Přeruší Prostějov děčínskou sérii?

  12:12aktualizováno  12:19
Praha - Po včerejší předehrávce mezi Libercem a Sadskou (102:104 po prodloužení) má dnes Mattoni NBL na programu další tři zápasy 15. kola. Mistrovský Nymburk cestuje do Brna, kam si jede pro povinné dva body na palubovku beznadějně posledního BBK, Ústí hostí ve své hale Pardubice. Atraktivní duel uvidí diváci v Prostějově, kde domácí Orli přivítají druhý Děčín.

BK Prostějov - BK Děčín
(20. 12. v 17 hodin)

Prostějov je jedním ze tří týmů, který v letošní sezoně dokázal nad Děčínem vyhrát. Severočeši jsou však velice silní i mimo svou halu, vždyť se na hřištích soupeřů zatím pyšní skvostnou bilancí 7-0! "Děčín je velmi kvalitní tým, který venku ještě neprohrál, což svědčí o jeho psychické pohodě," míní domácí kapitán Petr Czudek.

"Náš soupeř spoléhá hlavně na výkony své největší opory, amerického rozehrávače Sanderse, který nejenže skvěle diriguje hru, ale je to i znamenitý střelec. Další silnou zbraní Děčína je bojovnost a sehranost, protože kostra týmu spolu hraje pohromadě již několik sezon."

V aktuální tabulce je na tom nyní lépe severočeský klub, který má o dva body více. "Po třech porážkách v řadě s Nymburkem, Pardubicemi a v poháru s Patrasem bychom chtěli uspět," říká Czudek. "Navíc je to náš poslední zápas před Vánocemi a my bychom samozřejmě velmi rádi oslavili blížící se svátky vítězstvím."

Na nečekanou porážku Prostějova s Pardubicemi upozornil i generální manažer děčínského celku Pavel Stara. "Prostějov je týmem, který si doma nemůže dovolit dvakrát po sobě prohrát se soupeři, které chce mít v tabulce pod sebou. Z toho bude pramenit jeho způsob hry i motivace," myslí si Stara.

"Otázkou zůstává, jestli už domácí budou mít k dispozici pivota Roberta Tomaszeka, ovšem to nás nijak netrápí. My máme svoji motivaci a já věřím, že hráči dají do posledního utkání před Štědrým dnem všechno a budou bojovat o cennou výhru. V Prostějově se nám ještě nikdy nepodařilo zvítězit, a tak by to byl moc krásný dárek pod stromeček."

Zajímavé je, že obě družstva jsou před dnešním soubojem v podobné situaci, jako před svým říjnovým střetem. "Situace před utkáním je totožná, jako byla před naším prvním vzájemným duelem v sezoně, kdy Prostějov prohrál v Pardubicích," přikývl trenér Pavel Budínský.

"Teď Prostějov prohrál již třetí utkání v řadě, přičemž poslední porážka s Pardubicemi určitě nastaví v táboře soupeře ty správné "mechanismy", jak se v dnešním zápase rehabilitovat před vlastními diváky. Očekávám velice těžké utkání. Na druhou stranu nám se poslední dobou herně daří, takže bychom rádi tento fakt potvrdili. Na zápas se těším a věřím, že i poosmé na půdě soupeře uspějeme a oplatíme tak Prostějovu porážku z naší haly," doplnil Budínský.

První vzájemný zápas

Děčín - Prostějov 79:95 (Holanda 22 - Crisp 20)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Toto utkání by mělo patřit k největším tahákům kola. Děčín podal v posledním zápase výborný výkon, když jednoznačně přehrál Ostravu a ukázal, že je týmem, který umí výborně bránit. Uvidíme, jestli to potvrdí i v Prostějově. Domácí určitě budou chtít napravit bodovou ztrátu, kterou utrpěli v předchozím souboji s Pardubicemi - velmi důležité pro ně bude zachytit začátek, což se jim proti Synthesii nepovedlo. Zajímavé bude, jak Prostějov bude bránit americké opory hostů Sanderse a Mulligana. Tyto defenzívní úkoly by měli plnit hlavně Butler a Crisp. Myslím si, že Prostějov by mohl využít výškové převahy pod košem v osobě Korytka, v jeho prospěch hraje i výhoda domácího prostředí. Tip: 1.

BK Ústí n. L. - Synthesia Pardubice
(20. 12. v 17.30)

Na první vzájemné střetnutí na východě Čech by ústečtí basketbalisté nejraději zapomněli. Změnilo se totiž v jejich ostudný debakl. "Ten nešťastný zápas mám ještě stále v paměti. Prohráli jsme rozdílem 57 bodů a zatímco Pardubicím tenkrát vyšlo vše, na co sáhly, nám naopak vůbec nic," uvedl jeden z klíčových hráčů domácího týmu Pavel Novotný.

