Prostějov a Houseři si chtějí spravit chuť

  13:19aktualizováno  14:33
Praha - Pěti zápasy druhého kola bude v sobotu odpoledne pokračovat Mattoni Národní basketbalová liga. Obhájce titulu Nymburk se chystá na Letnou, kde jej čeká Sparta, nováček ze Sadské bude chtít napravit dojem z nevydařené premiéry v Ústí. Poslední, šesté utkání je na programu až v pondělí, kdy se v televizní dohrávce střetnou Mlékárna Kunín s USK Praha.

Sparta Praha - ČEZ Basketball Nymburk
(sobota 15. 10. v 16 hodin)

Poslední utkání těchto dvou soupeřů, které se odehrálo v polovině nadstavbové části loňského ročníku, bylo oboustrannou útočnou smrští. Pražané nastříleli obhájcům titulu 97 bodů, ale hosté měli ještě lépe seřízená mířidla a Spartě nasázeli dokonce 123 body!

Jenže oba týmy se v letní přestávce hodně změnily. Z hráčů, kteří v tomto duelu nastoupili, chybějí Miloš, Hrubý, Bohunický, Marek a Velenský na straně domácích, hosté naopak nemohou počítat s Johnsonem, Trnkou, Nečasem a Novotným.

"Sparta má polovinu týmu novou. Z jejího pohledu bude hrozně záležet na tom, jak se skloubí zahraniční hráči s místními," uvedl nymburský kouč Michal Ježdík. Rychle však dodal: "My se zajímáme hlavně sami o sebe." Mistr si v prvním kole poradil s Děčínem, ale jeho výkon zdaleka nebyl ideální.

Ježdík to pochopitelně ví a věří, že na Spartě jeho svěřenci předvedou kvalitnější představení. "Chtěli bychom se přiblížit výkonu ze druhého poločasu utkání s Děčínem. V každém případě musíme omezit mentální chyby, jichž jsme se dopouštěli v domácí ligové premiéře."

Sparťané v prvním utkání této sezony neuspěli. V Pardubicích sice nepodali špatný výkon, ovšem na dvoubodový zisk to nestačilo. Ve druhém kole je čeká ještě náročnější protivník a pokud chtějí Pražané pomýšlet na úspěch, musejí svůj výkon o poznání vylepšit.

"Rozhodně bych byl velice rád, kdybychom oproti utkání v Pardubicích dělali méně chyb v útoku a zejména pak v obraně. Tam jsme se dopouštěli opravdu hrubých chyb," poznamenal trenér Jaromír Geršl.

V souboji s mistrovským týmem chce sázet především na kvalitní defenzívní činnost. "V současnosti se totiž ještě nemůžeme opřít o útok." Geršlovým přáním je, aby se přestřelka z posledního vzájemného duelu neopakovala. "My se budeme snažit o co nejlepší obranu. Znovu však podotýkám, že to bude snaha. Realita nastane zítra odpoledne."

SČP Ústí n. L. - BK Sadská
(sobota 15. 10. v 16 hodin)

Severočeši si v prvním kole vyšlápli na loňského finalistu a nechybělo mnoho, aby se Mlékárna Kunín vracela z Ústí s prázdnou. Plynaři nakonec prohráli po druhém prodloužení, přesto mohli start do sezony považovat za úspěšný. Tentokrát se však musejí vypořádat s novou překážkou. Do utkání totiž budou vstupovat v roli favorita a nic jiného než vítězství je nezajímá.

"Kluky jsem na to upozorňoval," souhlasí trenér Jan Šedivý. "Proti jasnému favoritovi se hraje v euforii a právě velké nasazení si musíme přenést i do souboje se Sadskou. I přesto, že se zápas nejspíš bude hrát v divácky komornějším prostředí, musíme na něj být stejně nažhavení."

Po úvodní porážce mají ústečtí basketbalisté před sobotním duelem jediný cíl, zvítězit. Ztratit druhý zápas doma, to už by bylo hodně nepříjemné. "Musíme vyhrát. To je pro nás prioritní," říká domácí kouč.

Sadskou čeká druhý zápas v řadě na palubovce soupeře. V Ostravě se svěřenci trenéra Jaroslava Kantůrka drželi jen v prvním poločase, poté již tempu Nové huti nestačili a prohráli o pětadvacet bodů. V Ústí se pokusí být vyrovnaným protivníkem co možná nejdéle.

Houseři Brno - BK Prostějov
(sobota 15. 10. v 16.30 hodin)

V Brně čeká oba týmy velice důležitý zápas. Jak domácí Houseři, tak i hráči Prostějova totiž svá úvodní střetnutí nezvládli a ve druhém kole si budou chtít vše vynahradit. Zásadní otázka v domácím táboře zní, zda se hráčům podařilo zapomenout na debakl v derby s A Plus.

"Tak to asi potrvá déle," poznamenal brněnský trenér Zdeněk Janík. "Byla to opravdu velká rána. Čekal jsem všechno, ale takový výsledek... Teď jsme v takovém stavu, že se hráči bojí a vůbec si nevěří. Uvidíme, jak to bude vypadat. V každém případě si myslím, že Prostějov je na tom ještě hůře než my, protože na hráče musí být po porážce na USK opravdu velký tlak."

O to těžší úkol zřejmě na Housery čeká. "Je to tak. Soupeř bude hrát jako o život, musí u nás vyhrát," myslí si Janík. "My se však musíme soustředit sami na sebe. Je to hodně o psychice. Asi to nepůjde řešit zápas od zápasu. Musíme se koncentrovat na náš výkon z dlouhodobějšího pohledu."

