Porážky byly odrazovým můstkem

  8:54
Praha - Dvě rozdílná období prožili v probíhajícím ročníku nejvyšší domácí soutěže basketbalisté Sparty Praha. Zatímco na začátku soutěže pětkrát v řadě prohráli a krčili se na předposledním místě, na přelomu roku se šestkrát za sebou radovali z vítězství a v tabulce již vystoupali na pátou příčku. Navzdory nevydařenému vstupu do sezony je tedy nyní jasné, že má Sparta reálnou šanci odehrát nadstavbovou část Mattoni NBL v elitní skupině A1.

První tři utkání letošního ročníku Pražané odehráli na cizích palubovkách a získali v nich jedinou výhru, když hned v úvodu rozstříleli na severu Čech Ústí. Poté přišlo pět porážek v řadě a na důležité vítězství v Opavě navázal domácí neúspěch s brněnským A Plus. Po osmi kolech měli tedy Pražané bilanci dvou vítězství a šesti porážek, které však měly jedno společné: o výsledku těchto utkání se vždy rozhodovalo až v koncovkách a sparťanské porážky byly velice těsné.

Největší rozdíl ve skóre přineslo střetnutí v Prostějově, kde domácí tým zvítězil o devět bodů. S Kunínem, A Plus Brnem a Děčínem hráči Sparty prohráli o tři až pět bodů, v Ostravě je Nová huť přehrála o čtyři body a dvoubodová porážka v Brně s Housery přišla dokonce až po prodloužení! Nastala tedy paradoxní situace, která nejlépe vypovídala o tom, jak málo Spartě chybělo k lepším výsledkům. Pražané sice měli bilanci 2-6, ovšem aktivní skóre +32!

Neúspěchy tým nezlomily

"Prvních pět našich těsných porážek bylo odrazem toho, jaký zde byl tým. V té době jsme se mohli spoléhat pouze na čtyři zdravé hráče základního kádru a ve vyrovnaným koncovkách, kdy si soupeři pohlídali Miloše, jsme byli téměř bez šance tato utkání vyhrát," ohlíží se za prvotními nezdary trenér Jaromír Geršl, který přišel na lavičku Sparty v průběhu loňské sezony.

Skepsi však na Letné nikdo nepropadal. Trpělivá práce a psychická odolnost přinesly kýžené výsledky a Geršl je dokonce s odstupem času přesvědčen o tom, že neúspěchy jeho týmu v jistém smyslu pomohly. "Podle mého názoru pro nás byly zmíněné porážky dobrým odrazovým můstkem k lepším výkonům i výsledkům. Ukázalo se, že kluci se od loňské sezony dost zlepšili a začali jsme předvádět dobrý basketbal."

Sparťanský kouč trefně vyzdvihl skutečnosti, které se nejvýznamněji podílely na zlepšených výsledcích prvoligového týmu. "V první řadě bylo důležité, že se uzdravil Dušan Bohunický. Jde o pátého hráče naší základní sestavy a jeho návratem na palubovku se ulevilo jak Pavlu Milošovi, tak Václavu Hrubému," upozorňuje Geršl a vzápětí přidává druhý, neméně důležitý aspekt. "Velice dobře začali hrát někteří hráči z lavičky."

Daniel Douša nezklamal

Ač nejprve nechtěl jmenovat, koho měl na mysli, nahrávku na smeč v podobě jména Daniela Douši neodmítl. "Souhlasím," pokýval hlavou trenér Pražanů. Nadějnému pivotovi dal v zápasech větší prostor, než jeho předchůdci na lavičce Sparty, a sám hráč oproti předešlým sezonám výrazně pozvedl svůj výkon. To se projevilo nejen na jeho individuálních statistikách, ale i na hře a úspěšnosti celého družstva.

"Tým hraje vždy lépe, když je dobře vyvážený. Je důležité, aby byla vyvážená dvojková střelba včetně krátké dvojky, a střelba trojková," přemýšlí Geršl. A právě kvalitní herní projev Daniela Douši při hře v podkošovém prostoru zabraňuje obranám soupeřů soustředit se pouze na sparťanské ostrostřelce na perimetru. "Díky Danovi se nám podařilo dávat koše i z kratší vzdálenosti od koše a soupeři najednou museli bránit úplně jinak. Hodně se tím ulehčilo našim  střelcům z perimetru."

Daniel Douša, jenž je s 219 cm nejvyšším hráčem celé Mattoni NBL, Geršla nezklamal. Jak však sparťanský kouč říká, nebylo to pouze o důvěře. "S ní je to vždy složitější, protože všichni chtějí především výsledky, což je logické. Nemůžete proto sázet na hráče, kteří vám ty výsledky neudělají," podotýká trenér Sparty, bývalý dlouholetý ligový hráč. "U Dana jsou však obrovské předpoklady, že basketbalově poroste, a je to patrné i v tréninkovém procesu. Já jsem velice rád, že jsem vsadil právě na něj a že se Dan začíná klubu za důvěru odměňovat."

Přišel Pan rozehrávač

Klíčovou roli v každém basketbalovém týmu zastává rozehrávač a právě na pozici "jedničky" došlo před sezonou ve Spartě k podstatné změně. Na Letnou totiž z Pardubic zamířil velezkušený playmaker Václav Hrubý, hráč s mnohaletými reprezentačními zkušenostmi a držitel čtyř mistrovských titulů! Také on má na současných výsledcích Sparty nezanedbatelný podíl, s čímž Geršl bez výhrad souhlasí.
 