"My jsme však v domácím prostředí mnohem silnější. Naše výhra by znamenala, že se v tabulce dotáhneme na družstva bojující o osmičku, a proto je pro nás toto utkání nesmírně důležité. Chceme v něm za každou cenu uspět."

Trenér Jan Šedivý považuje Synthesii za velice kvalitního protivníka. "V družstvu Pardubic se kloubí mládí s velmi zkušenými hráči, hosté na tom navíc budou po výhře v Prostějově velmi dobře psychicky," tuší ústecký kouč.

"Důležité bude pokrýt amerického rozehrávače Amese a křídla Mujagiče, Novotného a Přibyla. V domácím prostředí je náš výkon o 50% lepší než venku a to budeme chtít potvrdit. Poslední letošní zápas na domácí palubovce rozhodně chceme vyhrát."

Stejné plány má ovšem i pardubický tým. "Ústí bych si dovolil označit jako družstvo dvou tváří. Na palubovkách svých soupeřů předvádí slabší výkony, ale v domácím prostředí se z něj stává silný tým, který je schopen překvapit i silnější protivníky," poznamenal trenér Stanislav Petr.

"Jejich hra se opírá o výkony amerických posil Henryho s Argrettem. Když se daří jim, hraje dobře celý tým. Co se týče nás, my pojedeme do Ústí povzbuzeni cennou výhrou z Prostějova a to nám určitě hodně pomůže, hlavně po psychické stránce. Na severu Čech bychom předchozí vítězství chtěli potvrdit, i když samozřejmě vím, že nás čeká velmi těžké zápas a nebude se opakovat naše snadné vítězství skoro o 60 bodů z naší haly."

První vzájemný zápas

Pardubice - Ústí 117:60 (Ames 26 - Argrett 15)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Ústí sice v minulém kole jednoznačně podlehlo Nymburku, ale proti Pardubicím bude určitě pomýšlet na úspěch. V dobrém výkonu musí ale vydržet mnohem déle, než proti obhájcům titulu. Východočeši budou po velmi překvapivé, ale zasloužené výhře v Prostějově velmi dobře naladěni, což by se mohlo projevit. Výborné individuální výkony podávají Ames a J. Novotný a právě na tyto dvě opory by se měli ústečtí basketbalisté v obraně nejvíce zaměřit. V domácím týmu hrají poměrně stabilně Henry s Argrettem, ovšem bude nutné, aby se k nim připojilo co nejvíc spoluhráčů. Tip: 2.

BBK Brno - ČEZ Basketball Nymburk
(20. 12. v 18.30)

Utkání posledního BBK s prvním Nymburkem by mělo být jednoznačnou záležitostí hostů. Ti vyhráli v lize třináct ze čtrnácti zápasů, zatímco brněnský tým na svůj premiérový triumf stále marně čeká.

První vzájemný zápas

Nymburk - BBK 108:66 (Russell a Meeks 16 - Prater 18)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Ani výrazná obměna týmu na pozicích cizinců se na výkonech BBK příliš neprojevila. Podle mého názoru bude velmi těžké najít soupeře, kterého by Brňané mohli porazit a tím méně by se jim to mohlo podařit proti jasnému favoritovi z Nymburku. Hostující trenér Katzurin bude mít i tentokrát možnost využít všechny své hráče a vyzkoušet si jak obranné, tak i útočné kombinace. Tip: 2.

Předehráno

Kondoři Liberec - BK Sadská 102:104 po prodl.

Více čtěte zde

Další program 15. kola

Mlékárna Kunín - USK Praha (21. 12. v 17.30)
NH Ostrava - A Plus OHL-ŽS Brno (22. 12. v 17.50)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec přivedl z Hradce tvrďáka Janka. Jeho přínos je nesporný, říká Peterek

1. května 2024  12:54

Hokejový obránce Bohumil Jank se po šesti letech vrací do extraligového Třince. Jedenatřicetiletý...

Extraligové přestupy: Zohorna se vrací, Kladno je bez trenéra, posila pro mistra

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  12:46

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Divoká koncovka v Pireu. Satoranský porušil pravidla, zlobil se řecký trenér

1. května 2024  12:39

Poprvé během letošního play off Euroligy zavítali basketbalisté Barcelony do bouřící haly...

U kladenských hokejistů skončil trenér Vejvoda, odchází sedm hráčů

1. května 2024  11:40,  aktualizováno  12:11

U hokejistů Kladna skončil po dvou letech trenér Otakar Vejvoda mladší, jenž s Rytíři absolvoval...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...