Prostějovský trenér Urban viděl porážku Houserů v derby s A Plus na vlastní oči. "Byli jsme se na ten zápas podívat. Nějaké zvláštní závěry vzhledem k našemu vzájemnému střetnutí jsem z něj však nevyvodil," prohlásil Urban. Proč? "Z jednoho důvodu. Houseři proti nám určitě nebudou tak odevzdaní. Navíc mé zkušenosti říkají, že když družstvo dostane takovou lekci, sáhne si v dalším utkání do rezervoáru sil a je schopné se ze dne na den změnit. Dokonce bych řekl, že dostat podobnou facku může být někdy i prospěšné."

Facku však dostali na Folimance i Prostějovští. Trenér Urban proto chystá určité změny. "Trochu změníme základní sestavu," prozradil slovenský kouč. "Věřím, že budeme postupně vylepšovat náš herní projev, a to jak individuální, tak i týmový. Chtěli bychom také lépe zapojit do hry naše hráče z lavičky, kteří při svých vstupech na USK nebyli příliš úspěšní."

A Plus ŽS Brno - Synthesia Pardubice
(sobota 15. 10. v 16.30 hodin)

Obě družstva vykročila do nové sezony pravou nohou. A Plus změnilo brněnské derby s Housery ve svou exhibici, Východočeši zase porazili pražskou Spartu. Navíc se hned na úvod osvědčily posily, které do obou klubů přišly v letní přestávce. Diváci se tedy mohou těšit na zajímavý basketbal.

"V první řadě musíme dobře bránit. V prvním utkání se nám to dařilo, z obrany musíme vycházet i proti Pardubicím," nabádá své podřízené brněnský kouč Miroslav Pospíšil. Ten se bude muset i tentokrát obejít bez nejzkušenějšího hráče Jana Svobody. "Stále má potíže s kotníkem. Ještě to vypadá na čtrnáct dní bez tréninku."

Ani absence bývalého reprezentanta by neměla A Plus přibrzdit v cestě za druhým dvoubodovým ziskem. "Svobodova absence je o to nepříjemnější, že Synthesia posílila své družstvo Trnkou. Ale kdo se bojí, nesmí do lesa. My máme pod košem také velkou sílu a záležet bude hlavně na tom, jak zahrají křídla."

Nováček mezi prvoligovými trenéry Stanislav Petr zažil na pardubické střídačce vítěznou premiéru. "V Brně to však bude o hodně těžší," tuší trenér Synthesie. "A Plus je v domácí hale velmi silné, ale připravili jsme se na něj velice zodpovědně a myslím, že na jeho půdě můžeme uhrát dobrý výsledek. Jedeme tam vyhrát, vždyť jinak bychom neměli motivaci."

Soupeřův tým stojí v současné době na třech hráčích. "Osou je trojice Benda, Machač a Křemen," vyjmenoval Petr hráče, na které si musí dát pardubická defenzíva největší pozor. "Klíčové bude, jak se nám povede vstup do utkání. Pokud zachytíme začátek a domácí nám neutečou o deset či patnáct bodů, mohli bychom s nimi odehrát vyrovnanou partii."

BK Děčín - NH Ostrava
(sobota 15. 10. v 17.30 hodin)

Navzdory tomu, že v úvodním kole zvítězila jen Ostrava, mohou být se vstupem do sezony spokojeny oba celky. Děčín totiž odehrál vydařené utkání na palubovce obhájců titulů v Nymburku. Jenže teď se dostává do úplně jiné role. Nároční diváci od něj v souboji s Ostravou nečekají nic jiného než vítězství!

"Na hráče bude určitě velký tlak, ale na druhou stranu první liga je o tlaku, vždyť je to vrcholový sport. Musíme se s tím vyrovnat," předesílá děčínský trenér Pavel Budínský. "Chceme se na zápas správně namotivovat, ale na druhou stranu to nesmí přerůst v křeč."

O tom, co musejí Severočeši udělat, aby získali poprvé v sezoně dva body, má Budínský jasnou představu. "Rozbít systém soupeřovy hry." Co to v praxi znamená? "Snažit se eliminovat údernou čtveřici Gavlák, Prášil, Pospíšil a Mužík. Zejména Pospíšil odehrál proti Sadské výborné utkání, slušně zahrál i Gavlák. Klíčové bude, aby tito čtyři hráči nedali dohromady osmdesát bodů. Oni jsou toho schopni a pokud by se jim to podařilo, pak by to byl velký problém."

Vítězný vstup do nového ročníku Mattoni NBL dodal ostravským hráčům sebevědomí. "Ale to Děčín získal díky výkonu proti velkému favoritovi také," podotýká František Rón, trenér Nové huti. "Navíc hraje doma a bude se chtít svému publiku ukázat. Severočeši jsou velice těžkým soupeřem a řekl bych, že budou ve vzájemném utkání favoritem."

Rón bude mít k dispozici všechny základní hráče, i když na Prášilovi s Dostálem je znát tréninkový výpadek. "Zatím nemůžou odehrát to, na co jsme u nich byli zvyklí. Každopádně bychom chtěli rozložit síly tak, aby byli případně k dispozici třeba v závěru zápasu a promluvili do něj svými zkušenostmi."

Mlékárna Kunín - USK Praha
(pondělí 17. 10. v 15.40, ČT2)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Opavští basketbalisté titul neobhájí, ve čtvrtfinále je přehrála Ostrava

28. dubna 2024  21:33,  aktualizováno  23:55

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále play off je vyřadila Ostrava, která...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...