je to dost nebezpečný soupeř."

Východočeši jsou zatím na předposledním, jedenáctém místě, mají však k dobru odložené utkání s Kunínem. Na palubovce Ostravy chtějí dát milý dárek v podobě cenného vítězství svému trenérovi Miroslavu Markovi, který ve čtvrtek oslavil jubilejní, čtyřicáté narozeniny!

Přehled zápasů 18. kola Mattoni NBL (sobota 29. 1.)

Houseři Brno – BK Prostějov  (16.30 hodin)
Mlékárna Kunín – SČP Ústí n. L.  (17 hodin)
USK Praha – A Plus ŽS Brno   (17.30 hodin)
BK Opava – ČEZ Basketball Nymburk (17.30 hodin)
SČE Děčín – Sparta Praha   (17.30 hodin)
NH Ostrava – Synthesia Pardubice  (17.30 hodin)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Pivo za 110 korun, platby pouze kartou. Co nabídnou fanzóny při hokejovém MS

2. května 2024  14:59

Přípravy na hokejový svátek postupně gradují. Organizátoři světového šampionátu chystají pro diváky...

Proč je pro Slavii nevýhodný triumf Dortmundu? Nepomůže ani místo navíc

2. května 2024  14:06

Na první pohled to mohlo pro český fotbal vypadat nadějně. Borussia Dortmund díky středečnímu...

Vettel vzdá hold legendárnímu Sennovi. V Imole se sveze v jeho McLarenu

2. května 2024  14:01

Čtyřnásobný mistr světa formule 1 Sebastian Vettel vzdá při letošní Velké ceně Emilie Romagny na...

Krásný zákrok k ničemu. Rittich zachytil puk za čárou, sezona mu nejspíš končí

2. května 2024  13:47

Chybělo málo a třeba by slavil. Teď je kolem hokejového gólmana Davida Ritticha naopak nejasno. V...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...