"Příchodem Václava se nezměnil pouze herní projev Sparty. Velice brzy se totiž jeho přítomnost začala projevovat i v přístupu některých hráčů k tréninku, který se naprosto změnil," zdůrazňuje kouč. "Záporné věci, že něco nejde, nedá se to stihnout nebo to nemůžu udělat, se šíří velice rychle. Příchodem Hrubého byly tyto tendence u hráčů potlačeny, což bylo velice důležité."

V samotných zápasech je Hrubého přítomnost na palubovce k nezaplacení. "Nejlépe to bylo vidět v utkáních, kdy měl více faulů a musel jsem ho na chvíli stáhnout ze hřiště na lavičku. Hra se opět změnila v pochodové cvičení, hráči si dávali míč pozdě a celý tým se najednou začal třepat o výsledek. Jeho přítomnost je pro Spartu obrovským přínosem."

Miloš? Střelecký fenomén

Za klíčového muže současné Sparty, na něhož hledají recept obrany všech soupeřů v Mattoni NBL, je však všeobecně považován reprezentační křídelník Pavel Miloš. V prvních třech kolech se ještě zastřeloval, ale od domácího zápasu s Mlékárnou Kunín začal doslova řádit. V následujících dvanácti utkáních jen jednou zaznamenal méně, než 25 bodů (Děčínu 19), a svůj střelecký průměr povýšil na excelentních 30 bodů na zápas. V posledních šesti utkáních pak hned čtyřikrát překonal čtyřicetibodovou hranici a průměrně nasázel soupeřům dokonce 42,5 bodu!

"Pavel je výborný hráč, excelentní střelec. Myslím si, že patří k nejlepším hráčům naší ligy," uvedl Geršl na adresu elitního kanonýra i nejužitečnějšího hráče Mattoni NBL. "Jak jsem již říkal, velice mu pomohlo, že se do hry zapojil Dušan Bohunický. Na hřišti rázem není pouze jeden vynikající střelec, ale jsou tam dva. Obrana si díky tomu nemůže dovolit to, co na začátku sezony, kdy Miloše bránili dva hráči a soupeři spoléhali na to, že ostatní nedají koš."

Nesází na cizince, ale na souhru

Z týmů, které se v současné době pohybují v horní polovině prvoligové tabulky, Sparta jako jediná nespoléhá na zahraniční basketbalisty z USA či bývalé Jugoslávie. Nymburk, Prostějov, Děčín, A Plus Brno i Mlékárna Kunín mají ve svém středu několik zahraničních basketbalistů, kteří patří většinou k nejobletovanějším hvězdám Mattoni NBL. Pražané však volí jinou cestu a soudě podle dosažených výsledků se jim to vyplácí.

"Naším velkým plusem je skutečnost, že kluci hrají spolu již dlouhou dobu. Navíc přišel Václav Hrubý, který dá ostatním míč tehdy, když ho potřebují, na což dříve  nebyli až tak zvyklí," vyzdvihuje pozitiva první muž sparťanské lavičky. A v čem mají naopak výhodu týmy s cizinci na klíčových postech?

"Především v tom, že jak Američané, tak i hráči z bývalé Jugoslávie jsou ochotní a hlavně zvyklí ve vypjatých situacích brát odpovědnost za výsledek na svá bedra. A nejen že ji na sebe berou - oni to většinou řeší velice dobře a úspěšně." Příkladů má Geršl po ruce hned několik. "Když si vzpomenu na oněch pět těsně prohraných zápasů z úvodu sezony, tak mohu říct, že nás v koncovkách nikdy neporazil žádný Čech. Vždy to byli cizinci, kteří vzali odpovědnost na sebe a utkání rozhodli."

Cesta vede přes Ostravu

V aktuálním pořadí Mattoni NBL patří Sparťanům pátá příčka, díky lepšímu skóre nechávají za sebou dokonce i loňského vicemistra Mlékárnu Kunín. Pomýšlejí tedy na Letné na umístění v elitní šestici? "To bylo naším cílem již na začátku," uvádí Geršl. Poslední výsledky Spartě kýžený cíl přiblížily, ale trenér je nikterak nepřeceňuje. "Z těch šesti vítězství byla jediným milým překvapením výhra nad Prostějovem. Nechci, aby to vyznělo jakkoliv domýšlivě, ale pokud chceme pomýšlet alespoň na střed tabulky, tak musíme zápasy s týmy z druhé poloviny tabulky hlavně v domácí hale vyhrávat."

Do konce základní části nejvyšší tuzemské soutěže zbývá odehrát sedm kol. Geršl pochopitelně dobře ví, kde hledat klíč k jistotě playoff, kterou s sebou účast ve skupině A1 přinese. "Stěžejním zápasem bude podle mého názoru bezpochyby duel s Ostravou, kterou hostíme na Letné příští sobotu. Půjde o přímý souboji o první šestku, který se nebude hrát o jeden, ale o dva body."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Extraligové přestupy: Návraty ze severu, aktivní Kometa, změny u mistrů i na Kladně

1. května 2024  7:57,  aktualizováno 

Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Švýcarsko má v nominaci do Brna čtyři posily z NHL i rekordmana Ambühla

1. května 2024  18:15

Čtyři posily z NHL představí hokejisté Švýcarska na Českých hrách (Betano Hockey Games) v Klotenu a...

Furch skončil z osobních důvodů v Brně, na tři roky se upsal Boleslavi

1. května 2024  11:50,  aktualizováno 

Hokejisty Mladé Boleslavi posílil brankář Dominik Furch, jenž odchytal poslední dvě sezony v dresu...

Jak chutná Keita. Šampion Oktagonu se vrací ve vyprodané hale ve Frankfurtu

1. května 2024  17:38

Frankfurt, město zasvěcené MMA. Přehnané? Nikoli. Vždyť hned třikrát už se tamní Festhalle otřásala...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...